-0.6 C
İstanbul
21 Şubat Cuma, 2025
spot_img

‘Eskişehir maden çöplüğü yapılmak isteniyor’

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, bölgedeki madencilik faaliyetlerindeki gelişmeleri aktararak doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkacağını vurguladı.

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Sarıcakaya ilçesinde yapılması planlanan altın ve gümüş madeni için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının Eskişehir İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine ve bölgedeki madencilik faaliyetlerine ilişkin Kanatlı AVM önünde açıklama yaptı. “Vahşi madenciliğe hayır!” ve ‘Eskişehir maden havzası olmayacak!” dövizlerinin taşındığı, “Doğa yaşam özgürlük” ve “Susma haykır madene hayır” sloganlarının atıldığı açıklamada platform adına Mert Yedek konuştu.

“Yaşam alanlarımızı ve doğamızı yok edecek”

Mahkemenin iptal kararının Sakarya Vadisi için ümit verici bir karar olduğuna dikkat çeken Yedek, “Aynı zamanda Mahkeme’nin verdiği bu kararda bilirkişi incelemesine dahi gerek duyulmadı, çünkü artık ÇED raporları ne yazık ki sadece bürokratik süreci tamamlamak için bir aşama olarak görülüyor. Dolayısıyla, ÇED raporları bilimsel gerçeklikten bu kadar uzakken, hiçbir etki değerlendirilmesi yürütülmemişken projelerin yaşam alanlarımızı ve doğamızı yok edeceği aşikar” dedi.

“Kopyala yapıştır ÇED dosyası”

ÇED dosyasındaki eksikliklere ve Karadeniz’deki bir projeden kopyala yapıştır ifadeler bulunduğuna değinen Yedek, “Bizler Eskişehir’i korumak ve yaşatmak için başlatmış olduğumuz bu mücadelede kararlıyız. Hukuki süreçlerde, sokaklarda doğamızı savunmaya devam edeceğiz, Sakarya Vadisi’ni vahşi madencilik faaliyetlerine feda etmeyeceğiz” diye konuştu.

“Toprağımızı sermayedarlara teslim etmeyeceğiz”

Alpagut-Atalan’da yapılması planlanan Cengiz Holding’e bağlı ETİ Bakır A.Ş.’ye ait siyanürlü altın madeni projesinin ÇED raporunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulduğunu belirten Yedek, “Projenin Eskişehir için ne kadar hayati öneme sahip olduğunun farkındayız. Madenci şirketlere verecek bir karış toprağımız dahi yok. Bu projenin hayata geçmemesi için Bakanlıklara ve ilgili kurumlara itiraz dilekçelerimizi sunduk ve sunmaya da devam edeceğiz. Halkımızın da bu toplantıda olması gerektiğinin önemini aktarmak isteriz. Buradan Ankara’ya hep beraber yola çıkacağız. Bir avuç sermayedara toprağımızı teslim etmeyeceğiz” ifadelerinde bulundu.

“Eskişehir maden çöplüğü olacak”

Kaymaz mahallesinde bulunan atık maden depolama tesisi için mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin atık barajını inşa ettiğini hatırlatan Yedek, şunları söyledi: “Tüm bu yaşananlar son derece endişe vericiyken birkaç gün önce ÇED olur kararına karşı KOZA Altın İşletmeleri A.Ş.’nin temyiz başvurusunun Danıştay tarafından kabul edildiğini ve davanın reddine karar verildiğini öğrendik. Bu karar sonucunda, hâlihazırda Kaymaz’da altın madenciliği sebebiyle oluşmuş doğa tahribatını ve halk sağlığı tehdidini daha da olumsuz etkileyecek ve Eskişehir’i maden atıklarının depolanacağı bir coğrafyaya dönüştürecektir. Eskişehir’in maden çöplüğü haline gelmesine izin vermeyeceğiz, doğayı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz.”

KaynakMA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI ÇIKTIspot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 222. SAYISI ÇIKTI!spot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol