Irak, Türkiye’ye IŞİD’in boşalttığı bölgelerin yeniden inşasına katılması çağrısında bulundu. Yıkılan bölgelerdeki imar çalışmalarının 100 milyar doları bulacağı açıklanmıştı.
Irak yönetimi, IŞİD’in yerle bir ettiği bölgelerde yürütülecek imar çalışmalarına katılması için Türkiye’ye resmi olarak teklifte bulundu. Irak Planlama Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ticaret Bakan Vekili Selman el-Cemili ile Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Fatih Yıldız başkent Bağdat’ta bir araya geldi.
ALT YAPI, OKULLAR VE HASTANELER TÜRKİYE’YE TESLİM EDİLECEK
Cemili, görüşmede ülkesinin çeşitli bölgelerinde yürütülen imar çalışmalarına işaret ederek, “Türkiye’yi, çatışmalardan etkilenen bölgelerin yeniden imarına katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu imar çalışmaları kapsamında özellikle alt yapının iyileştirilmesi, hastane ve okulların inşasının yanı sıra Türk şirketleri önünde başka yatırım alanlarının açılması da yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
İMAR MALİYETİ YAKLAŞIK 100 MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin Irak toprakları üzerinden ürünlerinin Körfez ülkelerine geçişini kolaylaştırmak için Bağdat yönetimiyle koordinasyon içinde olmak istediğini söyleyen Yıldız, karşılıklı ticaret hacminin artırılmasında yardımcı bir faktör olacağı bilinciyle Fişhabur Sınır Kapısı’nın etkin hale getirilmesine katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.
Irak hükümeti, geçen mayıs ayında yaptığı açıklamada, bölgelerindeki imar çalışmalarının maliyetinin yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu duyurmuştu.
İNŞAAT SEKTÖRÜ VE SAVAŞ
Bilindiği üzere savaş politikası tek taraflı yürümeyen, halkların imhasının yanı sıra bölgelerdeki kaynakların paylaşımı ve savaşın doğurduğu bazı ekonomik çıkarların da konu edildiği bir politika. Özellikle AKP hükümetinin iktidara gelişinden bu yana inşaat sektörünün ekonomi içerisindeki yerinin arttığı biliniyor. Irak’la yakın ilişkilerin yanı sıra, Irak hükümetinin yapmış olduğu bu teklif akıllara bölgede yürüyen savaşın destekçilerinin kimler olduğu sorusunu da getiriyor.