Cumartesi Anneleri, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında, aylardır kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı’nda eylem yaptı
Cumartesi Anneleri’nin 25’inci yılında temsili olarak meydana giden kayıp yakınları, polis bariyerleri ile çevrili olan Galatasaray’a kayıplar için karanfiller bıraktı, “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatarasaray’da vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Türkiye’de ise kayıp yakınları, 27 Mayıs 1995’ten bu yana Galatasaray Meydan’ında kaybedilen yakınlarının akıbetini soruyor. 4 aile ile başlayıp, iki hafta içinde 30 aileyi bulan eyleme yönelik onlarca kez polis müdahalesi oldu. Her hafta Galatasaray Meydanı’na çıkarak evlatlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin sayısı her geçen gün artarken, gözaltı, darp ve müdahalelere maruz kaldı. Karşılaştıkları baskılar nedeniyle eylemlerine 13 Mart 1999’da ara vermek zorunda kalan anneler, yeniden bir araya geldikleri 31 Ocak 2009’dan bu yana eylemlerine aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Annelerin eylemi 700’üncü haftasına girdiği 25 Ağustos 2018 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı doğrultusunda Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yasağa rağmen Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını duyuran Cumartesi Anneleri’ne, polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına aldı. 700’üncü oturumunun ardından eylemleri her hafta engellenen Cumartesi Anneleri, eylemlerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde devam etti. Aileler, koronavirisü (Kovid-19) salgınının baş gösterdiği günden bu yana ise eylemlerini sosyal medya hesapları üzerinden sürdürüyor.