7.2 C
İstanbul
11 Ocak Cumartesi, 2025
spot_img

Kamu emekçileri 13 Ocakta iş bırakacak!

Memur maaşlarına yapılacak olan zamma tepki gösteren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, KESK, BASK, HÜR-SEN ve ASİM-SEN, 13 Ocak’ta iş bırakma kararı aldı. Yaptıkları açıklamayla, “Ülkede, yüzde 11,54 zam açıklaması sefalet ve rezalet ücret dayatmasıdır” denildi.

Aralık ayı TÜİK hileli enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekli maaşlarına gelecek olan zam oranları netleşti. Verilere göre, 2024 yılı sonu enflasyonu netleşti. Aralık ayında enflasyon, bir önceki aya göre yüzde 1,03 oranında artarken, yılsonu enflasyonu ise yüzde 44,38 olarak kaydedildi.

Bu gelişme, aynı zamanda son altı ayda gerçekleşen enflasyon oranıyla birlikte, memur ve emeklilerin alacağı zam oranlarını da belirlemiş oldu. Buna göre memur ve memur emeklileri yüzde 11,54 emekli yüzde 15,75 zam alacak.

Milyonlarca memur ve sendikalar memur zamlarına gelecek olan zamma tepki göstererek iş bırakma eylemine karar verdi.

“Açıklanan enflasyon çarşı pazardan uzak”

İş bırakma kararına ilişkin Mülkiyeliler Birliği’nde Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hüseyin Kara, KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz, BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, HÜR-SEN Konfederasyonu Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ve ASİM-SEN Genel Başkanı Özgür Karaca bir araya geldi. Konfederasyon temsilcileri ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bizler, ASİM-SEN, BASK, HÜR-SEN Konfederasyonu, KESK ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonları ve sendikaları olarak, üyelerimiz ve tüm kamu çalışanlarımızın ücretlerinin, diğer ekonomik ve özlük haklarının her geçen yıl, onurlu insanca yaşanacak bir gelir düzeyinden ve güvenceli çalışma yaşamından uzaklaşıp, açlık ve sefalet düzeyine doğru sürüklenmesine karşı bir araya geldik.

Son olarak, maaşlarımızın belirlenmesinde ölçüt olarak kullanılan TÜİK’in yıllık enflasyonu, yüzde 44,38 olarak kamuoyuna açıklaması, yaşadığımız çarşı, pazar ve mutfak enflasyonundan ne kadar uzak durduğunun en önemli kanıtıdır.

Bizler, gerçeği ve bilimi ters yüz eden bu siyasal illüzyona ve sefalet ücret dayatmasına boyun eğmeyeceğiz. Bu doğrultuda, milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin yaşam şartlarını her geçen gün daha da katlanılmaz kılan; vergide adaletsizliğe, TÜİK’in siyasal manipülasyona dayalı rakamlarına, gerçek grevli toplu sözleşme yasası ile emekçilerle masaya oturmak varken, tüm ipleri siyasi iktidarın eline veren sahte sendika yasasına, bizleri kayıt dışı çalıştırma mantığına mahkum eden, ek ve yan ödemelerimizin taban ve emekli aylıklarımıza dahil edilmediği ve bu sebeple emekli aylıklarımızda yüzde 55’e varan kayıplarımıza karşı; 13 Ocak Pazartesi günü, üretimden gelen gücümüzü kullanarak, tüm iş yerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz.

YÜZDE 11,54’LÜK ZAM SEFALET ÜCRET DAYATMASI

Bilimsel verilerle yapılan çalışmalarda, yıllık enflasyonun yüzde 90’larda gerçekleştiği bir Ülkede, yüzde 11,54 gibi zam açıklaması sefalet ve rezalet ücret dayatmasıdır. Bu durum karşısında siyasi iktidarı, kamu emekçileri ve onların temsilcisi durumunda olan bizler ile tekrar gerçek bir toplu sözleşme masasına oturmaya ve onurlu, insanca yaşanacak bir zammı 15 Ocak tarihine dek taleplerimiz doğrultusunda hayata geçirme noktasında uyarıyoruz.”

KESK’ten iş bırakma eylemi öncesi açıklama

img

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Wan Şubeler Platformu, “Asgari ücrete sefalet artışını kabul etmiyoruz” şiarıyla 13 Ocak’ta yapılacak olan iş bırakma eylemi öncesi basın açıklaması düzenledi. KESK Wan Şubeler Platformu Aziz Yural toplantı salonunda düzenlenen açıklamada metni KESK dönem sözcüsü Yunus Haylaz okudu.

Halkı yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkum eden kapitalist düzene karşı durmanın tek yolunun, sendikal mücadelenin büyütülmesi ve ortak talepler etrafında oluşturulacak birleşik mücadeleden geçtiğini belirten Haylaz, “Ortak talepler etrafında mücadeleyi büyüttüğümüzde, bu düzeni değiştirme gücüne sahibiz” dedi.

Emeklerinin değerini bulması, insanca yaşanacak bir ücret ve güvenli çalışma koşulları için birlikte mücadele etmekten başka çarenin olmadığını söyleyen Haylaz, “Kamu emekçileri olarak ülkenin en önemli alanlarında yer almamıza rağmen emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük zam politikalarına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Vergide adaletin sağlandığı, ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı insanca bir yaşam sürebileceğimiz ve grevli toplu sözleşme hakkımızın tanındığı bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Talepler

Haylaz açıklama ardından sıraladığı talepler şöyle:

  • Eşit işe, eşit ücret istiyoruz.
  • Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz.
  • En düşük Kamu emekçisi gelirinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını (79 Bin TL) istiyoruz.
  • Vergide adalet; az kazanandan az, çok kazanandan çok adil bir vergi sistemi ve birinci vergi diliminin yüzde 10’a düşürülmesini ve sabitlenmesini istiyoruz.
  • Kamuda mülakat değil liyakat, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmasını istiyoruz.
  • Kamu kaynaklarının, “Müşteri garantili” projeler için değil halk için kullanılmasını istiyoruz.
  • Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik istiyoruz.
  • Asgari ücretin açlık sınırının üzerinde (35 bin TL) olmasını istiyoruz.
  • Kira yardımının güncel ekonomik olarak koşullara göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
  • İş yerlerinde ücretsiz kreşlerin açılmasını istiyoruz.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol