8.3 C
İstanbul
28 Kasım Perşembe, 2024
spot_img

Kobanê Davası’nda siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa verildi

Kobanê Davası’nda iddia makamı tutuklu siyasetçilerin tutukluluk ve adli kontrol kararlarının devamına karar verilmesi ve dosyaya katılma talebi sunan kişi ile kurumların taleplerinin kabulü yönünde mütalaasını sundu.

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 20’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 18’inci duruşma periyodu, 6’ncı oturumuyla Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen davanın duruşmasına HDP Hukuk Komisyonu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ile çok sayıda izleyici katıldı.

Duruşma verilen aranın ardından, HDP eski Milletvekili Gülser Yıldırım’ın Kürtçe gerçekleştirdiği savunmasıyla sürdü. Kobanê Davası’nın bir buçuk yıl aşkın süredir devam ettiğini hatırlatan Yıldırım, davanın hukuki yaklaşımları ve duruşma periyodlarıyla hiçbir davaya benzemediğini dile getirdi.

“Daha girmediğimiz cezaevleri bizim için özel hazırlanmıştı”

Yıldırım, “Bütün arkadaşlarımız devam eden yargılamadaki hukuksuzlukları birer birer dile getirdi. Yaşantımın hiçbir döneminde şiddet, düşünsel ve uygulama olarak yer almamıştır. Bu tür şeyler her zaman kınayacağım ve karşısında mücadele edeceğim şeylerdir. Çocukken bir dil ve kültürünüz var ve sonra bakıyorsunuz ki bazıları bu kültürünüzü yasaklıyor. Kişi, çocuk yaşta bir zulümle karşı karşıya kalıyor. Başlangıçta bu tür şeylerle karşılaşınca yasaklamaları yapan devlet yöneticilerini tanır ve farklı bir duruş ve düşünce edinir. Bu yasaklamalar bir kimlikle değil bir zihniyet ile yapılıyor. Ondan dolayı da insan, zihniyete karşı mücadele verir. Bu zihniyet Türkiye halklarının çıkarı için değildir. Şimdiye kadarki tüm iktidarların ulus-devlet adına gerçekleştirdikleri şeyler, haksızlık ve zulümdür. Bunların Türkiye halklarının kimliğine hiçbir faydası yoktur” dedi.

4 Kasım’da evlerinden götürüldüklerini ve mahkeme kararı olmadığını belirten Yıldırım  “Daha girmediğimiz cezaevleri bizim için özel hazırlanmıştı. Ondan dolayı biz bu davanın hukuki değil, siyasi olduğunu söylüyoruz. İktidarın işine geldiği zaman diyalog süreci başlatabiliyor, işine gelmeyince de demokratik siyaseti ortadan kaldırarak savaşsever politikaları gündeme getirir. Biz ise aynı şeyi savunuyoruz. Yine barışı, demokrasiyi ve diyalog yollarını savunuyoruz çünkü bizim ilkelerimiz kendi çıkarlarımıza göre değildir, halkın faydasınadır.  Bana göre bir halkın milletvekili olduğunuz zaman, o halk seni iradesiyle ve çabalarıyla seçmişse sonuna kadar halkın yanına olmanız gerekiyor. Keşke bu halk acıları ve ıstırapları yaşamasaydı. Bu ülkeye barış gelsin, huzur gelsin diyenler bizleriz. Bugün de bunun bedelini ödüyoruz. İktidar sahipleri bunu kendi çıkarları için bir tehlike olarak görüyorlar ama biz buna sonuna kadar devam edeceğiz.” dedi.

18 Ekim tarihinde cezaevinden tahliye olan Yıldırım, yazılı savunmasının cezaevinde kaldığını belirtti ve “Bu nedenle kapsamlı bir savunma yapamıyorum” dedi.

“IŞİD’e karşı verilmiş mücadele bütün insanlığın mücadelesidir”

Hiçbir toplumsal çatışmanın sonsuza kadar yaşayamayacağını ifade eden Yıldırım, “Bundan dolayı biz sonuna kadar sorunları ortadan kaldırmak için demokratik yöntemler kullanacağız. Her zaman doğru adresler ve muhataplarla çareleri arayacağız. DAİŞ Kobanê’ye saldırdığında arkadaşlarımız, ‘kendisini insan olarak gören herkesin bu vahşete tepki göstermesi gerek’ diyordu. Bu sözler Türk arkadaşlarımıza aitti. Bu söylemler bu nedenle çok kıymetliydi. DAİŞ vahşeti öyle bir katliamcı bir zihniyetti ki 21’inci yüz yılda insanlığı bu şekilde yönetmek istediğini söylüyordu. Böyle bir zihniyete destek olmak da insanlık suçudur. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki DAİŞ’e karşı verilmiş mücadele, bütün insanlığın mücadelesidir. DAİŞ’e karşı mücadelede HDP olarak biz de yaptığımız bir açıklama yüzünden yargılanıyorsak gerçekten bu anlaşılır bir durum değil” sözlerini kullandı.

AKP-MHP iktidarının toplumun düşüncelerini hapsederek iktidarlarını sürdürmek istediğine vurgu yapan Yıldırım, “Buna karşı biz de her koşulda demokrasi ve eşitlik mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

Sonrasında duruşmaya 15 dakika ara verildi.

“Savaşa devletler değil biz terörist oluyoruz”

Fikirlerin ve düşüncelerin terörize edilmeyeceğini belirten Yıldırım, “Terörün mantığı şiddet ve savaştır. Dünyaya baktığımızda savaş ve çatışmaların büyük çoğunluğunu devletler yapıyor. Eğer sebep savaş ve sınırsız bir şekilde silah kullanmak ise neden o devletler terörist olmuyor da demokratik siyaset yürütmek isteyen bizler terörist oluyoruz. Burada da ne kadar büyük bir çelişki olduğunu görüyoruz” diye belirtti.

Hakkında yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini ifade eden Yıldırım son olarak, “Ben konuşmalarıma ne savaş ne de şiddet çağrısı yapmadım. Bugün halkımın acıların yanındayım. Hiçbir zaman beni seçmiş olan halkımın yanından ayrılmadım” dedi.

Sonrasında Yıldırım müdafi avukat Azad Yıldırım, Gülser Yıldırım ve diğer HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması sonrasında konuya dair AYM’ye başvuru yapıldığını ancak kabul edilmediğini belirtirken, AİHM’in dokunulmazlığın kaldırılması kararını tümüyle hukuka aykırı bulduğunu hatırlattı. Yıldırım, “Hükümet parası neyse öderim ama uygulamam’ demeçlerinde bulunmuştur ama yargısal olarak AİHM kararlarının yerine getirilmemesi anayasal bir suçtur. Anayasa’nın zorunlu hükmüne aykırı olarak fezlekelere dayalı mükerrer yargılamalar yapılmakta ve bu işlemlerin tekrar yapılması gerekirken bu yargılama faaliyetleri devam etmektedir. Bütünüyle siyasallaşan bir yargının belirtileridir. Bu nedenle yargılamanın durdurulması taleplerimizi yineliyoruz” dedi.

Av. Yıldırım: “Yetkisiz savcı, yetkisiz hakim”

Yıldırım’ın 4 Kasım 2016 tarihinde onlarca panzer eşliğinde evi basılarak gözaltına alındığını anımsatan avukat Yıldırım, “Bu bir ritüel ve şovdur. Diyarbakır’daki ilk itirazımız yetki itirazıdır. Buna rağmen ifade alma işlemlerine geçilmiştir. Bu operasyonun temel amacı ‘bize 400 vekil verin’ talimatının gereğidir. Bu dava başından sonuna kadar kanunsuzluklarla oluşturulmuştur. Dönemin siyasi anlayışına göre o gün meşru olan ancak daha sonraki seçimi kaybetmesinin baskısıyla yapılanları terörize etme çabası içerisine girilmiştir.Müvekkilimin evi kanunsuz savcının talimatıyla basılıyor. Yetkisiz savcı tutuklama çıkarıyor. Yetkisizliği hakime hatırlatılıyor ama mahkeme tutuklama kararı veriyor. En sonunda da ‘Süreci yanlış savcı ve hakim yürütmüş o yüzden dosyayı Mardin’e gönderiyoruz’ deniyor. Müvekkilimin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde cezası onandı ve infazı tamamlandığı için tahliye oldu” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, son olarak “Bu iddianamenin kabulü keyfi bir karar niteliğindedir. Olay, sebep, sonuç ve kişi yönünden doğru kurgulanmış bir iddianame değildir. Delil olarak haber kaynakları gösterilmiştir. BU iddianamenin herhangi bir hukuki değerinin olmadığı kanaatindeyiz. Müvekkilin hakkında hukuki bir değişiklik söz konusu değildir. Hakkındaki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Siyasetçilerin tutukluk halleri devam edecek

Sonrasında söz alan iddia makamı, bu celse gelen belge ve bilgilere bir diyeceğinin olmadığını belirtirken, adli kontrol talebinin reddine karar verilmesini talep etti. İddia makamı ayrıca mütalaasının hazır olduğu bilgisini verdi. Mütalaasını özetleyen iddia makamı, tutuklu siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamı, adli kontrol kararlarının devamına karar verilmesi ve dosyaya katılma talebi sunan kişi ve kurumlarının taleplerinin kabulü yönünde talepte bulundu.

Ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı, Yıldırım üzerindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönündeki talebi reddetti.

Duruşma 3 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da devam edecek.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol