8.9 C
İstanbul
20 Ocak Pazartesi, 2025
spot_img

Divriği’de maden işçilerinin direnişi kazanım getirdi

Sivas Divriği’de uzun yıllardan sonra ilk kez ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle iş bırakan madencilerin direnişi kazanım getirdi.

Sivas Divriği’de demir madenlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle gerçekleştirdikleri direniş kazanım getirdi. İşçiler pazartesi günü durdurdukları üretime dün yeniden başladı.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştiraki Erdemir’e ait madende üretim yapan Çiftay firması işçilere yüzde 51 zam önerdi. İşçiler ise taban ücretleri düşük olduğu için bu oranın üzerine 1000 lira seyyanen zam ve yakacak yardımı talep etti. Üç gün süren direnişin ardından işçiler yüzde 51 oranında maaş zammına ilaveten, banka maaş promosyonu, gıda ve yemek farkı ücretleri ile yakacak yardımı olarak her ay 750 TL alacak. İşçilerin seyyanen 1000 TL ek ücret talebi ise tam anlamıyla karşılanmasa da 250 TL olarak sözleşmeye girdi. Böylece madendeki en düşük ücret 5 bin 250 TL oldu. Yer altında çalışanların ücreti de 7 bin 300 liraya yükseldi.

“Burada biz birlikte hareket edince de kendimize güvenimiz geldi”

Bir maden işçisi süreci şöyle anlattı:

“Sosyal yardımlarla beraber bazı hakları kazandık. 13 yıldır burada çalışıyoruz, daha önce böyle bir kazanımımız olmamıştı. Bize ait yemek kartlarımız olacak. Yakacak yardımları yapılacak. Ücretler arttı. İş durdurduğumuzda buraya gelen savcı bile bize ‘Allah yardımcınız olsun’ demişti. İşler dışarıdan duyulduğu kadar kolay değil. Burası çok büyük bir maden, zor bir iş. Biz daha önce böyle bir şeyi başaramamıştık. Esnaf destek gösterdi. Herkes de yanımızda durdu. Burada biz birlikte hareket edince de kendimize güvenimiz geldi. En büyük başarımız herhalde birlik olup haklarımızı kazanmak oldu.”

“İşveren, işçilerin kararlı direnişi karşısında şaşkına uğradı”

Direnişin sonlanmasının ardından Divriği Gazetesi’ne konuşan bir maden işçisi de “Bu direnişin böyle kararlı bir biçimde büyüyeceğini kimse beklemiyordu. İşveren, işçilerin kararlı direnişi karşısında şaşkına uğradı. Eylemimizi sabote etmek için Divriği Belediye Başkanı ile Cumhur İttifakı bileşenlerinin temsilcilerini sahaya sürdü” diye konuştu.

Bağımsız Maden-İş Sendikası da yaptığı yazılı açıklamada “Tek bir işçinin bile atılmadığı üretim durdurma, işgal, yol kesme gibi direniş pratiklerini deneyimledik madenciler olarak. Önemli bir kazanımdır. Divriği madencileri sadece patronla mücadele etmediğini, karşısındaki düşmanları, karşısında oluşmuş olan oligarşinin kimler olduğunu kavradı” dedi.

İşçiler sendikasız çalışıyor

Divriği Demir Çelik İşletmelerinin 1997 yılında OYAK-Erdemir’e özelleşmesinin ardından işveren, işçileri sendikasız olmaya zorladı.

Daha Önce DİSK’e bağlı Yeraltı Maden İş Sendikasında örgütlü olan işçiler, Türk-İş’e yönlendirildi. İşyerinde Türk-İş’e bağlı Cevher-İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde yetkiliyken, işletme özelleştirildi. Özelleştirilen Divriği Demir Madeninde işçiler sendikasız kaldı. Sendikayı ortadan kaldıran işveren, alt taşeron Ermaden ve Çiftay aracılığı ile üretimi sürdürdü.

İşçilerin pazartesi günü başlayan eylemi sonucu Divriği demir madenlerinde yaklaşık 50 yıl aradan sonra ilk defa galeriler direniş sebebiyle boş kalmış, üretim tamamen durmuştu.

Kaynakevrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol