İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin önde gelen sergi mekanlarından Depo’da 10. Trans Onur Haftası Sergi Kolektifi’nin düzenlediği “Dön-Dün Bak: Türkiye’de Trans Hareketinin Tarihi” isimli sergisi, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.
“Gerekçe gösterilmeden yasaklandı”
Kaymakamlık, herhangi bir sebep belirtmeden serginin 11 Temmuz Perşembe günü itibariyle kapatılmasını istedi. Depo, bitiş tarihini 27 Temmuz olarak belirlediği sergiyi, bu kararla günler öncesinden sonlandırmak zorunda kaldı.
Depo ekibi, yasak kararına ilişkin sosyal medyadan yaptıkları açıklamada şöyle yazdı:
“10. Trans Onur Haftası Sergi Kolektifi’nin “Dön-Dün Bak: Türkiye’de Trans Hareketinin Tarihi” isimli sergisi, 11 Temmuz Perşembe günü Depo’ya Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan gönderilen bir tebligatla yasaklandı.Bu tebligat sebep gösterilerek, 27 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacağını duyurduğumuz sergiyi kapatmak zorunda bırakıldık. Depo ekibi olarak bu yasaklama kararına yasa yoluna başvurarak itiraz edeceğiz. Yargısal süreçteki gelişmeleri ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.”
10. Trans Onur Haftası Sergi Kolektifi’nin “Dön-Dün Bak: Türkiye'de Trans Hareketinin Tarihi” isimli sergisi, 11 Temmuz Perşembe günü Depo’ya Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan gönderilen bir tebligatla yasaklandı. pic.twitter.com/mWFxYh1KPT
— Depo (@depo_istanbul) July 11, 2024
Yasak kararına karşı 10. İstanbul Trans Onur Haftası X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bizden korkuyorsunuz”
“10. Trans Onur Haftası etkinlikleri kapsamında 26 Haziran – 27 Temmuz tarihleri arasında Tütün Deposu’nda ziyarete açık olacak olan ve ilmek ilmek ördüğümüz “Dön-Dün-Bak Türkiye’de Trans Hareketinin Tarihi” adlı arşiv sergimiz, bugün 15:00 sularında Beyoğlu Kaymakamlığı’nın tebligatıyla yasaklandı. Polis, sergide yer alan bütün materyallerin toplanması ve serginin kapatılması yanı sıra sosyal medya ve web sitesindeki ilgili içeriklerin kaldırılmasını tebliğ etti. Ancak bunların yapıldığını teyit ettikten sonra mekandan ayrıldı. Tebligatta ayrıca bu konuda yapılacak basın açıklamalarının dahi yasak olduğu yazıyordu. BİZDEN KORKUYORSUNUZ.”
“Biz her çatlaktan sızmayı biliriz”
“Tütün Deposu çalışanlarına gösterilen ancak bir örneği teslim edilmeyen tebligatta, öğrendiğimize göre ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk’ ve ‘provokasyon’, serginin kapatılmasına gerekçe olarak öne sürüldü. Bu sergi 80’li yıllardan beri olageldiği hallerini, transların bütün baskılara rağmen çatlaklardan sızmayı başardığını kanıtladı. Siz yasaklasanız da biz arşivimize ve direniş geçmişimize her zaman sahip çıkacağız. Bizi, geçmişimizi, izlerimizi bu yasaklarla silemezsiniz, biz her çatlaktan sızmayı biliriz, bunu sergideki tarihimizden de öğrendik. Direnişimizi, yasımızı, neşemizi nasıl yaşadığımız’, bu mücadeleyi nasıl ördüğümüzü sergi için bir araya getirdiğimiz eylem görüntüleri, basın açıklamaları, pankartlar, posterler, çeşitli yayınlar, şarkılar, filmler, tiyatro oyunlarıyla gözler önüne serdik ve dedik ki bu hareketin en az 40 yıllık geçmişi var! Biz baskılara hiçbir zaman boyun eğmedik! Döne döne direndik! Bize de bak, ne de güzeliz! Bizi, geçmişimizi, izlerimizi bu yasaklarla silemezsiniz! Biz her çatlaktan sızmayı biliriz.”
“Bu geçmişi bu coğrafyanın tarihinden çıkaramazsınız”
“Bu yasağa karşı tüm hak savunucularını, sivil toplum kuruluşlarını, basın emekçilerini ve sanat camiasını bizimle dayanışmaya ve bu hukuksuzluğa dur demeye çağırıyoruz. Ve buradan çağrı yapıyoruz, sergimizde yer alan işleri galerisinde, dükkanında, sokağında, evinde sergilemek isteyenler, bize ulaşın. Çünkü siz de biliyorsunuz duvarlardan resimlerimizi indirmekle ne trans deneyimlerimizi ne de varoluşumuzu yok edebilirler. Bu geçmişi bu coğrafyanın tarihinden çıkaramazsınız, Dön-Bak!”