İSİG’in yayımladığı ekim ayı iş cinayetleri raporuna göre ekim ayı içerisinde en az 182, yılın ilk on ayında ise en az 1683 işçi yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ekim ayına ait iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre ekim ayı içerinde 182 işçi hayatını kaybederken, yılın ilk on ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı en az 1683 olarak açıklandı.
“OHAL değil demokrasi istiyoruz…”
Raporda, işçilerin OHAL sonrası hak arama mücadelesine ağır baskı uygulanadığı ve grevlerin yasaklandığına dikkat çekilerek, şöyle açıklama yapıldı:
Aylardır söylüyoruz. Türkiye’de OHAL sonrası işçilerin hak arama mücadelesine ağır baskı uygulanmakta ve grevler dahi yasaklanmaktadır. İşçilerin korkutulduğu ve sindirildiği bir koşulda işçi sağlığı ve güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Nitekim OHAL’le beraber iş cinayetlerinde yüzde 10’luk bir artış meydana gelmiştir. Yine OHAL koşulları o kadar keyfidir ki KHK’lar ile birlikte tek bir kişinin akşam aklına gelen, sabah kanun olabilmektedir. Yaz saati uygulamasından, kış lastiğine kadar darbe girişimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan hemen her konu, KHK’lar ile düzenlenmektedir. Özetle işçi hakları mücadelesinin önündeki güncel pratik engel olarak OHAL kaldırılmalıdır.
“İşçi eylemleri çözüm yolunda ışık tutuyor”
Raporda işçilerin ekim ayındaki durumlarına dikkat çekilerek, işçi eylemlerinin sorunların çözümünde ışık tutması şöyle ifade ediliyor:
Şırnak ve TÜPRAŞ işçi katliamları, Yapı Kredi’de mobbing sonrası kalp krizi geçiren işçi, sağlıkçıların çalışma koşulları nedeniyle intiharları, BMC Fabrikasının iş cinayetine önlem olarak kurban kestirmesi, TOKİ inşaatlarında iş cinayetlerindeki artış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “işçiler iş beğenmiyor “diyerek ülkemizde işçilerin dörtte birinin haftalık 60 saatten fazla çalıştığı gerçeğini gizlemesi vb. birçok sorun önümüzde duruyor. Ancak Akkim işçilerinin, Zonguldaklı madencilerin, Şişecam işçilerinin, sağlık emekçilerinin, Kod-A işçilerinin direnişleri ve eylemleri ile Kocaeli İSİG Meclisi’nin kuruluşu örnekleri ve yine sayamadığımız birçok örgütlü veya bireysel işçi eylemi sorunların çözüm yolunda önümüze ışık tutmaktadır.
Ekim ayında iş cinayeti bilgilerinin yüzde 82’sini ulusal/yerel basından, yüzde 14’ünü işçilerin mesai arkadaşlarından/yakınlarından, yüzde 4’ünü ise hekimlerden/mühendislerden/sendikalardan öğrendik. Her gün güncellenen bilgiler ışığında 2017 yılının Ekim ayında en az 182 ve ilk on ayında ise en az 1683 işçi hayatını kaybetti.