21.8 C
İstanbul
8 Eylül Pazar, 2024
spot_img

Hatay’da depremden 7 ay sonra halk sağlığı ve sağlık emekçilerinin koşulları

TTB, Hatay Tabip Odası ve SES üyesi gönüllüler, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan sağlık emekçilerini ziyaret etti.

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan sağlık emekçileri ile yapılan görüşmede Hatay’daki sağlık koşulları aktarıldı, sorum ve çözüm önerileri konuşuldu.

Acil servisler acil sağlık hizmetine uygun değil

Acil servislerde triyaj alanlarının halen olmadığını aktaran sağlık emekçileri, fiziki koşulların acil sağlık hizmetine uygun olmadığını aktardı. Malzeme eksikliği ve hijyen sorununa da değinen emekçiler, yeterli sayıda el yıkama alanı olmadığını belirtti. Koordinasyonsuzluğun halen devam etmekte olduğu belirtilirken, acil servisteki tadilat nedeniyle 112 komuta merkezine hasta kabul edilmeyeceğinin bildirilmesine karşın bu bilginin komuta merkezi tarafından 112 ekiplerine iletilmediği ve 112 ekiplerinin getirdikleri hastaları geri götürmek zorunda kaldığını aktardılar.

Sağlık emekçileri yetersiz yemek verilerek ve susuz bırakılarak çalıştırılıyor

Beslenme sorununun da altını çizen emekçiler yemeklerin sayıca yetersiz, niteliksiz ve doyurucu olmadığını belirtti. Sağlık emekçilerine nöbet teslimi yapılırken yalnızca 1,5 litre su verildiği ve acil servis yakınında su alabilecek bir yer olmadığı için susuz çalıştırıldığının altı çizildi. Beslenme sorununun yanında barınma sorunlarına da değinen emekçiler, Serinyol’dan hastaneye yeterli sayında toplu taşımanın olmadığını söyledi. Hafta içi sabah ve akşam sadece birer servis bulunmakla birlikte, hafta sonu ise hiçbir servis hizmetinin bulunmadığı, mesai çıkışlarında ise yüksek ücretler karşılığı taksilerle kendi olanaklarıyla barınma alanlarına gidebildiklerini belirttiler. Barınma alanlarında kullanılan konteynırlarda yeterli altyapı çalışmasının yapılmadığını söylerken buna bağlı olarak sıklıkla elektrik kesintisi yaşadıklarını aktardılar. Barınma ve çalışma koşulları uygun olmadığı için dönüşümlü çalıştırılan uzman hekimlere çevre ilçelerde görevlendirmelerin yapıldığı ve hekimler,in bu görevlendirmelere tamamen kendi olanakları ile gitmeye zorlandığını söylediler. Emekçiler, ayrıca görevlendirmelerin dönüşümlü çalışmayı fiilen ortadan kaldırdığını belirttiler.

Antakya genelinde tüberküloz vaka takibi yapılamıyor

Göğüs hastalıkları alanında Antakya genelinde mevcut tüberküloz hastalarının akıbetinin belirlenemeyip takiplerinin yapılamadığı açıklanırken riskli hastalarda ARB testinin dahi uygulanamadığını söylediler. Kış aylarında göğüs hastalıkları vakalarında artış olacağını belirten emekçiler hastalıklara karşı uygun yatarak tedavi ve takip olanağının bulunmadığını aktardı. Psikiyatri alanında ise depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu artmakta, intihar düşüncesi yaygınlaşmakta olduğuna vurgu yaptılar. Duygudurum düzenleyici olarak kullanılan ilaçların kan düzeyi ölçümünün halen yapılmadığı ve bunun tedaviyi zorlaştırdığını da söylediler. Acil serviste ajite hastalara uygun koşullar bulunmazken, yatış gereken hastaların sevk edildiği, kronik hastaların takip ve tedavilerinin aksadığı da aktarıldı.

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan sağlık emekçilerini ziyaret sonrası yapılan aktarımlar ise şu şekilde:

📌 Yoğun bakım üniteleri hizmet vermeye başlamıştır fakat yeni doğan yoğun bakım ünitesi halen bulunmamaktadır.
📌 Hastanede pek çok ilaç bulunmamaktadır.
📌 Laboratuvarda bazı incelemeler (genetik testler, immunoglobulin testleri, C3 ve C4 gibi bazı kanser tarama testleri, pozitron emisyon tomografisi, sintigrafi vb.) halen yapılamamaktadır.
📌 Hekimlerin/sağlık emekçilerinin bir kısmı fahiş fiyatlara yerleşkeden ev kiralayarak, bir kısmı ise başka ilçelerden geliş-gidiş yaparak barınma sorununu çözmeye çalışmaktadır. Konteynırlarda klima bulunmamakta, tuvalet için yüzlerce metre yürümek zorunda kalınmaktadır.
📌 Hastanedeki birçok hekim istifa etmiş veya başka illere geçiş yapmıştır. Nöroloji ve çocuk hastalıkları bölümlerinde sadece bir hekim kalmıştır. Yeterli sayıda hekim olmaması, eğitimleri de aksatmaktadır.
📌 Sağlık emekçilerine tayin hakkı tanınmamaktadır. Asistan hekimlerin ise yatay geçişlerinde izin, klinik hocalarının inisiyatifindedir.
📌 Ek ödemelerde yaşanan sorunlar sürmektedir.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol