21.8 C
İstanbul
16 Eylül Pazartesi, 2024
spot_img

Dev Sağlık İş: Eşit işe eşit ücret, ek protokol imzalansın

Dev Sağlık-İş birçok kentte toplu iş sözleşmesinden kaynaklı yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi, ek protokol talebinde bulundu.

Adana

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Dr. M. Feyyaz Etiz Onkoloji ve Hematoloji Hizmet Binası önünde bir araya gelen emekçiler, yetkili Öz Sağlık İş’in imzaladığı toplu sözleşmenin hayat pahalılığı karşısında eridiğini belirterek ek protokol imzalanması için sağlık emekçilerini mücadele etmeye çağırdı. Basın açıklamasını okuyan Dev Sağlık İş Çukurova Bölge Şube Başkanı Hüseyin Türkmen, “Ücretlerimizde ve sosyal haklarımızda iyileştirme için ek protokol yapılması bir ihtiyaç değil bir zorunluluktur” dedi.

Öz Sağlık İş 2023’ün ağustos ayında Çukurova Üniversitesi’nde görev yapan 1843 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzaladı. Yetkili sendikanın imzaladığı sözleşmenin ocak ayında imzalanan Kamu Çerçeve Protokolü’nün kopyası olduğunu dile getiren Türkmen, bütün kamu işçilerine aynı şartları dayatan sendikaların adil olmadığını ve işkolu farkını göz ardı eden standart sözleşmelerin karşısında olduklarını ifade etti.

Protokolde yer alan ücretin gerçek enflasyon karşısında ciddi anlamda ezildiğini dile getiren Türkmen, “Bir diğer mağduriyet ise toplu iş sözleşmelerinin iş yerlerindeki farklı yürürlük süreleri ile oluşan ücret farklılıklarıdır. İşkolumuzda üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri karşılaştırıldığında aynı işi yapan işçiler arasında yaklaşık 10.000 TL gibi bir fark oluşmuştur. Aile Bakanlığı bünyesinde 10 No’lu işkolunda çalışan büro işçileri ile yatılı kurumlarda 17 No’lu işkolunda çalışan sosyal hizmet işçileri ile makas 15.000 TL ‘ye kadar açılmıştır. En düşük memur maaşı ile yaklaşık 20.000 TL fark oluşmuştur. Sağlık işkolunda çalışma saati 40 saat olmasına rağmen, kamu çalışanları 40 saat çalışırken bizler en az 45 saat çalışıyoruz, buna rağmen memurlardan çok daha düşük ücret alıyoruz. Üstelik kaşıkla verilenin kepçeyle alındığı adaletsiz vergi sistemi nedeniyle, ağır vergi yükü altında martta nisanda 2. vergi dilimine dahil olacağımızı da göz önüne aldığımızda ücretlerimizin daha da düşeceği ortadadır” şeklinde konuştu.

Amed

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde yapılan açıklamada konuşan Dev Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Cebrail Akdemir, “24 çalıştığımız iş yerlerimizde iş yükümüz her geçen gün artıyor, eksik personel ile işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ara dinlenmelerimizi, yemek aralarımızı kullanamıyor, 12 saat çalışırken 11 saat çalışıyor görünüyoruz. Bunun yanında emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Maddi anlamda çok büyük hak kayıpları yaşıyoruz” dedi.

İstanbul

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Prof. Dr. Murat Dilmener Yerleşkesi’nde çalışan Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçileri de iş yüklerinin her geçen gün arttığını çalışma şartlarının ağırlaştığını buna rağmen hak ettikleri ücretleri alamadıklarını söyleyerek iş yeri yemekhanesinde ek protokol talebiyle bildiri dağıtıp açıklama yaptı.

Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçileri iş yeri yemekhanesinde yaptıkları açıklamada, “Ek protokol yapılması bir ihtiyaçtan öte zorunluluk haline gelmiştir. TÜHİS ve üniversite yönetiminin sorumluluk alarak üzerine düşeni yapmaları sağlık işçilerini daha fazla mağdur etmemeleri gerekmektedir. Hak ettiğimizi alana kadar eylemlere devam edeceğiz” dedi.

Dersim

Dev-Sağlık İş Dersim Temsilciliği sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına dair basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladı.

Dev-Sağlık İş Dersim İş Yeri Temsilcisi Zuhal Güzelci, ek protokol konusunun sadece devlet kurumları ile ilgili olmadığını belirterek “TÜİK’in sahte rakamları üzerinden emekçileri yok etme zihniyeti içerisindeki iktidara sesleniyoruz. Aynı zamanda iktidar olan tüm belediyeler de dahil olmak üzere ek protokoller konusunda mücadeleyi sürdüreceğimizi, DİSK’e bağlı sendikalar olarak grevlerle, eylemlerle sokakta olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin iş yerlerinde iş yükünün her geçen gün arttığını, eksik personel ile işlerini en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını söyleyen Güzelci “Ara dinlenmelerimizi, yemek aralarımızı kullanamıyor; 12 saat çalışırken 11 saat çalışıyor görünüyoruz. Bunun yanında emeğimizin karşılığını alamıyoruz, maddi anlamda çok büyük hak kayıpları yaşıyoruz. İşyerlerimizde yürürlükte olan Toplu iş sözleşmesi ise işkolumuzun sorunlarıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin taleplerine karşılık vermeyen, büyük ölçüde Kamu Çerçeve Protokolü’nden ibarettir. Oysa Kamu Çerçeve Protokolü, 700 bin kamu işçisi için geçerli olan sadece bir çerçeve sözleşmedir” dedi.

İzmir

Dev Sağlık-İş İzmir’de de toplu iş sözleşmesinden kaynaklı yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek ek protokol talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Genel-İş İzmir binasında yapılan açıklamada, “Sağlık işkolunda çalışma saati 40 saat olmasına rağmen, kamu çalışanları 40 saat çalışırken bizler en az 45 saat çalışıyoruz. Sağlık ve sosyal hizmetler bir ekip işi olduğu gerçeğiyle eşit çalışma koşulları istiyoruz. Herkesin emeğinin hakkını aldığı bir çalışma yaşamı için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin geçinemediği belirtilen açıklamada, “Artık yeter, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Artık yeter, insanca çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Bu koşullar altında ücretlerimizde ve sosyal haklarımızda iyileştirme için ek protokol yapılması bir ihtiyaç değil bir zorunluluktur. Ek protokol ile hem ek zam hem de toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihinden kaynaklanan bu sorunların çözümü gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol