Sürgünlere ve baskılara karşı başlatılan oturma eyleminin 12. haftasında BTS ve KESK İzmir, KESK bileşenlerine karşı yapılan operasyonlar devam etse de yılmadık yılmayacağız” dedi
KESK İzmir Şubeler Platformu ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi’nin sürgünlere, ihraçlara ve TCDD’nin özelleştirmek istenmesine karşı başlattığı oturma eylemi 12. haftasında devam etti. Alsancak Gar önünde bir araya gelen kamu emekçileri, “KESK bileşenlerine karşı yapılan operasyonlar devam etse de yılmadık yılmayacağız” dedi.
“TCDD’yi uyardığımız için rahatsız oldular”
Açıklamayı okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, sürgünlerin nedenlerinden birine değinerek, “Raysimaş diye bir şirket kurdular. Daha sonra adı TCDD Teknik A.Ş olarak değiştirildi. TCDD’nin bütün bakım onarım işleri bu şirkete yaptırılmaktadır. Fahiş fiyatlara yapılan bu işler TCDD Teknik A.Ş eliyle taşeron firmalara verilmekte aradaki farkın bir kısmını taşeron firmalar almakta kalan büyük kısmını da hiçbir iş yapmadan TCDD Teknik A.Ş almaktadır. Sonra TCDD zarar ediyor diyorlar. İzmir’de kataner hatlarının bakımı için bu şirketle protokol yapıldı. Buradakamu ihale mevzuatı ihlal edilmiştir. Konu ile ilgili yazdığımız ve kurumun çıkarlarını savunduğumuz TCDD’yi uyardığımız yazı ile rahatsız oldular” dedi.
“Demiryollarının bakımı ihale edilemez”
Kamu ihale mevzuatında protokol ile hizmet alımlarının düzenlenmediğini aktaran Akyol, “Protokol ile verilmesi için bu kurumun kamu kurumu niteliğinde olması gerekir. Bu da yasa ile mümkündür. 1. Bölge Müdürlüğü Mıntıkası 2021 Yılı Bakım Hizmet Alım işi kalemlerine bakıldığında öncelikle demiryollarının asli görevlerinin üçüncü kişilere havale edildiği görülmektedir. Demiryollarının bakımı ihale edilemez” diye konuştu.
Trenlerin bakım onarım işlerinin tamamının bu işlerde yeterli tecrübesi olmayan firmaya ve onlar üzerinden taşeronlara devredilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Akyol, “Bu uygulama TCDD’nin tüm bölgelerinde yapılmaktadır.1. Bölge Müdürlüğünün 2021 yılı Bakım Hizmet Alım İşinin TCDD Teknik A.Ş ‘ye verilmesiyle ilgili iptal davası sendikamız tarafından 25.03.2021 tarihinde açılmıştır” dedi.
“Çözüm kamusallaştırmadır”
“TÜPRAŞ’la, PETKİM’le, SEKA ile başlayan, TEKEL, Şeker Fabrikaları ile yaşanan özelleşme adı altında ki işsizler ordusu yaratma ve peşkeş süreci, TCDD ile devam ettirilmek istenilmektedir” diyerek sözlerini sürdüren Akyol, “Türkiye ekonomisi üretimden kopmuş, özelleştirme ile kamunun birikimleri tasfiye edilmiş ve sıcak para girişine bağlı zayıf bir ekonomi haline gelmiştir. Çözüm kamusallaştırmadır. Özelleştirmeler ve kamu hizmetlerinin küçültülmesi girişimleri derhal durdurulmalı, eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğe ayrılan paylar arttırılmalıdır” dedi. Akyol, KESK olarak mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.