Hatay Defne’de bulunan Sevgi Parkı’nda çadırlarda kalan yurttaşlar jandarmalar tarafından başka bir alana taşındı. Sağlık emekçileri ve gönüllüler de çadır ve konteynerleri taşımayı sürdürüyor.
Hatay’ın merkez İlçesi Defne’de bulunan Sevgi Parkı’nda çadırlarda kalan yurttaşlar Dursunlu mahallesinde kurulan çadır alana taşınıyor. Parka giren jandarma yurttaşların eşyalarını tahliye ediyor. Tahliye kararı sonrası gitmek zorunda kalan bir yurttaş, “Burası merkezi, tüm ihtiyaçlarımıza ulaşıyoruz diye buraya geldik ama oraya gitmem mümkün değil. Çadırımızı verirlerse evimin orada uygun bir yere çadır kuracağım” dedi.
Maraş merkezli depremler nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Hatay Defne’de bulunan Sevgi Parkı’nda depremzedeler çadırlarda kalıyordu. Ayrıca parkta İBB veteriner polikliniği, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan sağlıkçıları hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Birleşik Taşımacılık Sendikası, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Halkevleri gibi farklı meslek örgütleri, siyasi partiler ve derneklerin de yardım çadırları bulunuyor.
“TÜM İHTİYAÇLARIMIZA ULAŞIYORUZ DİYE BURAYA GELDİK”
Gitmek zorunda kaldığını anlatan bir yurttaş, “Gittim çadır alanını gördüm. Brandadan yapılmış. Gece sıcak olabilir ama havalar ısınıyor. Çadırın içi gündüz çok sıcaktı. Ben kalp hastasıyım. O sıcakta duramam. Burası merkezi, tüm ihtiyaçlarımıza ulaşıyoruz diye buraya geldik ama oraya gitmem mümkün değil. Çadırımızı verirlerse evimin orada uygun bir yere çadır kuracağım” dedi.
“ARTIK BIKTIK”
Kendi imkanları ile kurdukları çadırı kaldırırken konuştuğumuz başka bir yurttaş da “Artık bıktık. Her gün başka bir yere çadır kurmak istemiyoruz. Burada imkanlar fazla olduğu için buradaydık. Köyümüzde bir yerimiz var. Oraya gideceğiz” dedi.
Depremzede çadırlarının bulunduğu Sevgi Parkı’nda ayrıca İBB veteriner polikliniği, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan sağlıkçıları hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Birleşik Taşımacılık Sendikası, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Halkevleri gibi farklı meslek örgütleri, siyasi partiler ve derneklerin de yardım çadırları bulunuyor.
Halkın sağlık hakkına erişimi açısından insanların kolayca ulaşabileceği parka, Koordinasyon Merkezi oluşturan binası yıkılan Hatay Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, poliklinik hizmeti veririken kadın biriminde de kadınlara sağlık hizmeti veriyor. Sağlık meslek örgütleri, gezici ekiplerle sağlığa ulaşmakta dezavantajlı köylere de sağlık hizmetine ve hijyen ürünlerine ulaşmalarını sağlıyor.
“KOORDİNASYON MERKEZİMİZİN UZAKLAŞTIRILMAK İSTENMESİ HALKIN CEZALANDIRILMASIDIR”
Hizmet verdikleri yerin vatandaşların çok kolay ulaşabildiği bir yer olduğunu ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten “Vatandaş sağlık hizmetinin büyük bir kısmını buradan alıyor. Bu nedenle buranın önemi var. Bizi buradan çıkarmak istiyorlar. Bununla ilgili yazılı bir tebliğ yapılmadı. Biz bununla ilgili olarak Hatay Valiliği’ne resmi bir yazı yolladık. Buna herhangi bir yanıt da gelmedi” dedi. Sözlü olarak çıkmalarının istendiğini ve kendilerine önerilen yerlerin şehir merkezinden çok uzak yerler olduğunu dile getiren Ökten, “Vatandaşın oraya ulaşması ya da bizim orada sağlık hizmeti vermemiz çok zor” dedi.
Depremin ilk gününden itibaren gönüllü listelerini Sağlık Bakanlığı’na gönderdiklerini dile getiren Ökten, “Görevlendirme yapmalarını istedik. Yine aynı şeyi söylüyoruz. Sağlık Bakanlığı ile ya da Hatay Sağlık İl Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapılabilir. Onlar yine görevlendirmeyi yapsın ancak sağlık hizmetini gerçekten burada vatandaşın ihtiyaçları doğrultusunda ortaklaştırmak gerekiyor. Veya yapabiliyorsa İl Sağlık Müdürlüğü baştan itibaren kendisi yapsın. Ancak Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı bir hizmet yok burada. ASM’lerin neredeyse tamamı kapalı. Burada bundan sonra önemli olan bulaşıcı hastalıkların yayılmaması için koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek olmalı. O yönde de bir çaba görmüyoruz. Üstüne var olan sağlık hizmetini de ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu geciken arama kurtarma çalışmalarından sonra Hatay halkına yapılacak en büyük ceza diye düşünüyorum” dedi.
BOZGEYİK: TTB VE SES’İ ÇIKARMAK YERİNE YAŞANILABİLİR KONTEYNER KENTLER OLUŞTURUN
Deprem bölgesinde ziyaretlerde bulunan KESK ve TTB heyeti Sevgi Parkı’nda TTB ve SES’in koordinasyon noktasını ziyaret ederek basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, halka hizmet götüremeyen devletin, sağlık konusunda açığını kapatan TTB, SES ve halk ile dayanışma içerisinde olan kurumların Sevgi Parkı’ndan çıkarılmak istenmesine tepki göstererek yaşanılabilir, temiz suya erişilebilir, güvenli barınma merkezlerinin, konteyner kentlerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.
25 gün geçmesine rağmen hâlâ halkın sağlık ihtiyacı, barınma, temiz su, hijyen ve çadır ihtiyaçlarının karşılanmadığını ifade eden Bozgeyik, “Sağlık emekçilerine, emek ve meslek örgütlerine yönelik, toplumsal dayanışmayı yükseltmek isteyen tüm kesimlere yönelik baskı süreci ile karşı karşıyayız” dedi. SES, TTB, İBB Veteriner polikliniği ile deprem dayanışma koordinasyonlarının yer aldığı Sevgi Parkı’nda bu kurumların parktan kaldırılmak istendiğini ifade eden Bozgeyik, “Alanda olmayan, halka kamusal hizmetleri götüremeyen tek adam rejimi, uyguladığı otoriter politikalarla bu hizmetleri engellemeye çalışıyor” diye konuştu. Halkın erişebileceği kamusal sağlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını dile getiren Bozgeyik, “Bunların devlet tarafından yerine getirilmesi gerekiyor. Biz bu konuda açık olduğu için buradayız” diyerek parktaki dayanışmanın ortadan kaldırılmak istenmesine son verilmesini istedi.
Antakya ve Pazarcık’ta devletin gıdayı ve hizmeti dağıtma konusunda ayrımcı davranarak halkı göçe teşvik ettiğini dile getiren Bozgeyik, yaşanılabilir, temiz suya erişilebilir, güvenli barınma merkezlerinin konteyner kentler oluşturulması gerektiğini ifade etti.
ŞEKER: SAĞLIK HİZMETİ VERMEYE UYGUN DEĞİL
Yetkililerle görüşen CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, TTB Deprem Koordinasyon’da sağlıkçıların ziyaret etti. Gösterildiği söylenen yerin TTB ve SES’in sağlık hizmeti vereceği bir alan değil, binaları yıkılan meslek odalarının işlemlerini yapabileceği bir konteyner olduğu bilgisini paylaşan Şeker, mevkinin de konteynerin da sağlık hizmeti vermeye uygun olmadığını dile getirdi. Israrla parkın boşaltılmasının istendiğini dile getiren Şeker, “Makul bir süre verin. Bir yer gösterin dedik. Ama öğrendik ki gösterdikleri yer sağlık hizmeti vermek amacına yönelik bir yer değil. Biz çok sürekli verdik, müdahale ederiz gibi bir yaklaşım da var” dedi.
SAĞLIKÇILAR MERKEZDE KALDI
Sevgi Parkı’nda yerel halk çıkarıldıktan sonra parkta hizmet veren Hatay Tabip Odası, TTB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner kliniği ve SES, TÖP, Halkevleri akşam saatlerinde parktan ayrıldı. Parkta bulunan siyasi partiler Hatay halkı ile dayanışmayı sürdüreceklerini belirterek çadırlarını ve erzaklarını kentteki diğer noktalarına taşıdı.
Hatay Tabip Odası, TTB ve SES, sağlık hizmeti vermeye uygun olmadığı gerekçesi ile kendilerine şehir merkezine uzak noktalardaki yerleri kabul etmedi. Yapılan görüşmelerin ardından sağlık örgütleri ve veteriner polikliniği parka yaklaşık 200 metre uzaktaki Turunçlu Caddesi civarında alternatif nokta olarak önerdiği bir noktaya taşımaya karar verdi. Kolluk güçleri parkın hemen boşaltılmasını istedi. Sağlık emekçileri ve gönüllüler akşam saatlerinde çadır ve konteynerleri akşam saatlerinden itibaren taşımaya başladı.
“KIZILAY GELECEK ÇIKIN” DEMİŞLERDİ
Geçtiğimiz gün polisler eşliğinde alana gelen vali yardımcısı, “Kendi kafanıza göre gelmişsiniz. Buraya Kızılay gelecek, çıkın” diyerek evleri yıkılan depremzedeleri çıkarmak istemişti. Kızılay’ın aşevi kurulacağı söylenen parkta kalan yurttaşlar ise, “Kızılay şimdiye kadar neredeydi? Bize bu kurumlar el attı” diyerek boşaltma gerekçesine ve Kızılay’ın haftalardır yardımda bulunmamasına tepki göstermişti.