Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde siyanürlü pasa dağında çökme meydana geldi. Sürekli kapasitesi artırılan madende tonlarca toprak kaydı. Çok sayıda işçi toprak altında kaldı.
Vali: Toprak altında kalanlar var
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, “Toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil” açıklaması yaptı. Valilik açıklamasında, “Şu anda o bölgede olan arkadaşların tespiti yapıldı. Net bilgi vermek için beklemek lazım. Şu anda o bölgeye vardık. Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar” ifadeleri yer aldı.
İçişleri Bakanı: 9 işçiye ulaşılamıyor
Bir TV kanalının canlı yayınında konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığı bilgisini verdi. Yerlikaya, “667 çalışandan 9’u eksik. Çalışma 400 personelle yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan maden mühendisleri, göçüğün siyanürlü cevher sahasında meydana gelmesi nedeni ile müdahale edecek acil durum personelinin siyanür riskine karşı koruyuculuğu olan özel kişisel koruyucu donanımlarla müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Adalet Bakanı: 4 savcı görevlendirildi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir” ifadesini kullandı.
“Zehirli toprak”
Olaya ilişkin açıklama yapan İliç Doğa ve Çevre Platformu, “İliç’te felaketler bitmeyecek dedik, bugün son dakika haberi olarak pasa dağında büyük bir çökme yaşandı, altında işçilerin olduğu haberleri geliyor! Erzincan valisi toprak kayması diyor halen, hayır bu siyanürlü pasa dağıdır, milyonlarca ton zehirli topraktır!” dedi.
Siyanür sızıntısı ile gündeme gelmişti
Anagold Madencilik’e ait maden sahasında 21 Haziran 2022’de siyanür sızıntısı yaşanmış ve şirkete 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Sızıntının 20 ton olduğu ve Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. Ancak şirketten yapılan açıklamada, sızıntı olan siyanür miktarının 8 kilogram olduğu ve nehre karışmadığı ileri sürülmüştü.
Türkiye’nin en büyük siyanürlü havuzundaki sızıntıyı ortaya çıkaran Sedat Cezayirlioğlu, madenin yakınında çektiği görüntülerde sızıntının Fırat Nehri’ne karıştığını gündeme getirmişti.