Fransa’da 7 Temmuz seçimleri sonrası siyasi hareketlilik devam ediyor. Macron yeni hükümetin kurulması için seçimi birinci olarak bitiren sol ittifak Yeni Halk Cephesine (NFP) henüz yetki vermedi. Sendikalar ise 18 Temmuz’da, yeni meclisin açılacağı gün protesto çağrıları yapıyor.
Ülkenin en büyük emek örgütü Genel Emek Konfederasyonu (CGT) da mücadele çağrısı yaptı. “Emmanuel Macron’un Ulusal Meclisi feshetme kararı kaos yaratmış ve Ulusal Birlik (RN) için kırmızı halı sermiştir, ancak halkın seferberliği felaket senaryosunu boşa çıkarmıştır” denilen açıklamada Yeni Halk Cephesi’nin ücret artışları, emeklilik reformunun iptali ve kamu hizmetlerimize yatırım yapılmasını içeren bir programla sandıktan birinci çıktığına değinen sendika “Ya sosyal ilerleme ya da faşizm; liberalizm artık bir alternatif değil” vurgusu yaptı.
Sendika, Macron yönetiminin son yıllarda “aşırı sağ” ve “sol” kavramları üzerinde oynayarak, milliyetçi ve göçmen karşıtı politikalarla da tamamen sorumsuzca davrandığını ve böylece aşırı sağcı RN partisi ve ideolojisinin meşrulaştırılmasına yardımcı olduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, “Seçim sonuçlarına saygı duyulmalı ve Yeni Halk Cephesi programı temelinde yeni bir hükümet kurulmalı” denildi.
Sendikanın bir başka çağrısı da üçüncü olsa da rekor sayıda milletvekili çıkaran RN’nin devam eden ilerleyişine karşı koymak için derinlemesine dersler çıkarılması ve geniş bir mücadele hattı oluşturulması oldu.
Sendika “Halkın mücadele yükselişi durmamalı, uzun vadede örgütlenmelidir. Çalışanların işleri ve yaşamları üzerindeki kontrollerini yeniden kazanmalarını sağlamak için bu ivmeyi geliştirmemiz gerekiyor. CGT, ülkenin her yerinde cumhuriyetten yana milletvekilleriyle bir araya gelerek işçilerin dünyasının taleplerini dile getirecek” ifadeleri kullanıldı.
En geniş birlik içinde ilerlemeye devam etmek amacıyla sendikalar arası ve derneklerle görüş alışverişinde bulanacağı da belirtildi.
CGT, seçim sonuçlarının dikkate alınmasının sağlanması, işçi-emekçilerin taleplerinin çözümü ve yaşam-çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri için 18 Temmuz’da ülke genelinde alanlara inme ve örgütlenme çağrısı yaptı. CGT’nin talepleri arasında “Asgari ücret ve maaşların arttırılması, ücret zamlarının enflasyon artışına göre düzenlenmesi, emeklilik ve işsizlik sigortası reformlarının geri çekilmesi, kaliteli kamu hizmeti ve yatırımların yapılması, iklim koşulları göz önünde bulundurularak ülkenin yeninden sanayileştirilmesi” de bulunuyor.