2014 yılında Mıhlı Barajı Projesi’ne dikkatleri çekmek üzere Darıdere Fidanlık Mevkii’nde düzenlenmeye başlanan Kazdağı Ekofestivali 2019 yılından bu yana gerçekleştirilemiyor.
Ekofest, 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamamıştı. 2022 yılında konusu “Haklar” olan Ekofest’in Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılması için yapılan başvuruya Orman İdaresi tarafından önce izin verilmiş, sonra son dakikada Balıkesir Valiliği’nin yangın önlemleri gerekçesi ile tahsis iptal edilmişti.
Bu yıl ise yangın riski gözetilerek tarih haziran ayına çekildi ve nisan ayında Darıdere Tabiat Parkı için başvuruda bulunuldu. Orman İdaresi tarafından uygun bulunan başvuru, Balıkesir Valiliği tarafından yangın riski gerekçesiyle reddedildi. Yer için Bayramiç Hacıkayyum Yeşil Parkı için kaymakamlığa bildirimde bulunuldu. Ancak Bayramiç Kaymakamlığı Orman İdaresinin görüşü doğrultusunda aynı gerekçe ile festivale bir gün önce engel oldu.
Duruma tepki gösteren doğa savunucuları Bayramiç Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından sonra Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği YK Başkanı Süheyla Doğan’a soruşturma açıldı.
Ayvalık’ta dayanışma çağrısı
Ayvalık’ta yasaklanan Balıkesir’de yasaklanan Ekofest ve doğa savunucuları ile dayanışma için Polen Ekoloji Kolektifi ve Ayvalık Yerel İnisiyatifi’nin çağrısıyla 24 Haziran Cumartesi günü buluşma gerçekleştirildi. 17:30’da başlayıp gece yarısında kadar devam eden buluşmaya 100’ün üzerinde kişi katılırken Ayvelo- Ayvalık Bisikletlileri buluşmaya bisikletleriyle geldi. Bursa Su Kolektifi’nden bir katılımcı da denetim aktarımında bulundu.
Polen Ekoloji Kolektifi ve Ayvalık Yerel İnisiyatifi’nin ortak çağrısıyla gerçekleşen buluşmaya TİP gönüllüleri de destek verdi. Ayvalık Yerel İnisiyatif Sahilkent Mahalle Meclisi’nin mahalle içindeki kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanın imara açılmasına karşı devam eden mücadele süreci hakkında da bilgi verilerek önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalara da katılım ve destek istendi.
Kazdağları Ekoloji Platformu’nun açıklamasını Ferhan Gökyiğit okudu. Gökyiğit, “yangın tehlikesi” gerekçesiyle festivalin yasaklanmasının nedeninin orman yangınları olmadığını bildiklerini aktararak “Bu yasaklama, iktidarın son yıllardaki yaşam alanlarımıza ve haklarımıza yönelik yasaklama politikalarının bir parçasıdır. “Haklar”ın tartışılacağı bir festivale getirilen bu yasaklama en önemli hakkımız olan düşünce, ifade ve toplanma özgürlüğümüze yapılan hukuk dışı bir müdahaledir.” dedi.
“Dayanışmamıza yasak konulamayacak”
Gökyiğit, ormanları enerji ve maden şirketlerine peşkeş çeken orman idaresinin sözüm ona ormanları doğa savunucularından koruduğunu, ormanların mega altyapı projeleri nedeniyle yok edildiğini ve ormanlarda büyük yıkım ve talanın olduğunun altını çizdi.
Gökyiğit sözlerine şöyle devam etti:
“Tarikat yurtlarında sayısız çocuk tecavüze uğrarken, gördüğü baskı nedeniyle kendini asarken, 6 yaşındaki kız çocuk babası, dedesi yaşındaki adamlarla evlendirilirken, her gün en az dört kadın öldürülürken, nefret cinayetleri işlenirken ses çıkarmayan iktidar konserleri, festivalleri, basın açıklamalarını, gösterileri yasaklayarak, yaşamlarımıza ve en doğal haklarımıza engelleme getiriyor.
Bilsinler ki bu engellemeler, yasaklamalar, baskılar bizleri yıldıramayacak. Bir araya gelmemize, dayanışmamıza yasak konulamayacak.
Cinsiyetçilik, patriyarka, homofobi, ırkçılık ve türcülük başta olmak üzere her türlü tahakkümden arınmış bir dünyanın mümkün olduğunu biliyoruz.
O dünyayı her gün yeniden kuran Kazdağı Kültür ve Doğa Varlıklarını Koruma Derneği ile el ele yeryüzünü, yaşamı, tüm canların haklarını savunmaya, sevgiyi ve dayanışmayı çoğaltmaya devam edeceğiz.”