Fırat Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ) işçileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, performans baskısının bitirilip işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, mobbingin son bulması, bankaların yatırdığı promosyon ücretlerinin kendilerine verilmesi ve maaşlarına zam yapılması talepleriyle 40 gündür direnişlerini sürdürüyorlar.
“Bizim insanlarımızı bizimle karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar”
Direnişi kırmak için jandarma ve FEDAŞ’ın müdahaleleri devam ederken FEDAŞ işçileri sosyal medyada duruma ilişkin bir metin yayınladılar. Metinde şirketin direniş sürecini grev olarak tanımlamasına karşılık işçiler işten kaçınma haklarının kullanıldığı belirtildi. FEDAŞ’ın eksik personel çalıştırarak işçilere iş tanımı dışındaki arıza bakım, onarım, açma kapama, ölçüm hizmetleri, sayaç okuma gibi işlemleri yaptırdığı ve direniş süresince yaşanan arızalardan FEDAŞ’ın sorumlu olduğu söylendi. İşçiler ayrıca kendileri hakkında kara propaganda yapan FEDAŞ için “bizim insanlarımızı bizimle karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar” dedi.
FEDAŞ jandarmayı direnişi kırmak için kullanıyor
Jandarma eşliğinde daha önce de Elazığ’dan işçi getiren FEDAŞ, direnişte olan işçilerin diğer işçilerle görüşmesini engellemiş ve bunun üzerine çalışmak için getirilen işçiler iş bırakmıştı. FEDAŞ direnişi kırmak için bu kez de abonelere bir mesaj gönderdi. Abonelere gönderilen mesajda şçilerle ilgili kara propagandaya devam edilirken direnişin jandarma tarafından kırılmaya çalışıldığı da kabul edildi.
“Bu süre zarfında kent genelinde meydana gelen 978 adet arızanın 803 adetine kolluk kuvvetlerimizin nezaretinde müdahale ederek enerji arzı sürekliliğini sağlamaya gayret göstermiştir” denildi. İşçilerin yayınladıkları metinde atılan SMS ile ilgili “Bizi karalayıcı SMS’ler atarak kara propagandalar yapıldı. Herhangi bir delil veya dayanak olmadan mesnetsiz suçlamalarla arızaların sebebi olarak biz FEDAŞ işçileri alenen hedef gösterildi” dendi.
Metinde ayrıca sorunun çözümü ile ilgili şunlar söylendi:
“Bu sorunun çözümü işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını hiçe sayıp dışarıdan zorla işçi getirip müdahale etmek değil, güvenlik koşullarını sağlayıp temel taleplerimizin kabul edilmesidir. Yaşanılan sürecin tek bir sorumlusu vardır. O da Fırat Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş’dir.”