İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma yüzde 50 zam yapmak istemesine “Geçinemiyoruz” diyenler Kadıköy’de tepki gösterdi. Açıklamayı okuyan Nihayet Düzel, “Uyarıyoruz, iktidarın suçuna ortak olmayın, zam yapmayı aklınızdan geçirmeyin” dedi.
Geçinemiyoruz diyenlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ulaşıma yüzde 50 zam yapmak istemesine tepki gösterdi. Kadıköy’de yapılan eylemde, İBB ve iktidar uyarıldı, zamlardan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün de katıldığı eylemde, “İBB’yi uyarıyoruz; zammı aklınızdan geçirmeyin, faturayı halka kesmeyin. İktidarı uyarıyoruz; akaryakıtta KDV-ÖTV kaldırılsın, şirketlere değil, ulaşıma sübvansiyon” pankartının yanı sıra taleplerin yazılı olduğu dövizler taşındı.
Eylemde açıklamayı Nihayet Düzel okudu.
İBB ulaşım zammı için yarın tekrar toplanacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin 23 Mart Çarşamba günü gerçekleşen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam önerisinde bulunduğunu hatırlatan Düzel, önerinin reddedilmesine rağmen bir kez daha yarın gündeme getirileceğini belirtti.
“Asgari ücretli maaşının yüzde 15’ini ulaşıma ayıracak”
İBB’nin önerdiği zamla 430 TL olan aylık ulaşım abonman bedelinin 645 TL’ye yükseleceğini ve asgari ücretli bir çalışanın maaşının yüzde 15’ini ulaşıma harcayacağını belirten Düzel, “İndirimli öğrenci kartlarında ise daha önce İstanbul’da uygulanmayan bir yöntem önerildi. 25-30 yaş arası açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri için 78 TL olan aylık abonmanın 267 TL’ye, 30 yaş üstü açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri için 390 TL’ye yükseltilmesi talep edildi” bilgisini paylaştı.
“Zam yapmayı aklınızdan geçirmeyin”
Düzel, İBB’nin karanının iktidarın ekonomi politikaları yüzünden mutfağında tenceresi kaynamayan, aldığı zam enflasyon karşısında yapıldığı gibi eriyen, iki-üç katına çıkan faturalar, kiralar yüzünden barınamayan, beslenemeyen, geçinemeyen milyonlarca İstanbullunun yaşamını zorlaştıracağını vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimini uyaran Düzel, “Aklınıza ilk gelen seçenek faturayı halka kesmek olmasın! İşte bu nedenle uyarıyoruz, iktidarın suçuna ortak olmayın! Zam yapmayı aklınızdan geçirmeyin” dedi.
Ulaşım hakkının eğitim, sağlık, barınma gibi en temel yaşamsal haklardan olduğunu kaydeden Düzel, bu haklarının pazarlık konusu yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Düzel, “Talep edilen bu zamlar mevcut koşullarda dahi erişimde zorluk yaşadığımız ulaşım hakkına erişimi neredeyse engelleyecek boyutlara taşınması ile sonuçlanacaktır” diye konuştu.
“Toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılsın”
İBB’nin zamlara gerekçe olarak akaryakıt zamları ve ulaşım araçlarının artan bakım-onarım masraflarını gösterdiğini hatırlatan Düzel, AKP iktidarına toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’yi kaldırma çağrısında bulundu.
Düzel, bakım-onarım ve akaryakıt masraflarında yerel yönetimlerin sübvansiyon çabalarına kamu bütçesi ayrılması önerisinde bulunarak, “AKP iktidarı tarafından köprülere, otoyollara, havalimanlarına verilen ‘müşteri’ garantileri ile şirketlerinin kasalarına aktarılan milyarlarca lira halkın ulaşımı için kullanılmalıdır” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin artan maliyetlere karşı farklı finansal modeller oluşturması gerektiğini, yoksulların hayatını zorlaştıran yeni zamlarla halkın karşısına gelmemesi gerektiğini ifade eden Düzel, “Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması için, iktidarın sermayeyi koruyan, halkı yoksullaştıran ekonomi politikalarına karşı birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundu.
“Çözüm zamda değildir”
TÜKODER Başkanı Aziz Koçal da eylemde yaptığı konuşmada, akaryakıta her gelen zammın tüketiciye yansıtılmasının doğru olmadığına dikkat çekti, “Bunun alternatifi vardır. Toplu ulaşımda kullanılan akaryakıtta ÖTV-KDV, harçlar, bakım ve onarımdaki KDV sıfırlanırsa yüzde 30’a yakın indirim olacaktır” dedi.
İBB’nin bu talebi hükümete ilettiği bilgisini paylaşan Koçal, “Bu talebin hayat bulması için kamuoyu oluşturulması, hükümetin indirimi sağlaması için mücadele edilmesi gerekiyor. Fahiş zamlarla tüketici tükenmiştir, alım gücü düşmüştür. Çözüm zamda değildir” diye konuştu.
Eylemde sık sık “Zam zam nereye kadar, yetti buraya kadar”, “Ulaşım haktır, satılamaz” sloganları atıldı.