Polisin yurttaşları darp ettiği görüntülerin haberleştirilmesi İçişleri Bakanlığı’nı rahatsız etti. Bakanlık sözcüsü Emniyet’i yıpratmak için ‘provokatif kampanya’ başlatıldığını ileri sürdü.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, son günlerde sosyal medya hesaplarından yayımlanan ve haberleştirilen polis şiddeti görüntülerinin “teyitsiz” olduğunu ileri sürdü ve polis şiddetinin “münferit” olduğunu savundu.
Son olarak Tekirdağ Çorlu’da evlerinin bahçesinde oturan yurttaşlara yönelik polis şiddeti büyük tepki çekmiş, Edirne Keşan, İstanbul Kadıköy ve Zeytinburnu’nda da benzer görüntüler gündeme gelmişti.
Çataklı sözkonusu görüntülerin paylaşımının artmasını “provokatif kampanya” diye niteledi, Çorlu’daki olayı “polis zorbalığı” ifadesiyle haberleştiren Tele1 kanalını ‘malum’ kanal diye hedef aldı.
Çataklı “Son günlerde sosyal medya hesaplarından çoğunlukla içeriği ve arkasındaki hadiseler teyit edilmeden, Emniyet Teşkilatını yıpratmaya yönelik video ve görseller paylaşılmakta, bu teyitsiz görüntüler bazı basın yayın kuruluşlarınca kamuoyuna servis edilmektedir” dedi.
Bu paylaşımların artarak giderek bir “provokatif kampanya” haline geldiğini öne süren Çataklı açıklamasında şunları kaydetti:
“Son dönemlerde doğruluğu ve yanlışlığı araştırılmadan gündeme getirilen bazı münferit olaylara ait birtakım video ve görseller, sosyal medya hesaplarından paylaşılmakta, buradan oluşturulan olumsuz ve yanlış algıyla teşkilatımızın tüm çalışmaları genellenmekte, bu sayede polisimiz ve Emniyet Teşkilatımız, toplum nezdinde yıpratılmaya çalışılmaktadır. Sıklıkla şahit olduğumuz bu tavır, bugün de bir başka olay üzerinden özellikle malum ‘Tele 1’ adlı televizyon kanalı tarafından ‘polis zorbalığı’ gibi çirkin ve yakışıksız ifadelerle tekrarlanmış, Polis Teşkilatımız haksız yere itham edilmiştir. Açıkça ifade etmek isteriz ki 175 yıllık gurur abidesi bir teşkilat için bu ucuz ve yakışıksız nitelendirme asla kabul edilemez.”
Çorlu’daki olay Tekirdağ Valiliği tarafından doğrulanmış ve valilik olaya karışan polislerin işten el çektirilerek haklarında soruşturma açıldığını açıklamıştı.
‘4 bin 58 disiplin işlemi’
Çataklı açıklamasında kolluk birimlerinin faaliyetlerinin “Kolluk Gözetim Komisyonu” tarafından değerlendirildiğini belirterek 15 Mayıs 2020 itibariyle komisyona ulaşan toplam 10 bin 914 ihbar ve şikayet başvurusu hakkında işlem yapıldığını belirtti. Çataklı “Sosyal medyada paylaşılan bu tür olaylar da komisyonumuzca değerlendirilmekte olup sorumluları hakkında gerekli işlemler yapılmaktadır. Ayrıca emniyet personelimiz ile ilgili olarak 2018’de 36 bin 828, 2019’da 41 bin 307, 2020’de 12 bin 978 muhakkik-müfettiş görevlendirilmesi yapılmıştır. Muhakkik-müfettişlerce yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde 2018’de 14 bin 575, 2019’da 15 bin 949, 2020’de 4 bin 58 disiplin işlemi kararı alınmıştır. Bu verilerden de anlaşıldığı üzere görevle ilgili her türlü ihbar ve şikayet değerlendirilmekte, varsa olumsuzluklar, başta valilikler olmak üzere ilgili birimlerimizce kamuoyuyla da paylaşılmaktadır” dedi.