Karayolu Taşımacılık ve Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN), İETT’nin özel halk otobüslerine yerleştirdiği “casus kamera” uygulamasının kaldırılması ve bu ugulama üzerinden hazırlanan raporlar ve para cezalarının iptal edilmesi talebiyle İETT Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
“Casus Kameralar Kaldırılsın! Raporlar Ve Para Cezaları İptal Edilsin” yazılı pankartı açılan eylemde, KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner konuştu.
Başaraner “7-8 aydır halk otobüslerinde yaşanan sorunlar, şoför arkadaşlarımızın yaşamış olduğu sorunlar, özlük haklarımız, iş güvencesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve aynı zamanda şoföre yönelen şiddete karşı da çeşitli açıklamalar yaptık. Bugün buraya toplanma nedenimiz, yaklaşık 1.5 ay önce, İETT Genel Müdürlüğünce yerleştirilen, casus kamera dediğimiz, şoföre endekslenmiş, sadece şoförü hedef alan ve şoförün bütün hareketlerini denetleyen kameradır. Aracın içerisindeki 7-8 kamera bizim konumuz değil. Sürekli şoföre bir baskı ve mobbing aracı haline gelmiş olan sesli ve görüntülü kamera sisteminin iptal edilmesi, burada açığa çıkan rapor ve cezaların iptal edilmesi konusunda bir imza kampanyası sürdürdük. Sadece şoför arkadaşlarımızın bin 400 imzasını bugün İETT Genel Müdürlüğüne vereceğiz” dedi.
Aracın içerisindeki farklı noktalara yerleştirilen kameraların aksine casus kameranın şoför üzerinde sürekli bir baskı ve mobbing haline geldiğini vurgulayan Başaraner, kamera kayıtlarına dayanarak raporlar hazırlandığını ve pek çok şoföre haksız para cezaları kesildiğini aktardı.
Şahin Başaraner, “Buradaki sorunumuz; her zaman İstanbul halkıyla yüz yüze olan, günlük bin, bin 500 kişi taşıyan, İstanbul ulaşımının yüzde 20’sini sırtlamakta olan halk otobüsü şoförlerinin hem güvenceli bir iş yaşamasına, hem insani koşullarla yaşamasına, aynı zamanda şiddetten arındırılmış bir iş yaşamı sürdürebilmesi için mücadele ediyoruz. Casus kameraların kaldırılmasını talep ediyoruz”
Başaraner, kamera sisteminin kaldırılması ve para cezalarının iptali için yürüttükleri imza kampanyası sonucunda 1400 şoförden imza topladıklarını ve bu imzaları bugün İETT’ye teslim ederek görüşmeleri sürdüreceklerini söyledi.
Casus kamera uygulamasının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Türkiye’deki iş yasalarına da aykırı olduğunu vurgulayan Başaraner “Bizim derdimiz güvencesizlik, bizim derdimiz ekonomik haklarımızın alınması ama aynı zamanda şoförlerin bir insan olduğunun unutulmaması” dedi.
Kamera sisteminin şoförlerin tam karşısına yerleştirildiğini ve sesli ikazlarla şoförler üzerindeki baskıyı arttırdığını belirten Başaraner, “Kamera sistemi sesli ikazları şoförün çalışmasını engelleyecek durumlar da yaratabiliyor. Örneğin seyir halindeyken “Yorgun görünüyorsunuz lütfen mola verin” ya da şoför aracı kullanırken “Lütfen şoför mahallini terk etmeyin” gibi ikazlar veriyor. Yüz tanımaya ayarlı kameralar bazen şoförü tanımıyor ve “Aracı kullanmaya yetkili değilsiniz” mesajı veriyor. Bunlar şoförler üzerinde baskıya neden oluyor” dedi.
Casus kameraların nedeniyle yaşanan sorunlar veya izlenme baskısı nedeniyle bir çok şoförün işi bıraktığını da aktaran Başaraner “Halk otobüsü şoförleri zaten çok ağır şartlar altında çalışıyorlar bir de sürekli izlenme ve ikaz edilme, üzerine çeşitli gerekçelerle raporlar ve para cezalarının kesilmesi şöfor arkadaşlarımızın çalışmasını daha da zor hale getiriyor” dedi
KATAŞ-SEN üyeleri, basın açıklamasının ardından İETT yönetimiyle görüşmek ve imzaları teslim etmek için genel müdürlük binasına girdi.