10.5 C
İstanbul
25 Ocak Cumartesi, 2025
spot_img

Gazetecilere yönelik saldırılar İran gazetelerinin manşetinde

İran basını, rejimin saldırılarını haberleştiren gazetecilerin tutuklanmasına, “Gazeteciliği yasadışı ilan edin!” manşetiyle tepki gösterdi.

İran’da Jîna Emîni’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler sürüyor. Ülkemizde de gördüğümüz gibi iktidarların kriz dönemlerinde saldırdığı ilk kesim olan basın ve gazeteciler İran’da da hedef oldu. Jîna Eminî’nin katledilmesini haberleştiren ve daha sonra eylemleri haberleştiren gazeteciler, İran rejimi tarafından tutuklandı. Eylemler 40 günü aşarken, gazetecilik faaliyetlerine ilişkin saldırılar ülkedeki gazeteler tarafından protesto edildi.
Ham-Mihan ve Sazandegi Gazetesi, gazetecilere yönelik tutuklama ve şiddeti kınayan manşetlerle, gazetecileri casuslukla suçlayan İran rejimine tepki gösterdi.
Ham-Mihan Gazetesi, İran Gazeteciler Derneği’nin Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi’ye yönelik casusluk suçlamalarına karşı yaptığı açıklamayı, “Gazeteciliği Yasadışı İlan Edin” başlığıyla birinci sayfa haberi olarak manşetten yayınladı.

“Gazetecilik suç değildir”

Sazandegi Gazetesi ise, İran protestoları sırasında tutuklanan çok sayıda gazetecinin fotoğraflarını, “Gazetecilik Suç Değildir” başlığıyla yayımlamaya devam ediyor. Gazetede, “Suçlayıcı delil olarak kullanılan sıfat tam anlamıyla gazetecilerin mesleki görevleridir” başlıklı yazılar yer aldı.

Reformcu gazete Sazand, bugünkü sayısında tutuklu gazetecilere yer verdi. Spor gazetecisi Saeeda Fathi’nin de dün tutuklandığı bilgisini paylaşan gazete, Tahran başta olmak üzere İran şehirlerinde 20’den fazla gazetecinin hala tutuklu olduğuna dikkat çekti. Tutuklu gazetecilerin fotoğraflarını da paylaşan gazete, İran rejimi tarafından başka gazetecilerin de ifadeye çağrıldığını yazdı.

“Avukatlara erişim engeleniyor”

Öte yandan 300’den fazla fotoğrafçı ve gazeteci bir açıklama yaparak, “Meslektaşlarımız hala tutuklu bulunuyor. Tutuklu gazetecilerin avukatlara erişimi engelleniyor. Bir duruşma yapılmadan gözaltında sorgulanıp tutuklandılar” sözleri ile yaşanan ihlallere dikkat çekildi.

Tahran Gazeteciler Sendikası da, reformist gazete Etemad’a yaptığı açıklamada gazetecilere yönelik yaklaşımın basın özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol