Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac ve General Hafter liderliğindeki Ulusal Libya Ordusu’nu destekleyen Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Salih, ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes çağrısı yaptı.
Serrac, fiili bir ateşkes için Sirte ve Cufra’nın silahtan arındırılmış bölgeler olması gerektiğini açıkladı.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, mart ayında parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri yapılması çağrısında da bulundu.
Libya’nın doğusundaki taraf da ateşkes çağrısı yaptı
Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ateşkes ilanının ardından bir çağrı da General Hafter liderliğindeki Ulusal Libya Ordusu’nu destekleyen Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih’ten geldi.
Tüm tarafları derhal ateşkese ve tüm silahlı faaliyetleri durdurmaya çağıran Salih, “Ateşkes talebim, siyasi ve ulusal sorumluluğumun yanı sıra ülke ve bölgedeki mevcut durumun ve pandemi koşullarının bir sonucu” dedi.
Böylece Libya’daki her iki taraf da ateşkes ilan etmiş oldu.
Sisi: Siyasi bir çözüme ulaşmak için önemli bir adım
Öte yandan, Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, her iki taraftan yapılan ateşkes çağrılarını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Sisi’nin ateşkes çağrıları siyasi bir çözüme ulaşmak için önemli bir adım olduğunu söylediği de belirtildi.
Rus Dışişleri: Ateşkes ilanını memnuniyetle karşıladık
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Moskova’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ateşkes ilanını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Sputnik’e konuşan kaynak, “Biz bu tür açıklamaları her zaman memnuniyetle karşılıyoruz. Kahire’de bundan söz edilmişti ve o zaman da bunu desteklediğimizi resmen belirtmiştik. Biz kendimiz her zaman ateşkes çağrısı yapıyoruz” dedi.
Askeri karar olmadığı için derhal ateşkesin sağlanması ve siyasi sürecin başlatılması gerektiğini söyleyen kaynak, ateşkesin kontrolüne ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Cenevre’deki 5+5 ortak askeri komitesi mekanizması var, Berlin’de alınan karar var. Ayrıca petrol ve dövizle ilgili sorunların şeffaf şekilde çözülmesi için siyasi müzakerelerin ve ekonomik istişarelerin başlatılması gerektiğine dair BM Güvenlik Konseyi kararları var.”
Ateşkes ilanları, Libya Ulusal Ordusu’nun salı günü petrol limanlarının ve ülkedeki petrol yataklarının çalışmalarına yeniden başladığı yönündeki açıklamasını izliyor. Bu açıklama, tarafların siyasi mutabakat sağlamanın uzağında olmadığı şeklinde yorumlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Libya’da siyasi çözüme inanıyoruz, herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemeyiz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Al Jazeera televizyonuna konuştu. Kalın, “Türkiye, Katar ve diğer bazı ülkelerle birlikte Libya’daki siyasi girişimi desteklemek için orada. Libya’da siyasi çözüm olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Libya’da siyasi çözüm olacağına inandıklarını belirterek, “Biz Libya’nın hiçbir yerinde askeri çözümü tercih etmiyoruz ve orada askeri mücadelenin sürmesini istemediğimizi her fırsatta söylüyoruz” dedi.
Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Kalın, Türkiye’nin Katar ve diğer bazı ülkelerle birlikte Libya’daki siyasi girişimi desteklemek için orada olduğunu söyledi. Libya’da siyasi çözüm olacağına inandıklarını kaydeden Kalın, Sirte ve Cufra’da bir yıl boyunca askeri yığınak yapıldığını ve bundan endişe duyduklarını ifade etti.
Bu durumun barış ve Libya’nın toprak bütünlüğü için tehdit oluşturduğunun altını çizen Kalın, Türkiye’nin Libya’nın bölünmesi ile ilgili resmi ve gayri resmi planlara karşı çıktığını kaydetti.
Kalın, Türkiye’nin, Libya’nın hiçbir yerinde askeri çözümü tercih etmediğini ifade ederek, “Orada askeri mücadelenin sürmesini istemediğimizi her fırsatta söylüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
‘Bizi asıl endişelendiren Rusya’nın paralı asker bulundurması’
Libya’da herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemediklerini vurgulayan Kalın, Mısır’ın Libya’nın komşusu bir ülke olduğunu ve orada yapıcı bir rol üstlenebileceğine inandıklarını belirtti.
Kalın, “Asıl bizi endişelendiren, Rusya’nın orada Wagner gibi paralı askerler bulundurması ve BAE’nin Hafter’e destek için Sudan, Nijer ve Çad gibi ülkelerden paralı askerler getirmesidir” dedi.
Sitre ve Curfa’nın silahtan arındırılması önerisi
Sirte ve Cufra’nın silahtan arındırılması önerisinin çatışmaların durdurulması için dikkate alınabilecek iyi bir fikir olabileceğini düşündüklerini söyleyen Kalın, “Libya hükümeti Sirte ve Cufra’nın silahtan arındırılmasını kabul edilebilir şartlarda onaylarsa eğer onları destekleriz. Ancak bunun adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu şehirler siyasi çözüm için bir pencere olabilir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerginlik istemediğini belirten Kalın, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin bölgenin barış ve refah içinde olmasına katkı sağlayabileceğine ve tabii kaynaklarını adil bir şekilde paylaşabileceğine dikkati çekti.
‘Rusya ile Libya’da da yardımlaşabiliriz’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığını aktaran Kalın, “Görüşmede Libya ve Suriye konusu değerlendirildi” bilgisini paylaştı.
Türkiye’nin, Rusya ile Suriye’de olduğu gibi Libya’da da yardımlaşabileceğini ifade eden Kalın, bunun üçüncü bir ülkenin aleyhine olmayacağını söyledi.
Rusya’nın, Libya’da taraf bir ülke olduğunu vurgulayan Kalın, “Rusya inkar etse de Libya’da Hafter’i desteklediği açık” dedi.
Kalın, Rusya’nın, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac hükümeti arasında arabuluculuk rolü üstelenmek istediğini kaydetti.
Libya’da çözümün siyasi olacağını düşündüğünü tekrarlayan Kalın, “Berlin Konferansına katıldık, Cumhurbaşkanımız oradaydı. Mısır, Katar, Almanya, Rusya ve İtalya gibi herhangi bir ülke siyasi görüşmelere katkı sağlarsa bundan mutluluk duyarız” diye konuştu.