11.6 C
İstanbul
30 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Haberden tasarruf olmaz: Yerel basını öldürmeyin

Cumhurbaşkanlığı’nın Tasarruf Genelgesi’ne karşı birçok ilde toplanan gazeteciler, kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması kararına ilişkin, “Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?” dedi.

Gazeteciler, kamu kurumlarına günlük gazete alımının yasaklanmasına ilişkin yayımlanan Tasarruf Genelgesi’ne karşı Adana’da toplandı. Gazeteciler 40 derece sıcağın altında yapılan basın açıklamasında gazete alınmaması ve ilanların kısılması kararına karşı çıktı. TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, “Bu genelge zaten büyük zorluklar yaşayan yerel basına ölümcül darbe vuracaktır” dedi.

BASIN ANITI ÖNÜNDE ORTAK SES

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın düzenlediği basın açıklamaları İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Eskişehir’de eş zamanlı gerçekleştirildi. Adana’da 40 dereceyi aşan hava sıcaklığına rağmen açıklama açık havada Sanatçılar Parkı içindeki basın anıtı önünde gerçekleştirildi. TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya’nın okuduğu basın açıklamasına Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Çukurova Lobisi, bazı gazete sahipleri ve basın çalışanları da destek verdi. Ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:

‘HABERDEN TASARRUF OLMAZ’

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan ‘tasarruf genelgesi’ ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildi. Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır.

Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir.

‘GENELGENİN İPTALİNİ İSTİYORUZ’

Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır.

Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz.”

Gazeteciler Eskişehir’de de biraraya geldi.
‘ANADOLU BASINI BATIYOR’

ESKİŞEHİR – Gazeteciler, Eskişehir’de de basın açıklaması düzenledi. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, yaptığı konuşmada, “Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir” dedi. Eskişehir Adalar Migros önünde yapılan basın açıklamasına TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, ÇGD Şube Başkanı Can Hacıoğlu ile basın mensupları katıldı.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak olmasına, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak olmasına tepki gösteren Durmuş, “Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘ANADOLU BASINININ YAŞAMASI İÇİN BU ŞARTTIR’

“Son tasarruf tedbirlerinden sonra Anadolu basını tamamen yok olma durumuna girmiştir” diyen Yılmaz Karaca, “‘Türkiye’de Anadolu basını batıyor’ dedikçe batmamız için gaza bastılar gidiyor. Nereye gidecek bilmiyoruz ama bu olayın mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye’de son 5 yıl içinde bin 800 olan günlük gazete sayısı 900’e düşmüştür. Bölgesel televizyon sayısı 50’lerin altına düşmüştür. Bunun yanında gazetelerin bir abone bedeline göz dikilmesi tasarruf tedbiri içine sokulması gerçekten son derece çirkin bir olaydır. Sayın Cumhurbaşkanının bu olaydan vazgeçmesini temenni ediyoruz. Anadolu basınının yaşaması için bu şarttır” şeklinde konuştu.

‘SUÇLULAR YAKALANSIN’

Eskişehir’de İHA muhabirine pazarda haber çekmek için görüntü aldığı sırada pazarcı esnafının saldırı olayını da kınayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Karaca, “Türkiye’deki en büyük sorun gazetecinin görev yapması. Dün Eskişehir’de Pazar yerinde İHA Muhabiri bir arkadaşımıza saldırı yapılmıştır. Son derece çirkindir. Suçluların yakalanarak gerekli işlemin yapılmasını bekliyoruz. Gazetecilere baskının bir an önce sona erdirilmesini diliyoruz” dedi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol