11 C
İstanbul
28 Ekim Pazartesi, 2024
spot_img

Depremzede esnaflar konteynerlerde yaşama tutunmaya çalışıyor

Konteynırlarda hizmet vermeye devam eden depremzede esnaflar yaşadıklarını anlattı. Esnaf Mevlüt Sever “Devletten 1 TL almış değiliz” dedi.

Adıyaman merkezde iş yerleri ağır hasar alan veya yıkılan esnaflar, kurulan konteyner kentlerde hizmet veriyor. Kent merkezinde kurulan konteynerlere yerleştirilen esnaflar, kuru yemişçi, market, kıraathane, şarküteri gibi birçok sektörde yaşadıkları ekonomik kayıpları gidermeye çalışıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Zerrin Sargut Adıyaman’da esnaflarla konuştu. Yöresel ürünleri sattığı dükkanının depremde yıkıldığını söyleyen Esnaf Mahmut Öteleş 1992’den bu yana esnaflık yaptığını belirtti. Öteleş, “Dükkanımda, gıda, şire ve yöresel ürünler bulunur. Depremden kaynaklı dükkanım yıkıldı. 2 tane cenazem olduğu için yıkıntılarla uğraşamadım, dükkanıma bakamadım. Bu dükkan benim ekmek paramdı. 1 milyon civarında ekonomik kaybım oldu. İlerleyen süreçlerde ne olur bilinmez” dedi.

“Devletten 1 TL almış değiliz”

Kıraathane İşletmecisi Mevlüt Sever ise, 25 senedir kahvecilik yaptığını dile getirdi. 4 katlı binanın en alt katında bulunan kıraathanesinin depremde yıkıldığını anlatan Sever, “Birkaç yıl önce dükkanım kiraydı ve 2 tane dükkanı birleştirip kıraathaneye çevirdim. Depremlerin ardından kahvemiz yıkıldı. Mağduriyetimiz göz önünde. Bize hiçbir şekilde el uzatılmadı, devletten 1 TL almış değiliz. Konteyner kurayla çıktı. ‘Kıraathanemizi konteynerde kuralım. Yaşadıklarımızı bu şekilde atlatırız, unuturuz dedik.’ İşletmemden tek bir çivi bile kurtaramadım, dükkanım yerle bir oldu. Ekonomik kaybım çok. Bir kahve sandalyesini, ya da masayı 500 TL’ye alamazsın. Doğal gaz, kamera sistemi, sandalye, masa ve çay ocağı hepsi enkaz altında kaldı. 500 bin TL kaybım oldu” diye kaydetti.

“Sadece tutunmak istiyoruz”

Depremden sonra kurduğu konteynere artık bir işletme gözüyle bakmadığını dile getiren Sever, eskiye dair bir beklentisinin kalmadığını vurguladı. “Kıraathaneye eve ekmek götürmek niyeti ile bakmıyorum” diyen Sever, şunları söyledi: “Arkadaşlarımız gelip burada çayımızı içiyor, sadece tutunmak istiyoruz. ‘Arkadaşlarımızı görelim’ diyoruz. Az da olsa acılarımızı azaltıyor. Konteyneri sabah 8’de açıp, akşam 9-10 gibi kapatıyorum. Eski beklenti yok. Umarım en kısa sürede eski günlere döneriz. Arkadaşlarımızın çoğunu kaybettik. Bu süreçten nasıl kurtulacağız? Hayata nasıl tutunacağız derdine düşmüşüz.”

“Eşyalar satılamayacak durumda”

Esnaflardan Sıtkı Ayhan da 3 yıldır market işi yaptığını dile getirdi. Kent merkezinde bulunan marketinin depremde yıkılmasıyla birlikte 1 milyon 750 bin TL zarara girdiğini aktaran Ayhan, düğününden kalan altınlar ve çektiği krediyle dükkan açtığını belirterek, “Tam kendimi toparlayayım derken, deprem oldu. 1 milyon 750 bin TL kaybım var. Depremden birkaç gün sonra marketim yağmalandı. 38 yakınımı kaybettim. Cenazelerimizi toprağa verirken dükkanım yağmalanıyordu, o anda dükkanımı düşünemezdim. Enkaz altından birkaç eşya çıkardım. Satılacak bir şey yok hepsi bitmiş durumda. Adıyamanlı esnafların bir arada olması gerekiyor. Süreç neyi gösterir bilmiyoruz. 38 yakınımı kaybettim ve 6’ncı gün enkazdan çıkarıldılar, günlerce yardım beklediler. İlk gün gelselerdi, birçok insan sağ çıkardı. Zor bir süreçteyiz, toparlanacağız” dedi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EKİM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol