19.3 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

Gazi Dayanışma Ağı: "Yaratıcı bir dayanışma ağı geliştirmek istiyoruz"

Korona Virüs(Kovid 19) salgını geçtiğimiz senenin son aylarından itibaren dünya ölçeğinde yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilanından sonra Türkiye’de de yaygınlaşan hastalığa karşı halk dayanışma ağlarıyla kendi önlemlerini almaya çalışırken; devlet Erdoğan’ın açıklamasıyla, iban göndererek yoksullardan yardım istedi.

Gazi Dayanışma Ağı gönüllüsü  Mustafa Naci Toper’le Dayanışma Ağı ve ülkenin durumu üzerine konuştuk.
Salgın sürecinde ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Nasıl organize oluyorsunuz?
Gazi Dayanışma Ağı olarak geniş bir grubumuz var. Bunun içerisine dayanışmada bulunmak isteyen her kesimi alıyoruz. Grubumuz giderek genişliyor. Çeşitli alt çalışma gruplarımızda var. Gönüllülük üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aslında bir çok iş yapmaya başladık ve yeni planlamalarımızla yaratıcı bir dayanışma ağı geliştirmek istiyoruz.
Emekçi yoksul bir mahalle olduğumuz için ilk olarak dayanışmaya ihtiyacı olan kişileri tespit etmek istiyoruz. Bu çalışmalarımızda bir mesafe katettik ama hala ilerlememiz gereken bir yol var. Bir yandan dayanışmaya ihtiyaç duyanları bulmaya çalışırken diğer yandan da dayanışmak isteyen kesimlere de ulaşmak istiyoruz.
Topladığımız erzakları ulaştırmaya başladık. Bu durumun uzun bir süreç olduğunu biliyoruz. İnsanlığın doğasında yer alan komün tarzı yaşam kültürü de yaratmak hedeflerimiz arasında. Fırınlarda ve marketlerde askıda ekmek&gıda uygulaması çalışmalarına başladık. Yani fazlası olan paylaşacak, ihtiyacı olan alacak.
65 yaş üstü büyüklerimizin market alışverişlerini yapmak varsa evinde evcil hayvanlarını gezdirmek var olan planlarımızın arasında. Okula giden çocuklar için e-ders vermek, psikologa ihtiyacı olanlar için e-psikolog olanakları yaratmaya çalışıyoruz.

Bu süreçte ihtiyaç sahipleriyle nasıl temas kuruyorsunuz?
Dayanışma ağlarımızın içinde mahallemizde bir çok yere temas eden kişiler ve demokratik kurumlarda mevcut. Aşağı yukarı herkes birbirini tanır. İhtiyaç sahipleri biliniyor.
Bizim de sosyal medya hesaplarımız ve whatsapp hattımız mevcut. Dayanışmaya ihtiyacı olanlar ve dayanışmak isteyenler bizlere ulaşıyor. Bizlerde bunları listeleyip en çok ihtiyacı olandan başlamaya öncelik veriyoruz. Sadece erzak olarak değil, ücretsiz izne ayrılmış kişinin hukuki problemleri varsa ilgilenmeye çalışmak, sağlıksız çalışma koşullarında çalışanlar varsa da dayanışmak bizlerin görevidir.
Dayanışma sürecinde sağlık açısından siz ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Mümkün mertebe sosyal mesafeyi koruyoruz ve bunun çağrısını da yapıyoruz. İnsanlarla temas edeceğimiz noktalarda eldivensiz ve maskesiz gitmiyoruz. Dezenfektasyona önem veriyoruz.
Ayrıca sağlık emekçilerine sağlık maskesi konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mahallemizde bankalarda bir yığılma var, oraların önünde şeritli işaretler vermek gibi planlamalarımız var.
En çok ne gibi durumlarla karşılaşıyorsunuz?
En çok dayanışmaya ihtiyaç duyan yoksul emekçiler, ücretsiz izne ayrılmış kişiler ve sağlıksız koşullarda çalışan kişilerle karşılaşıyoruz.
Sizce devlet yeterli önlem alıyor mu? Ve sürecin gidişatına dair bir öngörünüz
var mı?

Bizlere sürekli evde kal öğüdü veriliyor ama evde nasıl kalacağımızı, ne yiyip ne içeceğimizi, faturalarımızı nasıl ödeyeceğimizi, kiralarımızı nasıl ödeyeceğimizi hem ekside olan kredi kartlarımızı nasıl ödeyeceğimizi söylemiyorlar.
Yaşayamıyoruz çünkü “evde açlık, işte salgın var. Yeterli önlem alınsaydı bugün yüzlerce hatta binlerce işçi o fabrikalarda yan yana çalıştırılmazdı. Bu dayanışma ağları, aynı zaman da bizleri sağlıksız çalışma koşullarında çalışmaya zorlayan siyasi iktidara ve patronlara “bir çift söz” söylemesi gerekiyor. İşçilerin şartsız koşulsuz derhal ücretli izne ayrılmaları gerekiyor.
Bu süreç ya durdurulamayacak ve ölümler artarak devam edecek ya da bir aşamadan sonra virüs durdurulacak. Her iki koşulda da emekçi halkımızı büyük bir açlık ve yoksulluk beklemektedir. Ancak emekçiler bu süreçte yaşam grevlerini örgütler ise kendi alın terlerini onlardan alırsa ancak o zaman “hayatta” kalabilir.
Gazi Dayanışma Ağı öngördüğünüz süreçle başa çıkmak için ne planlıyor?
Dayanışma ağlarını büyütmek ve ücretli izin için grev çağrısı tartıştığımız planlar arasında var.
İlgili haber, röportaj ve makaleler:
http://direnisteyiz28.org/dayanisma-aglari-canli-yayinda-anlatiyor-gonullu-ogrenciler-mahallede-calismasi-sariyer-ve-sarigazi-aglari/
http://direnisteyiz28.org/dayanismaagi-org-acildi-dayanisma-yasatir/
http://direnisteyiz28.org/besiktas-dayanisma-agi-onlarca-gonulluyle-birlikte-ihtiyac-duyan-herkesin-yaninda-olacagiz/
http://direnisteyiz28.org/dayanisma-aglari-canli-yayinimizda-anlatiyor/
http://direnisteyiz28.org/kapitalizm-oldurur-dayanisma-yasatir-gonullu-ogrenciler-sariyerde-erzak-dagitimina-basladi/
http://direnisteyiz28.org/virusun-de-vatani-yok-iscilerin-de-goksel-kilinc/
http://direnisteyiz28.org/dayanisma-aglari-ihsan-hacibektasoglu/
http://direnisteyiz28.org/korona-gunlerinde-toplumsal-destek-aglari-salginin-panzehiri-dayanisma-firat-fistik/
http://direnisteyiz28.org/koronaviruse-karsi-dayanismayi-buyuyor-uskudar-dayanisma-agi-kuruldu/
http://direnisteyiz28.org/izmirde-cigli-istanbulda-eyup-dayanisma-aglari-yola-cikti/
http://direnisteyiz28.org/koronaviruse-karsi-adana-da-dayanisma-aglarini-kuruyor/
http://direnisteyiz28.org/koronaviruse-karsi-dayanismayi-buyuyor-uskudar-dayanisma-agi-kuruldu/

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol