8.8 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

COVID-19’la siparişleri arttı, işçileri hastalandı: “Size yüzde 10 prim vereceğiz, yeter ki rapor almayın, işe gelin”

İstanbul Esenyurt’taki Korozo Ambalaj fabrikasında COVID-19 vakalarının görünmesinin ardından tek vardiyalı sisteme ve pazar mesaisine geçilerek işçilere “Size yüzde 10 prim vereceğiz. Yeter ki rapor almayın, işe gelmeye devam edin” denildi. Çalıştıkları vardiyada COVID-19 pozitif çıkması nedeniyle eve gönderilen işçiler ise “Size daha sonra haber vereceğiz” denildiğini belirterek yaşanan belirsizliğe tepki gösterdi
Türkiye’de koronavirüs (COVID-19) salgınının en fazla etkilediği kent olan İstanbul’da, salgının yoğunlaştığı ilçelerin başında Esenyurt geliyor. Yetkililer ve uzmanların bu yöndeki açıklamalarına rağmen büyük bir sanayi havzası olan ilçede, üretim sürüyor ve binlerce işçi ile ailelerinin sağlığı riske atılıyor.
Esenyurt’ta bulunan Korozo Ambalaj fabrikası, bu işletmelerden sadece biri.
Sendika.Org’a ulaşan bir Korozo işçisi, fabrikada işçiler arasında COVID-19 vakalarının görünmesinin ardından tek vardiyalı sisteme ve pazar mesaisine geçilerek kendilerine “Size yüzde 10 prim vereceğiz. Yeter ki rapor almayın, işe gelmeye devam edin” denildiğini söyledi.
“Sosyal mesafe sadece kâğıt üzerinde”
Sabah 7’den akşam 7’ye kadar çalıştıklarını belirten işçi, “Çalıştığım bölümde iki arkadaşımızda COVID-19 pozitif çıktı. Bunlar evlerine gönderildi, karantinaya alındı. Bütün fabrikada 20’ye yakın vaka var. Ancak bizler aynı servislere binmeye, aynı yemekhanede yemek yemeye devam ediyoruz. Yemekten hemen sonra yaklaşık 10-15 metrekare alanda 20-30 kişi birlikte sigara içmek zorunda kalıyor” dedi.
Salgın sürecinde maskeyi kendilerinin temin ettiğini, fabrikada üretildiği için dezenfektanın verildiğini belirten işçi, sözlerinin devamında “Yetkililer ‘Sosyal mesafe kuralına uyun, birbirinize yaklaşmayın’ diyorlar, fakat bu mümkün değil. Çünkü biz beraber aynı koliyi kaldırıyoruz. Burada yüklerimiz ağır, beraber kaldırmak zorundayız. Yani sosyal mesafe sadece kâğıt üzerinde” ifadelerini kullandı.
“Krizi resmen fırsata çevirdiler”
“Üretime daha fazla hız vermemiz için psikolojimizi üstte tutmaya çalışıyorlar” diye Korozo işçisi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her bölümde üç mühendis var, her gün biri geliyor. Diğerleri evde kalıyor. Ama biz işçiler her gün gelmek zorundayız. CEO geçen toplantı yaptı, ‘Üretime devam etmeliyiz. Siparişlerimiz çok yoğun. Tüm makinaları açmak zorundayız. Size yüzde 10 prim vereceğiz. Yeter ki rapor almayın, işe gelmeye devam edin’ dedi. Krizi resmen fırsata çevirdiler, çünkü işler arttı. Daha önce hiç olmayan Pazar mesaisi bile artık var. ‘Pazar günleri de gelinecek, makinalar açık kalacak’ dediler. Üretim hala devam ediyor ancak çok tedirginiz. Birbirimize yaklaşmak istemiyor, birbirimizden korkuyoruz, muhabbet edemiyoruz ancak yan yana üretmeye devam ediyoruz.”
“Eve gönderilenlerin durumu belirsiz”
Korozo işçisi, COVID-19 görülen vardiyalardaki bazı işçilerin evlere gönderildiğini ancak maaşları konusunda herhangi bir açıklama yapılmadığını belirterek şunları kaydetti:
“Her vardiyada 24 kişi çalışıyor ancak birçok arkadaşımız hastalanıp, rapor alınca belki de ilk defa fabrikada tek vardiyalı sisteme döndüler. Çünkü çalışacak personel kalmadı. Salgın yüzünden hem psikolojik hem de fiziksel anlamda çökmüş durumdayız. 7 Nisan’da bize mesai çıkışına yakın bir açıklama yaptı müdürler. ‘Bu vardiyada pozitif çıkan arkadaşlar var, o yüzden bazı diğer arkadaşlar da gelmeyecek’ dediler. Bu konuyla ilgili ‘Size daha sonra haber vereceğiz’ diyorlar ama ücretli izin mi olacak yıllık izin mi olacak, yıllık izni olmayanlar ne yapacak? Bunlarla ilgili hiçbir şey demediler, sadece ‘Evlerinize gidin’ dediler. Biz sürecin şeffaf işletilmesini ve bu belirsizliğin bir an önce bitmesini istiyoruz.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol