Yargıtay Başsavcılığı’nın Gezi Direnişi davasında Mücella Yapıcı dışındaki isimlere verilen cezaların onanmasını talep ettiği tebliğnameye bir tepki de Çiğdem Mater’den geldi: Umudumu koruyorum… Aksi, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek.
Gezi Direnişi davası tutuklusu yapımcı Çiğdem Mater, Yargıtay Başsavcılığı’nın 18 yıl hapis cezasının onanmasını istediği tebliğname konusunda “Yargıtay’da hakimler olduğu konusundaki umudunu koruduğunu” söyledi. Mater, Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin dikkate alınması çağrısında bulunarak, “… aksi, bu davadan tutuklu 7 kişi için değil, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek” dedi.
Mater, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Mücella Yapıcı dışındaki tüm Gezi tutsaklarına verilen cezaların onanmasını talep ettiği Gezi Direnişi davası tebliğnamesine ilişkin yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tebligname, ders programlarına emsalsiz bir katkı…”
“Yargıtay savcısının 2019’dan beri yargılandığımız, on binlerce sayfalık, 22 çuvallık mahkeme belgelerinden, kocaman Gezi Dosyası’ndan belli ki beyanlarımızı zerre dikkate almadan “değerlendirdiği” 77 sayfalık tebliğnamesi, sanırım yargılandığımız mahkemenin hukuk fakültelerinin ders programlarına emsalsiz katkılarından biri olacak.
İstinaf Mahkemesi’nin hakkımızdaki mahkumiyet kararını onamasının ardından “Yargıtay’da hakimler olduğunu umuyorum” demiştim. Umudumu koruyorum, Yargıtay’da hakimler olduğunu, o hakimlerin hukuku, Anayasayı ve uluslararası sözleşmeleri dikkate almasını bekliyorum, aksi, bu davadan tutuklu 7 kişi için değil, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek.
Çiğdem Mater
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi / 12 Temmuz 2023″
Ne olmuştu?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı Gezi davasının tebliğnamesinde Can Atalay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye verilen 18 yıllık hapis cezalarının onanmasını istemişti. Mücella Yapıcı ayrı tutulurken, iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının da onanması talep edilmişti. Tebliğname, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilmişti.
Yapıcı kendisinin diğer sanıklardan ayrılmasına tepki göstermiş, Kavala da “hukukta niyet okuma anlayışının” tehlikesini vurguladığı bir açıklama yapmıştı.