8.6 C
İstanbul
27 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

Fahrettin Koca: Daha zor dönemdeyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınındaki kötü gidişatı dünyaya bağlayarak, “Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsteki gelişmelere ilişkin günlük açıklamasını yaptı. Sadece Türkiye’de değil dünyada ihmal edildiğini ileri sürerek, “Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz. Ancak bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren bilgilerdir” dedi.
Koca, sokağa çıkma yasağı şeklinde bir tedbir düşünülmediğini söyledi. Sağlık Bakanı aşı çalışmaları için ise “Bu yıl için değil ama gelecek yıl için yerli aşımızı da üretme noktasında oldukça yol alacağımız kanaatindeyim” diye konuştu. Koca, Bilim Kurulu’nun özel sektörde de esnek mesai uygulamasına geçilmesi yönünde öneride bulunduğunu ifade etti.
Koca, salgının son haftalarda artış göstermesine rağmen sokağa çıkma yasağı türü bir önlem düşünülmediğini söyledi.
Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
* Ağır hasta sayımız 1300’ün üzerinde. Salgın dünyada ihmal edildi.
* Korona virüsü sonu yaklaşan bir salgındır.
* Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz.
* Pozitif tanı konmuş her hasta gereken sağlık hizmetini muntazam şekilde aldı.
* İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda.
* HES uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalı.
* (HES kodu) Bugüne kadar izolasyonda olması gerektiği halde dışarı çıkmaya teşebbüs eden yaklaşık 140 bin kişi bu sistemle engellenmiştir.
* (Covid-19) Virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerimizin sayısı 6 binden 11 bin 238’e çıkmıştır.
* Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor. Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır.
* Çok sayıda insanımız tedbir almayarak her gün kendini virüse maruz bırakmaktadır, özellikle iki aydır bulaşma hızlanmış durumda.
* Sorumsuzluk göstererek toplumda risk oluşturan kişilere karşı bir diğer önlem akıllı bileklik uygulamaları olacaktır.
* Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalı. Bildiğiniz gibi korona virüsü ve grip aynı şekilde bulaşmaktadır. Tedbirlere uymazsak hastalık tıpkı grip gibi yayılabilir.
* Bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz. İnsan aklı korona virüsü karşısındaki galibiyetini yakın zamanda ilan edebilecek.
* Sağlık Bakanlığının izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye’deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü sağlık çalışanında başlandı.
* (Çin’den gelen aşı) Ağırlıklı sağlık çalışanları gönüllü olarak katıldı. Baştan 1200 kişiye, devamında 10 bin kişiye yapılmış olacak.
* (Aşı çalışmaları) Bilim dünyası yıl sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikir.
* Türkiye olarak kendi aşı çalışmamızı sürdürürken en erken uygulama için de tedarik teşebbüslerimizi başlattık.
* (Aşı) Yıl sonuna kadar dünyada birçok ülkede uygulamasının başlayacağına, bizim de yıl sonuna kadar bunu başlatabileceğimize inanıyorum.
* (Rusya’da geliştirilen aşı) Faz-3 için eksiklikler tamamlandığında haftaya izin verilebilir.
* Birden fazla ülkeyle aşıyla ilgili yakın iş birliği içindeyiz. Güven duyduğumuz aşıyı erken dönemde getirme noktasında gayret içindeyiz.
* Yatak doluluk oranı yüzde 51.6, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66.3, ventilatör doluluk oranımız ise yüzde 33.6.
* İstanbul’un son hafta artış trendinin azaldığını ama önümüzdeki haftaların son derece önemli olduğunu söylemek istiyorum.
* Sokağa çıkma yasağı gibi bir yasak söz konusu değil. Bilim Kurulu’nun şu an öyle bir önerisi bulunmuyor.
* Bu yıl için değil ama gelecek yıl için yerli aşımızı da üretme noktasında oldukça yol alacağımız kanaatindeyim.
* Bilim Kurulu, esnek mesaiyle ilgili sadece kamu değil özel sektörün de benzer şekilde bu uygulamanın içinde olmasını öneriyor.
* (Okulların açılması) Salgının çok yoğun illerde İl Hıfzıssıhha Kurulları başlatmama noktasında karar alabilir, şu an öyle bir durum yok.
* (Okulların açılması) Hazırlık ve birinci sınıflarla ilgili ‘2+5 gün’ şeklinde bir uygulamaya geçilecek.
* Virüs mutasyona uğramadı. Laboratuvar ortamında oldu ama ciddi anlamda insan bünyesinde etkisini azaltacak mutasyon söz konusu değil.
* (Grip aşısı) Bilim Kurulu, kimlere zorunlu ve ücretsiz yapılması konusunu tekrar gündemine almış durumda.
* Sağlık Bakanı Koca, bundan sonraki süreçte semptomu olmayan Covid-19 temaslılarından izole olduktan 7-8 gün sonra numune alınacağını, sonuç “negatif” çıkarsa ve semptom yoksa izolasyonun da son bulacağını bildirdi.
* Türkiye’de salgınla mücadelede sağlık ordumuz, sağlık sistemimiz destanlar yazıyor ama bunu anlatmakta bazen aciz kalıyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde 11 bini geçen filyasyon ekibi sahada değil, izole edilen kişiler takip edilmiyor, erken dönemde ilaç başlanmıyor.

1771 kişiye tanı konuldu, 63 kişi vefat etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgına ilişkin son resmi verileri de paylaştı. Buna göre Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 645 Covid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu, 63 kişi Covid-19 nedeniyle vefat etti, 1351 ağır hasta sayısı oldu. Toplam hasta sayısı 296.391’e, can kaybı 7249’a yükseldi.
Son 24 saatte 1342 kişinin Covid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 262 bin 602 oldu.
 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol