Hindistan’da bir göçmen işçi kadının açlık, susuzluk ve aşırı sıcaklar nedeniyle Muzafferpur kentindeki tren istasyonunda hayatını kaybetmesi ve bundan habersiz iki yaşındaki küçük çocuğun da annesini uyandırmaya çalışırken çekilen trajik görüntüsü izleyenleri hem yasa boğdu hem de hükümete yönelik tepkilere neden oldu.
Ülkede 25 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından ulaşım askıya alındı, iş yerleri kepenk kapattı ve üretim durdu.
Ancak kırsal kesimden gelen yüz binlerce göçmen işçi, hayatın durma noktasına gelmesi nedeniyle evlerine dönmek için haftalardır yollarda.
Zira toplu taşıma araçları hükümetin talimatıyla hizmet dışı. Zaman zaman kamyonlar ve sınırlı sayıda tren seferleri düzenlendi. Şanslı olan az sayıdaki yolcu trende yer bulabildi.
Trende yer bulamayan yüz binlerce işçi yürüyerek evlerine ulaşmaya çalışıyor.
Hindistan genelinde viral olan videoda, Bihar eyaletine bağlı Muzafferpur kentindeki tren istasyonunda iki yaşındaki bir çocuk, açlık nedeniyle hayatını kaybeden annesini uyandırmaya çalışıyor.
Annesinin cansız bedeninin üzerindeki örtüyü çeken çocuk, birkaç adım atıyor ve tekrar tekrar annesini uyandırmaya çalışıyor.
A migrant worker boarded the train from Gujarat to Muzaffarpur, Bihar. Mements before reaching Muzaffarpur, she died of dehydration, hunger and extreme heat. Her little son was trying to wake his dead mother up in the railway platform
Dedicating this video to the Railway minister pic.twitter.com/TnXuvyKQMZ— Ravi Nair (@t_d_h_nair) May 27, 2020
Yerel medyada yer alan haberlere göre hayatını kaybeden Arbina Hatun isimli anne 23 yaşındaydı. Oğluyla beraber Gucarat eyaletinin Ahmedabad kentinden hareketle Kaithar kentindeki kız kardeşine gidiyordu.
Hükümet göçmen işçileri ölüme terk ediyor
Hindistan basını ve insan hakları aktivistleri, Başbakan Narendra Modi hükümete sert tepki gösterdi ve göçmen işçileri ‘ölüme terk etmekle’ suçladı. Hükümetse kadının zaten hasta olduğunu ve bir rahatsızlığı nedeniyle öldüğünü öne sürdü. Ancak medya, göçmen işçilerin çoğunun su alacak paralarının dahi bulunmadığını aktarıyor. Ayrıca Hint yöneticiler, göçmen işçilere gerekli imkanları sağlamamakla eleştiriyor.
Hindistan’da ‘kaderine terk edilen’ göçmen işçilerin yürüyerek gerçekleştirdikleri binlerce kilometrelik yolculuklar sırasında şu ana kadar 9 kişi yaşamını yitirdi.