Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, diş hekimlerinin atama sorunlarını Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sordu. Karaca; atama bekleyen ve kamuda çalışan diş hekimlerinin sorunlarını atama için çekilen kuraya ilişkin şaibe ve torpil iddiaları hakkında bir yazılı soru önergesi verdi.
Türk Dişhekimleri Birliğinin; açıklamalarına değinen Karaca, “Son yıllarda sürekli diş hekimliği fakültesi açıldığı ve mezun arttığı için atanamayan hekimlerin sayısının 15 bini aştığı söylenmektedir. Buna karşın ne yazık ki yılda ortalama iki veya üç kez atama yapılmaktadır. Yapılan atamalarda ise açılan kontenjan sayısı çok düşük tutulmaktadır. Örneğin 2023 yılında 470 kişinin ataması yapılırken aynı yıl mezun sayısı 6 bin olarak kayıtlara geçmiştir. 2024 yılında mezun olan öğrenci 6 bin 400’dür. Diş Hekimliğinde uzmanlık sınavının (DUS) kontenjanları da 696 civarında olup oldukça düşük tutulmaktadır. Yeni mezun diş hekimleri özele mecbur bırakılarak, asgari ücretin biraz üstünde on saat çalıştırılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Atama kurasında şaibe iddiaları
Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezindeki atama usulsüzlüklerine de değinen Karaca, kuradaki şaibe iddialarını da sordu. 15 binden fazla diş hekiminin atama beklediğini hatırlatan Karaca, aşağıdaki sorulara Kemal Memişoğlu’ndan yanıt istedi.
- Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne yapılan diş hekimi atamalarındaki usulsüzlük iddialarına ilişkin Bakanlık olarak bir inceleme başlatılmış mıdır? İnceleme başlatılmışsa, bu incelemenin kapsamı nedir? Herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise kura çekimi iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
- Diş hekimi atama süreçlerinin adil bir şekilde yürütülmesi için Bakanlık olarak ne tür bir önlem almayı düşünüyorsunuz? Atama süreçlerine Türk Diş hekimleri Birliği olmak üzere ilgili meslek örgütü temsilcilerinin gözlemci olarak katılmasını sağlamayı düşünüyor musunuz?
- Halkın diş sağlığına erişimde zorluklar yaşadığı bilindiği halde, atamalarda kontenjanların düşük tutulmasının sebebi nedir? Özel sağlık kuruluşları ile bir bağlantısı var mıdır?
- Atama bekleyen yaklaşık 15 bin diş hekimi için bir çözüm öneriniz ya da planınız var? Kamuoyu ile paylaşır mısınız?
- Atama sayısının artırılması ve daha fazla diş hekiminin kamuda istihdam edilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır? Özellikle yeni mezun diş hekimlerinin işsizlik sorununa çözüm getirecek önlemler planlanmakta mıdır?
- DUS kontenjanlarının oldukça düşük tutulması ve bu durumun sektördeki uzmanlık eğitimi ihtiyacını karşılayamaması konusunda Bakanlık olarak bir değerlendirme yapılmış mıdır? DUS kontenjanlarının artırılması yönünde bir çalışma ya da bir çabanız bulunmakta mıdır?
- Kamuda çalışan diş hekimlerinin yaşadığı sorunlar ile toplamda sağlıkta şiddetin önlenmesi için Bakanlık olarak nasıl bir çalışma/program/politika izlemeyi düşünüyorsunuz?