3.3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

İngiltere, Netanyahu hakkındaki olası yakalama kararına itirazını geri çekti

İngiltere hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarmasına itirazını geri çekti. İşçi Parti hükümetinin sözcüsü, "hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına inandıklarını" söyledi.

İngiltere’de İşçi Partili Başbakan Keir Starmer’ın liderliğindeki yeni hükümet, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Netanyahu​​​​​​​ hakkında yakalama kararı çıkarmasına yönelik itirazını geri çekti. İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcü, önceki hükümetin itirazını takip etmeyeceklerini söyledi. Sözcü, mahkemenin karar vermesi gereken bir meselenin söz konusu olduğunu belirtti.

“Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz”

Hükümetin kararının, UCM’nin Netanyahu’ya karşı açtığı davaya ne bir itiraz ne de bir onay olduğunu vurgulayan sözcü, “Hükümet, hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına güçlü şekilde inanmaktadır” ifadesini kullandı. Sözcü, mahkemenin bağımsız kararlar vermesi gerektiğini kaydetti.

Starmer, mayısta konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mahkeme, zamanı gelince kararını verebilmeli. Mahkemeyi ve uluslararası hukuku destekliyorum.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

İngiltere’nin girişimi eleştirilmişti

İngiltere, 10 Haziran’da “Filistin’in Oslo Anlaşmaları uyarınca İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisi kullanamadığı durumlarda, UCM’nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağı” konusunda yazılı beyanla gözlemlerini sunma talebinde bulunmuştu.

UCM Ön İnceleme Dairesi, 27 Haziran’daki kararında, İngiltere’nin talebini kabul ederek, 12 Temmuz’a kadar yazılı görüşlerini sunması talimatını vermişti. UCM, İngiltere’nin yanı sıra görüş sunmak için izin isteyenlerin taleplerinin, 12 Temmuz’a kadar sunulması gerektiğini belirtmişti.

İngiltere’nin görüş sunma girişiminin, halihazırda yavaş ilerleyen Filistin soruşturmasını yavaşlatacağı yönünde eleştiriler gelirken, Londra’nın beyanlarında da Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkılabileceği dile getirilmişti. Dönemin İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, UCM Savcılığı’nın “yakalama kararı” çıkartılması için başvuru yapmasına, “Gazze’deki duruma yardımcı olmayacağını” savunarak karşı çıkmıştı.

UNRWA desteği de sürecek

6 Temmuz’da görevi devralan Başbakan Keir Starmer hükümetinin ise Sunak hükümetinden farklı olarak Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkmayı düşünmediği bilgisi basına yansımıştı. İşçi Partisi liderliğindeki hükümet, 19 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ocak ayında kestiği finansman desteğine devam edeceğini de duyurmuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan David Lammy, kesilen 21 milyon sterlinlik desteğin UNRWA’ya ödenmeye devam edeceğini belirtmişti.

İngiltere’nin UNRWA’ya sağlayacağı 21 milyon sterlinlik destek kapsamında 6 milyon sterlin, Gazze ve Batı Şeria’daki acil ihtiyaç sahiplerine yönelik projelerde, 15 milyon sterlin ise Batı Şeria’daki temel ihtiyaçlara yönelik projelerde kullanılacak.

Bazı UNRWA çalışanlarının, 7 Ekim 2023’teki saldırılarda yer aldığına ilişkin iddiaların ardından İngiltere, 27 Ocak’ta bu kuruma olan desteğini durdurduğunu açıklamıştı.

KaynakAA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol