Kod-29’la işten atılan Çorum’daki Birleşik Metal-İş üyesi Ekmekçioğulları metal işçileri Çorum’da patronun evinin önüne yürüdü, İstanbul’da ise şirketin işlettiği otopark önünde eylem yaptı.
Sendika haklarını istedikleri için “iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık” bildirimi kod-29’la işten atılan Çorum’daki Birleşik Metal-İş üyesi Ekmekçioğulları patronun evinin önüne yürüdü, İstanbul’da ise şirketin işlettiği otopark önünde eylem yaptı. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda ise Ekmekçioğlulları işçileriyle dayanışma eylemleri yapıldı.
Ekmekçioğulları işçileri Çorum’da, patronun Bahçelievler Mahallesi’ndeki evine doğru yürüdü. Evin bulunduğu sokağa barikat kuran polis, işçilerin geçişine izin vermedi. Basın açıklamasının yapılacağı bölge polis tarafından kuşatılırken, yollar trafiğe kapatıldı. TOMA’nın da hazır bekletildiği eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Sekreteri Erdinç Koç, “Burada 65 gündür direniyoruz. Devlet bizim yanımızda olması gerekirken işverenin yanında yer alıyor. Bizler işçiyiz. Sadece haklarımız istiyoruz” dedi.
Koç, geçmelerine izin vermeyen Emniyet görevlilerine, “Genel Başkanımız ve işçi arkadaşlarımız, işverenin İstanbul’daki işyerinin önünde eylem yapıyor. O eylem bitene kadar burada kalacağız” dedi. İşçiler İstanbul’daki eylemin sona ermesinin ardından slogan atarak bölgeden ayrıldı.
“Sendika hakkını tanıyın”
İstanbul’da ise işçiler patronun işlettiği Şişli’deki otopark önüne eylem yaptı. Burada konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Her tarafa laf yetiştiren siyasi iktidarın başı haksızlığa uğrayan işçilerle ilgili bir laf bile söylemiyor. Neden? Rifat Hisarcıklıoğlu mu bozuluyor? Varlık Fonu’na soktuğunuz, bakan yaptığınız patronlar mı bozuluyor? Bu arkadaşlarımızın sorununu kim çözecek? Türkiye’de ilgili merci kim, söylesinler ona gidelim, 90 arkadaşımızın sorununu nasıl çözeceğimizi konuşalım. Ama görüyoruz ki bu ülke patronlar cumhuriyeti oldu. Bu ülkede işçiler kan ağlıyor. İşçiler sendika hakkını kullanamıyor. Kullandıklarında ise patronların, sizin bir nimet olarak gösterdiğiniz işten çıkarmayı tanımadıklarını görüyoruz. Tıpkı ücretsiz izin gibi bu da işverenler tarafından bir silah haline dönüştürüldü” dedi. Serdaroğlu işçilerin sendika hakkının tanınmasını istedi.
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda ise Ekmekçioğlulları işçileriyle dayanışma eylemleri yapıldı.