20.1 C
İstanbul
4 Mayıs Pazar, 2025
spot_img

ÇOCUK BAYRAMI MI?

Dünyada “çocuk bayramına sahip olan ilk ve tek ülke” olmakla övünen Türkiye’de 2 milyon dolayında çocuk işçi; fabrikalarda, atölyelerde, tarlada, sokakta hiçbir güvenceleri olmadan uzun saatler boyu çalıştırılıyorlar. 2017’de, çalışırken hayatını kaybeden 2006 işçiden 60’ı çocuk işçi…

Ülkemizdeki İş Kanunu’na göre 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasak. Ancak bu yasağın ne caydırıcı bir cezası, ne ciddi bir denetim yok. Kaldı ki esas olan çocukların çalıştırılmasına kaynaklık eden maddi koşulların ortadan kaldırılmasıdır. Vampir gibi işçi kanıyla beslenen sermaye düzeni yıkılmadıkça bu maddi koşulların ortadan kaldırılması ise hayal…

Çalışan çocuklar elbette burjuvaların çocukları değil, yoksulluk kıskacındaki emekçi ailelerin çocukları. Ve kıskaç her geçen gün daha daralıyor. İşsizlik, yoksulluk büyüyorken çalıştırılan çocuk sayısının daha da artması kaçınılmaz.

ÇOCUK İŞÇİLERİN YÜZDE 78’İ KAYIT DIŞI

Araştırmalara göre dünyada 5-17 yaş aralığında sayısı 152 milyona ulaşan çocuk işçi var. Bunların 73 milyonu yani neredeyse yarısı tehlikeli işlerde çalışıyor. Türkiye’deki 80 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu 0-17 yaş grubundaki çocuklar oluşturuyor. 2016 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışı çalışıyor…

ÇIRAK İŞÇİ SAYISI; 1 MİLYON 200 BİN

Cumhuriyet’in derlediği bazı verileri paylaşalım:

SGK verilerine göre, Türkiye’de büyük çoğunluğu 15-18 yaş arasında olan yaklaşık 1 milyon 200 bin çırak işçi bulunuyor. Öte yandan turizm sektöründe çalıştırılan stajyer ve çıraklar ile 15 yaş altı mevsimlik tarım işçileri de resmi olarak “çocuk işçi” sayılmıyor.

Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25.3… Bu oran AB’ye üye ülkeler içinde en yüksek oran…

7.5 MİLYON ÇOCUK ŞİDDETLİ MADDİ YOKSUNLUK ÇEKEN HANELERDE YAŞIYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) 2016 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık her üç çocuktan biri, başka bir deyişle 7 milyon 510 bin çocuk şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşıyor.

2015’ten 2016 yılına Batı Anadolu, İstanbul, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki çocukların yoksunluk oranlarında büyük artışlar göze çarpıyor. Bu artışlar büyük oranda ısınamama, kısmen de beslenme ihtiyaçlarını giderememe ve beklenmeyen harcamaları karşılayamamaktan kaynaklanıyor.

Güneydoğu Anadolu’da çocukların yüzde 47’si, Doğu Anadolu’da yüzde 37.3’ü, Akdeniz’de ise yüzde 36’sının yaşadıkları haneler yeterince ısınamıyor.

HAFTALIK ORTALAMA ÇALIŞMA SÜRESİ 54 SAAT!

Türkiye’de çalıştırılan çocukların haftalık ortalama çalışma süreleri son derece yüksek. 6-17 yaş grubundaki çocukların haftalık ortalama fiili çalışma süresi 40 saatti bulurken, bu süre 15-17 yaş grubundaki çocuklar için 45.8 saattir (ortalama haftalık fiili çalışma süresi 6-14 yaş grubundaki çocuklar için 28 saat). Erkek çocuklar haftada ortalama 43.2 saat çalışırken, kız çocuklar 33 saat çalışıyor.

Ancak en trajik süreler okula devam etmeyen çocuklar için görülüyor. Haftalık ortalama fiili çalışma süresi okula devam etmeyen çocuklar için 54.3 saati bulunuyor.

ASLOLAN İŞ DÜNYASINI SARSMAMAKTIR!

TC devletinin Başbakanlığı bu yılı ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan etmişti. Yanıtını, ‘patronu’ Erdoğan’dan dinleyelim:

“… Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Soruyorum, iş dünyanızda herhangi bir sıkıntınız, aksamanız var mı? Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı. Ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız.”

İşçi Gazetesi / 23 Nisan 2018

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI ÇIKTIspot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 222. SAYISI ÇIKTI!spot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol