10.6 C
İstanbul
22 Ocak Çarşamba, 2025
spot_img

İngiliz Morning Star Gazetesi: Mezopotamya Ajansı ‘devletin’ suçlarını ifşa ediyor

İngiliz Morning Star Gazetesi, tutuklanan muhabir Aslan’ı birinci sayfasına taşıyarak, ‘MA, ülkedeki Kürt azınlığa karşı işlendiği iddia edilen suçları ifşa etmesi nedeniyle Türk devleti tarafından rutin taciz ve zulme maruz kalıyor’ dedi

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 5 Ocak’ta İstanbul’da bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alınarak, aynı gün Antalya’ya getirilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan, dün çıkarıldığı Antalya 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nce yaptığı haberler gerekçe gösterilerek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

‘İnatçı ajansın’ muhabiri

İngiltere’de yayımlanan Morning Star gazetesi, Mehmet Aslan’ın durumunu birinci sayfasına taşıdı. Aslan’ın suçlama konusu yapılan haberleri ve buna karşı mahkemede verdiği ifadelerine ver verilen haberde “Mezopotamya Ajansı, inatçı haberciliği ve ülkedeki Kürt azınlığa karşı işlendiği iddia edilen suçları ifşa etmesi nedeniyle Türk devleti tarafından rutin taciz ve zulme maruz kalıyor” denildi.

Helikopter olayı

Haberde, Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020’de askerler tarafından alıkonulduktan sonra helikopterden atılıp, işkenceye maruz kalan Osman Şiban ile yaşamını yitiren Servet Turgut’un yaşadıklarını gündeme getirdikleri için tutuklanan ajans muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur’a da değinildi. Bilen ve Uğur’a dair şu yorumlarda bulunuldu: Muhabirlerinden ikisi, Türk ordusunun büyük ölçüde Kürtlerin yaşadığı Van ilinde insan hakları ihlallerini haberleştirdikleri için hapse atıldılar. 90 günden uzun süredir cezaevinde kalan dört kişi arasında yer alıyor. Kararlılıkları, Türk askerlerinin Van’ın Çatak ilçesinde iki Kürt çiftçi olan Osman Şiban’ı ve Servet Turgut’u askeri bir helikopterden attığını ortaya çıkardı.

Gazeteciler hapishanesi

Türkiye’nin dünya toplamının yaklaşık üçte biri ile dünyanın önde gelen gazeteci hapishanesi unvanını koruduğu ifade edilen haberde, “Türk devletinin cezaevinde medya çalışanı olmadığında ısrar etmesiyle doğru rakamlara ulaşmak zor. Ülkenin TGS sendikası sayıları küçümsemekle eleştiriliyor ancak Kürt örgütleri yaklaşık 200 kişinin cezaevinde olduğunu tahmin ediyor” denildi.

Haberin devamında İngiltere Ulusal Gazetecilik Sendikası (NUJ) Genel Sekreteri Michelle Stanistreet’in, Aslan için MA’na gönderdiği dayanışma mesajına da yer verildi.

Gazetecilik faaliyetleri suç sayıldı

Aslan’ın Avukatı İslam Aslan ise, tutuklama kararı için “Bu karar aynı zamanda bağımsız ve tarafsız haberciliğin kaleminde kalan son mürekkep damlasını kurutma çabasıdır” dedi. Aslan’a emniyet, savcılık ve hakimlik aşamasında gazetecilik faaliyetleri ile ilgili sorular yöneltildiğini belirten Aslan şunları söyledi: Peki bu somut deliller nelerdir? Kovidli hastalarla ilgili haber yapması. Bir cezaevinden başka bir cezaevine nakledilen hükümlülerle ilgili ‘sürgün’ kelimesinin kullanılması. Silivri Cezaevi’ndeki tutukluların test yapılması yönündeki taleplerinin dikkate alınmadığına ilişkin haberin yapılması. 15 Nisan 2020 yayımlanan Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Kanununda yapılan değişikliğin Anayasal güvence olan eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ilişkin haberin yapılması. TBMM Genel Kurulu’nda da konuşulan ‘çıplak arama’ iddialarıyla ilgili haberin yapılması ve buna benzer haberler” dedi.

2020’de 79 gazeteci gözaltına alındı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2020 Yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre 2020 yılında 79 gazeteci gözaltına alındı, 19 gazeteci saldırıya uğradı, bin 960 habere erişim engeli getirildiğini belirtti. 2021 yılının ilk günlerde ise Aslan, gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklandı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol