Cumartesi Anneleri/İnsanları, bu haftaki eylemlerinde 43 yıl önce gözaltında kaybettirilen Hayrettin Eren’in akıbetini sordu. Açıklamada, görgü tanıklarına rağmen Eren’in akıbetinin gizlendiğini belirtilerek, adalet mücadelesinden vazgeçilmeyeceği vurgulandı.
Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerini 974’üncü haftasında Galatarasay Meydanı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylem öncesinde de İstiklal Caddesi’nin tüm sokakları gözaltı araçları ve polisler tarafından kapatıldı.
Eyleme Cumartesi Annesi/İnsanı’nın yanı sıra Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri ile çok sayıda hak savunucusu katıldı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları ellerinde karanfil ve kayıp yakınlarının fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Bu haftaki eylemde, 21 Kasım 1980’de İstanbul Saraçhane’de arkadaşı ile birlikte gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Hayrettin Eren’in akıbeti soruldu.
Açıklamayı İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy okudu.
Hayrettin Eren’in akıbeti soruldu
Gözaltında kaybedilen insanların hikâyelerini kamuoyuna duyurmak, unutulmalarının önüne geçmek amacıyla her hafta bir araya geldiklerini söyleyen Ersoy, faillerin yargılanması için taleplerinden ve kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini kaydetti.
Bu hafta 26 yaşında gözaltında alındıktan sonra kaybedilen Hayrettin Eren’in akıbetini sormak için meydana çıktıklarını paylaşan Ersoy, “12 Eylül darbe koşullarında hakkında arama kararı vardı. 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane’ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. Hayrettin, arkadaşı ve otomobili önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube’nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine ‘Gözaltında böyle biri yok!’ denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, ‘Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok?’ diye ısrar eden Elmas Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Sonra Hayrettin’in arabası da kaybedildi” diye belirtti.
Tanıklara rağmen inkar edildi
Hayrettin Eren’in gözaltına alındığı sırada, işkencelere maruz kaldığını belirten Ersoy, işkenceye tanıklık eden çok sayıda kişinin de olduğunu kaydetti.
Ersoy, “İşkencedeyken gören çok sayıda tanık vardı. Ancak onun gözaltına alındığı inkâr edildi. Sıkıyönetim Savcılığı’na yapılan suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. Aradan geçen 43 yılda da ailenin tüm girişimlerine rağmen hukuk işletilmedi. Hayrettin Eren’in akıbeti gizlendi, onu kaybedenler cezasız bırakıldı. Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin’i ve adaleti aramaktan vazgeçmedi” dedi.
“Vazgeçmeyeceğiz”
Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “974’üncü haftamızda bir kez daha ‘Hayrettin Eren’in akıbeti açıklanana, korunan failleri yargılanıp, cezalandırılana kadar, adalet sağlanana kadar bu dava bizim için kapanmayacak’ diyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Hayrettin Eren için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz”
Açıklamanın ardından Galatarasay Meydanı’na karanfil bırakıldı.
Birçok kentte Cumartesi Anneleri/İnsanlarına dair destek eylemleri de devam etti.
Wan
İHD Wan Şubesi ise dernek binalarında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Wan milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Wan Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve İHD üyeleri katılım sağladı.
Ankara
İHD Ankara Şubesi, Cumartesi Anneleri/İnsanları ile dayanışma amacıyla dernek binasında destek açıklaması yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinindir” yazılı pankart asıldı.Açıklama metnini okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç, devletin inkara ve cezasızlığa son vererek, zorla kaybettirme suçlarında maddi gerçeği açığa çıkartma, suçun faillerini yargılama ve cezalandırma yükümlülüğünü yerine getirmesini istedi.
Mersin/Adana
İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin destek verdiği açıklamada, “Cumartesi Anneleri yanlız değildir” pankartı açıldı. Basın metnini İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci okudu.
İHD Adana Şubesi, şube binalarında yaptıkları basın açıklaması ile Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. “Hakikat ve adalet arayışının mekanı, Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinindir” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Adana Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş okudu.
HEDEP’ten Cumartesi Anneleri’ne dayanışma ziyareti
Cumartesi Anneleri’ni ziyaret eden HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, dayanışma mesajı verdi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri Pervin Buldan ve Kezban Konukçu’nun aralarında olduğu bir heyet, Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ni ziyaret etti.
Ziyarette konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tüm baskılara rağmen Cumartesi Anneleri’nin geri adım atmadığını vurguladı. Hatimoğulları, “Her Cumartesi günü alanlarda ve meydanlarda oldular. Bizler de gücümüz yettiği kadar sizlerle dayanışmamızı büyüttük. Bundan sonra da bu gücü büyütmeye devam edeceğiz. Bu ülkede çok ciddi kayıplar yaşandı. Bu ülkede bu kayıpların ortaya çıkması için yürüttüğünüz mücadele çok anlamlı. Bu mücadelede sizlere sonsuz başarılar diliyorum” dedi.
25 Kasım nedeniyle Taksim ve Galatasaray Meydanı’nın ablukaya alındığına dikkati çeken Hatimoğulları, yasaklama ve engelleme zihniyetine karşı ortak mücadele verilmesi gerektiğini ifade etti. Hatimoğulları, “Bu dayanışmayı büyüttükçe o gözaltındaki meydanlarımızı özgürleştireceğiz. Tarihsel yüzleşmeyi yapabileceğiz ve bu konuda sorumlu olan kişileri hep birlikte yargılamanın önünü açmış olacağız” ifadelerini kullandı.