12 C
İstanbul
9 Ocak Perşembe, 2025
spot_img

Engelli çocuklar için açılan ‘Sesli Kütüphane’ kayyum tarafından kapatıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli çocukların anadillerinde kaynağa ulaşabilmeleri için açılan Sesli Kütüphane, belediyeye atanan kayyum tarafından kapatıldı. Birimde çalışanların işine son verilirken, internet sitesindeki kayıtlara erişim engellendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında Sosyal Hizmetler Dairesi Engelliler Destek Birimi bünyesinde kurulan Sesli Kütüphane, belediyeye atanan kayyum tarafından kapatıldı. Engelli çocukların anadillerinde yazılmış kaynaklara ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla başlatılan belediye wep sitesine yüklenen sesli kitaplara ise erişim engellendi.
KOLEKTİF BİR PROJE
Proje, şuan tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, dönemin Sosyal Hizmet Daire Başkanı Semra Kıratlı, Engelli Destek Birimi Müdürü Kezban Demir, Sesli Kütüphane sorumlusu Mustafa Demir, KHK ile kapatılan Dicle Fırat Kültür Merkezi ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Şair Seyda Mustafa Gazi tarafından başlatılmıştı.
TÜM ÇOCUKLAR İÇİN…
Kayyum atandıktan sonra işine son verilen Sesli Kütüphane sorumlusu Mustafa Demir, proje sürecinde yürüttükleri çalışmaları anlattı. Dünyadaki örnekleri inceleyerek işe başladıklarını belirten Demir, “Bu inceleme sonucu böyle bir kütüphanenin sadece engelli bireyler için değil anadilde eğitim ihtiyacı taşıyan bütün çocukları kapsaması gerektiğinin farkına vardık. Çalışmalarımıza bu hedef doğrultusunda başladık” dedi.
Profesyonel pedagoglar yardımıyla kaynak araştırması yapıp arşiv oluşturduklarını dile getiren Demir, sesli kitapların iyi bir şekilde okunması ve anlaşılabilir olması için Kayyum tarafından işten çıkartılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun oyuncuları, Zarokistan öğretmenleri ve Kürt edebiyatı ile ilgilenen isimlerden yardım aldıklarını anlattı.
KÜRTÇENİN 3 LEHÇESİNDE HİKAYELER OKUNDU
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda kitapların seslendirilmesi amacıyla ses kayıt stüdyosu kurduklarını söyleyen Demir, Kürtçenin Kurmancî, Dimilkî ve Soranî dillerinde okuttukları çocuk hikayelerini dileyen herkesin rahatlıkla ulaşabilmesi için belediyenin web sayfasında açılan Sesli Kütüphane bölümüne yüklediklerini ifade etti.
İNTERNETTEKİ KAYITLARIN ERİŞİMİ ENGELLENDİ
Demir, kayyum atandıktan sonra kütüphanenin başına gelenleri şu şöyle anlattı: “Kayyumlar atandıktan sonra sosyal ve kültürel alanda hizmet veren bütün kurumlar kapatıldı, çalışanları ya görevlerinden alındı ya da ilgisiz birimlere gönderildi. Sesli kütüphane de bu kültürel soykırımdan nasibini aldı. Büyük emekler sonucu engelli-engelsiz çocuklara sunduğumuz internet arşivimiz eşime kapatıldı.”
KENDİ ÇABASIYLA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Kayyum atandıktan sonra birçok çalışma arkadaşı gibi işten atıldığını aktaran Demir, şu an çalışmalarını bireysel olarak devam ettirmeye çalıştığını belirterek, “İşimden olduğum bu süre içerisinde bir orijinal film müziği ve farklı müzikal stüdyo/konser çalışmaları yaptım” dedi.
Demir, sesli kütüphaneye ilişkin elinde bulunan kayıtları tekrardan düzenleyip çocuklara geri kazandırmak amacıyla hazırlıklar yaptığını söyledi.
MA / Dicle Müftüoğlu

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ARALIK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol