22.2 C
İstanbul
8 Eylül Pazar, 2024
spot_img

Eğitimciler Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ne tepki için Meclis’e yürüdü: “Emek sömürüsü var”

Meclis parkında oturma eylemi başlatan Eğitim-Sen üyeleri, “Bu tasarının geri çekilmesi ve yasalaşmaması için hep beraber mücadele edelim” diyerek milletvekillerine çağrı yaptı.

Eğitim-Sen, dün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi (ÖMK) ve Milli Eğitim Akademisi’ne karşı eylem yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanan sendika üyeleri basın açıklaması yapmak için TBMM’ye doğru yürüdü. Akay Kavşağı’nda polis engeliyle karşılaşan sendika üyeleri basın açıklamasını da bu noktada yaptı. EğitimSen’e, Özel Sektör Eğitim Sendikası da eşlik etti.

Eğitim-Sen adına açıklamayı sendika genel sekreteri Zülküf Güneş yaptı. Güneş, milletvekillerine “Bu ucube kanun tasarısının geçmesine izin vermeyin. Eğitim sisteminin geleceği için, eğitim emekçilerinin haklarını ve taleplerini göz ardı eden bu tasarının geri çekilmesi ve yasalaşmaması için hep beraber mücadele edelim” çağrısı yaptı.

“Tutarsızlığı görüyoruz”

ÖMK’yi kabul etmediklerinin altını çizen Güneş, ÖMK’yi, “Bu teklifte kadrolaşma var. Kendisi gibi olmayan yeni atanmış öğretmeni elemek üzerine kurulu tuzaklar, kendilerine biat etmeyen öğretmenlerin uydurma disiplin soruşturmalarıyla iş güvencesinin ortadan kaldırılması var. Aynı işi yapan öğretmenlere apolet takarak farklı ücretler verilmesi, yani eşit işe eşit ücret ilkesinin yok edilmesi var. Ücretli öğretmenlik adı altında emek sömürüsü var” ifadeleriyle eleştirdi. Açıklamanın ardından sendikalar, yasa tasarısının komisyonda görüşüldüğü süreç boyunca Meclis parkında oturma eylemi düzenledi.

Teklif AYM’ye götürülecek

Öğretmenlik Meslek Yasası Teklifi’nin TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşmelerine dün başlandı. Komisyonda, CHP, söz konusu teklifin “anayasaya aykırı olduğu” eleştrisini getirdi. CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, teklifin tali olarak Adalet ile Plan ve Bütçe komisyonlarında da görüşülmesi gerektiğine dikkat çekerek “Yangından mal kaçırır gibi görüşmenin bir anlamı yoktur. Bu yasa teklifiyle ilgili daha önce olduğu gibi CHP ya da diğer gruplar Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) itiraz edecek, AYM’den dönecek” tepkisini gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de teklifin, tali komisyonlarda görüşülmesini istedi.

“Müfredatı yargıya taşıyacağız”

CHP’nin gölge kabinesinde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Meclis’te CHP’nin eğitim kurmaylarıyla yaptığı basın toplantısında partisinin eğitim alanında yapacağı çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Eğitimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için gelecek hafta 24 saatlik bir basın toplantısı yapacaklarını duyuran Özçağdaş, “Bu etkinliği açık alanda, parklarda yapmayı düşündük. Bu kapsamda 22 ayrı konu başlığında CHP’nin görüşlerinin ifade edildiği ve o alandaki sorunları kavramlaştırmasını içeren bir bölüm var. Akabinde akademisyen, uzmanlar, sendikalar gibi konuklar da olacak. Çok farklı kesimlerden kişiler eğitimle ilgili görüşlerini kamuya açık bir alanda 24 saat paylaşacaklar” dedi. Özçağdaş ayrıca, içeriği tartışma konusu olan yeni müfredatı da yargıya taşımak için hukuki hazırlık yaptıklarını söyledi.

Eğitim nöbetine devam

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto eden 25 öğretmen eğitim nöbetlerinin 38. gününde, salı günü akşam saatlerinde Ankara’da gözaltına alındı. Öğretmenler dün serbest bırakıldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Bir kez daha yineliyoruz! Güven, derin bir duygudur. Sadece sözle güven sağlanamaz. Tüm yetkilileri öğretmenlerin yanında olmaya çağırıyoruz. Bakanlık önünde eğitim nöbetimize devam edeceğiz, taleplerimizi haykıracağız!” dendi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol