4.7 C
İstanbul
25 Kasım Pazartesi, 2024
spot_img

İstanbul Şişli’de basın açıklaması: Asgari değil insanca yaşam istiyoruz!

Siyasi partilerin, emek platformlarının, derneklerin ve devrimci örgütlerin bir araya gelerek örgütlediği basın açıklaması İstanbul Cevahir AVM önünde gerçekleştirdi.

“Sömürü, rant, talan ve savaş düzenine karşı birleşelim” şiarıyla çağrı yapılan basın açıklamasında; insanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret için mücadele vurgusu yapılırken, asgari ücret görüşmelerinin halka açık yapılması talep edildi. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

“Çalışan nüfusun yarısı hayatta kalma mücadelesi veriyor”

Çalışan nüfusun yarısının asgari ücret ile çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, “Çok büyük bir kısmı da ya asgari ücretin altında ya da çok az üstünde bir maaş ile hayatta kalma mücadelesi veriyor. Kayıtlı çalışanların yüzde 54’ü asgari ücret alıyor. Taban ücret belirlemesi olan asgari ücret sermaye düzeni tarafından milyonlarca insana ortalama ücret olarak dayatılıyor” denildi.

“Maaşı 30 binden başlayan kişiler bizim ücretimizi belirliyor”

Açıklamada, Meclis’te 5 hükümet yetkilisi, 5 patron temsilcisi, 5 işçi sendikaları temsilcisinden oluşan komisyonda görüşülen asgari ücretin canlı olarak yapılması talebinde bulunuldu:

“O hâlde asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri aynen Meclis görüşmeleri gibi canlı yayınlansın. Hepimiz tarafları görelim. Maaşı 30 binden başlayan kişiler bizim ücretimizi belirliyor ve bizden çıkacak sonuca razı olmamız bekleniyor.”

Talepler şöyle sıralandı:

“1. İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz!

2. Asgari ücretten dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın!

3. Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın!

4. Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!

5. Düşük ücret yüksek vergi politikasından vazgeçilsin ve vergiler sermayedarlar için artırılsın. Karlarına kar katanlar krizin faturasını ödesin!”

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“2022 yılı asgari ücret tartışmaları bu yıl erken başladı. Her yıl aralık ayının ilk haftasında başlayan asgari ücret görüşmeleri basında, kamuoyunda günlerdir tartışılıyor.

Gerçeği %50’nin üzerindeki enflasyon, neredeyse otomatiğe bağlanmış zamlar, geçinemediği için, borçlarını ödeyemediği için intihar eden emekçiler, zor geçeceği ilan edilmiş ‘karakış’ ifadeleri, “porsiyonları küçültün”, “evlerinizi daha az ısıtın” aklını verenler yaşadığımız tablonun bir bölümünü resmediyor.

Adeta çile doldurur gibi bir hayatı -adına (hayat) denirse- yaşarken biriken öfkemiz, yönetenlerin korkulu rüyası haline geldi. Asgari ücret tam da bu nedenle bu kadar erken tartışılmaya başlandı.

Öyle anlaşılıyor ki, ölümü gösterip sıtmaya razı etmenin hesabı içindedirler. Diğer ödenekleri hariç en az 30-40 bin TL maaş alan ve işçi-emekçiler adına masaya oturan sendikacılardan Türk-İş başkanı, 45 yılın acısını çıkaracağız diye üst perdeden konuşup Aralık’ın 10’una kadar bu işi çözelim diye yangından mal kaçırırcasına beyanlar verirken, geçinemeyen milyonların şimdilik kulaktan kulağa dillendirerek istediği rakamı alçaltmak adına hükümet sözcüleri asgari ücrete yapılacak yüksek zamdan söz etmekteler. 

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki fırsatlardan söz etmekte. Asgari ücret, Çin’deki ücretten daha düşüktür. Avrupa’da en az ücret alan iki ülkeden biri olduk. Bir de buna, Avrupa’da çalışma süresi en yüksek olan ülke olduğumuzu eklemeliyiz. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fırsat dediği budur. Patronlar için ucuz emek cenneti, işçiler için cehennem!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), “Tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasını yaptı. Kendilerine sormak lazım: Kimdir bu tüm taraflar? İşveren örgütleri mi, sarı sendikalar mı, patronların çıkarlarını koruyan devlet mi? Bu tarif edilen “tüm taraflar”ın içinde işçi-emekçilerin olmadığı kesindir.

Çalışan nüfusun yarısı asgari ücret ile çalışırken, çok büyük bir kısmı da ya asgari ücretin altında ya da çok az üstünde bir maaş ile hayatta kalma mücadelesi veriyor. Kayıtlı çalışanların yüzde 54’ü asgari ücret alıyor. Taban ücret belirlemesi olan asgari ücret sermaye düzeni tarafından milyonlarca insana ortalama ücret olarak dayatılıyor.

Peki bu masaya kimler oturuyor? 

Asgari ücreti her sene aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyon 5 hükümet yetkilisi, 5 patron temsilcisi, 5 işçi sendikaları temsilcisinden oluşuyor. Hükümet yetkililerinin patronlardan çok patronu düşünen tavrı biliniyor. Komisyona işçileri temsilen ise, işçileri patronlar adına denetimde tutmakla görevli Türk-İş bürokratları katılıyor. Kısacası pazarlık masasında işçiler gerçek anlamda temsil edilmiyor! Ucuz bir filmdir bu. O hâlde asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri aynen Meclis görüşmeleri gibi canlı yayınlansın. Hepimiz tarafları görelim. 

Maaşı 30 binden başlayan kişiler bizim ücretimizi belirliyor ve bizden çıkacak sonuca razı olmamız bekleniyor.

Bizler bu tabloyu kabul etmiyoruz. 

Asgari ücret görüşmeleri aynı zamanda bütçe görüşmelerinin sürdüğü bir tarihte yürütülüyor. Bütçenin en büyük gelir kalemi ise, dolaylı ve dolaysız vergilerden oluşuyor. İşçilerin vergileri geliri eline geçmeden peşinen kesilirken, nüfusun %90’nını oluşturan emekçiler dolaylı vergilerin de en büyük kaynağını oluşturuyor.

Buna karşılık Cengiz’inden Sabancı’sına, Kalyon ’undan Koç’una, Eczacıbaşı’na hepsinin vergileri affediliyor.

Bizim sırtımızdan alınan vergilerden oluşan bütçeden ise emekçilere, halka düşen ise, tam da kepçe ile alıp, kaşıkla vermeye benzemektedir.

Bize reva görüleni kabul etmiyoruz.

Özel mülkiyete dayanan ve sermaye sınıfının çıkarına kurulan bu sömürü, rant, talan ve savaş düzenine karşı mücadele etmek dışında bir yolumuz yoktur.

Bizler, sanki farklı taraflarmışçasına masaya oturan patron – devlet – sendika mafyası tiyatrosuna seyirci kalmayacağız.

Birçok işçi havzasında direnişler sürmektedir: İşçi sınıfı, emekçiler, bu ücretli kölelik düzenine karşı çıkışlarını, durdurmadılar. Bu direnişlerden, birleşik, ortak mücadeleden aldığımız güçle hiçbir sürecine dahil olamadığımız bu devranı tersine döndürmek için örgütlülüğü, mücadeleyi büyüteceğiz. Önümüzdeki günler boyunca bizler; söz, yetki ve karar hakkının işçilerde olduğu bir asgari ücret belirleme sürecini yaratmak için İstanbul’un havzalarında işçi ve emekçilerin taleplerini haykıracağız.

İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret istiyoruz. 

Taleplerimiz:

1. İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz! 

2. Asgari ücretten dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın! 

3. Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın!

4. Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün! 

5. Düşük ücret yüksek vergi politikasından vazgeçilsin ve vergiler sermayedarlar için artırılsın. Karlarına kar katanlar krizin faturasını ödesin!

Biliyoruz ki, insanca ve onurlu bir yaşam için sıraladığımız taleplerimiz bize bahşedilmeyecek, mücadelemizle kazanılacaktır. 

* İşçilerin birliği sermayeyi yenecek

* İşçilerin birliği patronları yenecek

* Asgari ücret düzenine son

* Asgari değil insanca yaşam

* Söz, yetki, karar işçilere

* Kahrolsun ücretli kölelik düzeni

* Yaşasın sınıf dayanışması

* Tespit komisyonu dağıtılsın

* Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz

* Bu daha başlangıç, mücadeleye devam

* Sefalet ücretine HAYIR, Zamlara HAYIR, Güvencesiz çalışmaya HAYIR, Geleceksizliğe HAYIR!

* Savaşa değil emekçiye bütçe

İmzacı kurumlar şöyle:

4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, Birleşik İşçi Zemini, DEV TEKSTİL, Devrimci Hareket, Devrimci İşçiler, Devrimci Parti, Dostluk ve Kültür Derneği, Emek ve Onur, Emekçi Hareket Partisi, ESP, İnşaat-İş, İstanbul KHK’lılar Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçinin Kendi Partisi, Kaldıra., Kırmızı Gazete, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Kadın hareketi, TEHİS (Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası), TOMİS

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol