Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bu hafta başında yürürlüğe geçen Orbán hükümetinin yeni vergi düzenlemesine karşı yapılan eylemler artıyor.
Macaristan’da vergi artışı protestoları büyüyerek devam ediyor. Küçük işletmeleri zor durumda bırakacak yeni vergi değişikliklerine karşı protestoların beşinci gününde başkent Budapeşte’de binlerce kişi bir araya geldi.
Protestolar, başbakan Viktor Orbán’ın nisan ayında üst üste dördüncü kez seçimi kazanmasından bu yana ilk defa gerçekleşirken, değişikliğe karşı öfke de artıyor.
The Guardian‘ın haberine göre, binlerce kişi cumartesi günü Budapeşte şehir merkezinde “Orbán kaybol” sloganları atarak yürüdü.
37 yaşındaki avukat Ilona Pusztai, “Hükümetin yaptığı çılgınca. Bu, bütçe için daha fazla gelire yol açmayacak” dedi.
Bir başka protestocu, 68 yaşındaki öğretmen Zoltan Gemesi, “Hükümet şu anda bu tür tasarruf tedbirleri planlıyor ancak insanlar artık bunlara tahammül edemiyor” dedi.
Nisan ayındaki seçimleri Orbán’a karşı kaybeden muhalefetin adayı Peter Marki-Zay, milliyetçi başbakanın kampanya vaatlerinin “yalan olduğunun kanıtlandığını” söyledi.
Orbán ise vergi kanunu değişikliğinin “iyi olduğunu ve olması gerektiğini” savundu.
Ne olmuştu?
Parlamentodan hızla geçirilip pazartesi günü yürürlüğe konulan yeni düzenlemeler; en küçük, tek kişilik şahıs şirketlerinin faaliyet biçimlerinde ve çalışma koşullarında bazı değişiklikler getiriyor. Öncelikle vergi kalemlerini arttıran düzenleme 450 bin kişiyi ilgilendiriyor.
Hükümet, yeni vergi düzenlemesiyle aslında bütçe açığını bir ölçüde kapatmayı hedefliyor.
Analizler Macaristan ekonomisinde işlerin yolunda gitmediği sinyallerinin bir süredir hükümet tarafından da alındığına işaret ediyor.
Ülkede yıllık enflasyon yüzde 12’ye yükseldi. Macaristan Merkez bankası sürekli faiz artırıyor ve en son müdahale ile politika faizi yüzde 9,5’a yükseltildi. Macar Forinti bir süredir hızlı değer kaybediyor. Euro/Forint kuru yılbaşından bu yana 350’den 412’ye yükseldi. Forint’in değer kaybı ekonomistleri kaygılandırıyor. Hükümet ekonomideki sıkıntıların kaynağının, bölgedeki savaş ve Rusya’ya karşı uygulanan ambargolar olduğunu savunuyor.
Muhalefet ise dünyadaki ekonomik sıkıntıların varlığını kabul etmekle birlikte, Macar ekonomisindeki sorunların temel nedeninin hükümetin popülist uygulamaları olduğunu iddia ediyor. Örneğin, Macaristan’da OHAL kapsamında büyük şirketlere özel ek vergiler getirildi, ‘Hane Fonu’ ve ‘Savaş Fonu’ kurulacak.