Nisan ayında en az 103’ü koronavirüsten olmak üzere en az 220 işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Nisan ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre nisanda en az 220 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin en az 103’ü koronavirüs nedenli.
İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi ve Nisan ayında en az 220 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk dört ayında en az 580 işçi hayatını kaybetti.
14’ü kadın işçi, 206’sı erkek işçi, 4 çocuk işçi
Rapora göre; 220 emekçinin 176’sı ücretli (işçi ve memur), 54’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Hayatını kaybedenlerin 14’ü kadın işçi, 206’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, büro, enerji, sağlık ve konaklama iş kollarında gerçekleşti.
Aynı dönemde 4 çocuk işçi hayatını kaybederken, iş cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti.
51 yaş ve üstünde ise 82 emekçi çalışırken hayatını kaybetti.
Nisan ayında 8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 5’i Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Bulgaristanlı, 1’i Türkmenistanlı.
16’sı sendikalı
Hayatını kaybeten işçilerin 16’sı sendikalı. Sendikalı işçiler kimya, deri, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
İş cinayeti en çok tarım, ticaret/büro, sağlık, inşaat, taşımacılık, belediye/genel işler, madencilik, tekstil, metal, konaklama, güvenlik, ve ağaç/kağıt işkollarında gerçekleşti.
İş cinayetleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet ve elektrik çarpması.
İSİG’in Nisan raporuna göre iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı şöyle:
“66 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Kocaeli’de; 10 ölüm İzmir’de; 7’şer ölüm Adana, Aydın, Bursa ve Konya’da; 5’er ölüm Manisa ve Mersin’de; 4’er ölüm Ankara, Antalya, Denizli ve Hatay’da; 3’er ölüm Bitlis, Düzce, Antep, Isparta, Malatya, Mardin, Sakarya, Urfa, Tekirdağ, Zonguldak ve Bulgaristan’da; 2’şer ölüm Adıyaman, Aksaray, Balıkesir, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Erzincan, Maraş, Kayseri, Ordu, Muğla, Şırnak, Uşak ve Yalova’da; 1’er ölüm Afyon, Amasya, Batman, Bilecik, Burdur, Diyarbakır, Eskişehir, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Niğde, Osmaniye, Samsun, Siirt, Van, Belçika ve Yunanistan’da yaşandı…”