1 C
İstanbul
23 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Çete kuşatmasındaki mahalledeki çocuk işçilere “Siyaset ile uğraşmayın da ne yaparsanız yapın” yönlendirmesi

Çetelerin savaş alanına dönen Mersin'in Akdeniz ilçesi Şevket Sümer Mahallesi’nde, düşük ücrete ağır koşullarda çalışmak zorunda kalan çocukların çetelere bakışları...

Son zamanlarda sık sık çete çatışmalarıyla gündeme gelen Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi’ndeyiz. Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu mahallede çeteleşme kıskacındaki çocuklarla parkta bir araya geliyoruz. Çocuklar genellikle bahçe işlerinde tarım işçiliği yapıyor. Güneş doğmadan uyanmak zorunda kalan çocukların günlük yevmiyesi ancak günü kurtarmaktan uzak. Sosyalleşebildikleri tek alan ise mahallenin parkı, o da mesai sonrası akşam saatlerinde. 18 yıl önce final yapan Kurtlar Vadisi isimli mafya dizisi bu çocuklar arasında hâlâ izleniyor. Geleceğe dair hayallerini sorduğumuzda yanıt vermekte zorlanan çocuk işçilerden bazıları ailelerinden çekinmese mafya olabileceğini söylüyor.

16 yaşındaki Mehmet ortaokul bittikten hemen sonra çalışmaya başlamış, 2 yıldır bahçe işine gidiyor (Çetelerle kurduğu ilişki nedeniyle isim değiştirilmiştir.) Gün boyu küfe taşıyor. Muhammet de Mehmet gibi 16 yaşında ve iki yıldır bahçe işlerine gidiyor. Muhammet erken yaşta çalışmaya başlamasının nedenlerini “Okulda başarısızdım, hocalarımız da başarısız çocuklarla ilgilenmiyordu. O yüzden küfe taşıyorum. 440 lira yevmiyemiz var, 40 lirasını çavuş alıyor” diye sıralıyor. 18 yaşındaki Yusuf ise tekstilde çalışıyor. O ise çalışma nedenini “Eve kim ekmek götürecek? Mecburuz çalışmaya” ifadeleriyle anlatıyor.

İki yıldır bahçe işlerine giden 17 yaşındaki Diyar ise sohbet ettiğimiz park dışında eğlence alanları olmadığını söylüyor: “Baksana mahalleye, devlet bir şey yapmıyor buralara. Burası dışında eğlenmek için gidebileceğimiz bir yer yok.” 15 yaşındaki Tarık ise bahçeye gitmek için sabah 3’te uyandığını söylüyor. Başlarda zorlansa da zamanla alışmış buna.

“Eve ekmek götürmek tek derdimiz”

Eğlenmek ve sosyalleşmek için neler yaptıklarını sorduğumuzda söze ilk Tarık giriyor: “İşten sonra 2-3 saat parka geliyorum. Birkaç ayda bir de çarşıya gidebiliyoruz.” Mehmet ise “İşten eve, evden işe… Onun haricinde Kurtlar Vadisi ve Sıfır Bir izliyorum” diyor. Aldıkları yevmiye ile mahalleden dışarı adım atamadıklarını söyleyen Dündar ise tek hayalinin ekonominin düzelmesi olduğunu söylüyor. Mehmet ise hayalleri ile gerçeği arasındaki keskin farkı iki cümlede özetliyor: “Tek hayalim zengin olmak. Tek derdimse eve ekmek götürmek.”

Ev ve araba hayali kuran Taner ise bir anda fark ederek “Hayallerimiz bile fakirleşti. Belediye yeni parklar yapsın. Parklarda Wi-Fi olsun. Yeni, güzel okullar da yapılsın” çağrısında bulunuyor. Tarık, bu yaz bir kere bile havuza girememiş, “İmkanım olsa yurt dışına çıkardım” diyor.

“Ne zamana kadar tekstilde çalışacağım?”

Sohbet ilerledikçe söz mahalledeki çetelere ve çatışmalara geliyor. Yusuf son yaşanan çatışmanın ortasında kalan çocuklardan biri aynı zamanda. Yarım saat boyunca kendisine gelemediğini söyleyen Yusuf, çetelerin kendilerine de bazı tekliflerde bulunduklarını anlatarak “Çok güzel para kazanıyorlar ağabey. Ama biz ailemizden çekiniyoruz, o yüzden bir şey yapamıyoruz” diyor.

“Ailemden çekinmesem, rahat para. Ben de isterim” diyen Mehmet ise hatta bir keresinde yeltendiğini ancak yaptığı işten kendisine para vermeden kovulduğunu anlatarak devam ediyor.

Yeniden ailesinin sert tutumunu anlatarak “Şimdi yapmamıza izin vermiyorlar ama ilerde ben de mafya olmak istiyorum” diyerek yeniden söze giren Yusuf, “Buralarda; bahçe veya tekstilde ne zamana kadar çalışacağım?” diyor. Sohbet sona ererken Yusuf, heyecanlı heyecanlı dolandırıcıların videoları ve fotoğraflarını, bindikleri arabaları göstermeye devam ediyordu.

Nedim Aydınalp | Fotoğraf: Mahsun Kılıç/Evrensel

“Siyaset ile uğraşmayın da ne yaparsanız yapın”

Çocukların ardından mahalledeki tarım işçileri arasında çalışmalar yapan Güvencesiz İşçiler Derneği (Giş-Der) Başkanı Nedim Aydınalp’le buluşuyoruz. Yıllar önce siyasi eylemlerle anılan mahallede artık gençlere “Siyaset ile uğraşmayın da ne yaparsanız yapın” denildiğini söyleyen Aydınalp, son yıllarda mahallede dolandırıcılık, fuhuş, uyuşturucu ve bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde çıkan bir çatışma üzerine gençlerin aileleri arasında ara buluculuk yapmak zorunda kaldığını söyleyen Aydınalp, “15 yaşındaki çocuklarda dahi silah var. Gençler kolay para kazanmanın peşinde” diyor. Yakın zamana kadar bahçelerde çalışan çok sayıda çocuğun artık çetelerle hareket ettiğine dikkat çeken Aydınalp, “400 liraya ağır koşullarda çalışmaktansa kolay yoldan para kazanmayı tercih ediyorlar. Pek çok aile de göz yumuyor bu duruma. Dolandırıcılığın, çeteleşmenin teşvik edildiğini düşünüyorum. Hükümetin caydırıcı tedbirler alması gerekiyor ancak hapse giren bu gençler ertesi gün tahliye oluyor” diyor.

Mahalleye eğitim ve sosyal alanlar itibarıyla yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Aydınalp, “Gençler kaderine terk ediliyor. Devletin, siyasi partilerin ve kanaat önderlerinin çocukların dahil edildiği suçlara ve çeteleşmeye karşı bir araya gelmesi ve bir şeyler yapması gerekiyor” çağrısında bulunuyor.

Devlet de biliyor

Son yıllarda Şevket Sümer Mahallesi’nde sıklıkla yaşanan çete çatışmaları nedeniyle mahalle halkının can güvenliği endişesi büyümüş durumda. Çatışmalara ilişkin gazetemizde yer alan 18 Eylül tarihli haberde mahalle esnafı çatışmalar nedeniyle dükkanlarını erken kapatmak zorunda kaldıklarını, mahalleliler evde cam kenarlarında oturmaktan kaçındıklarını anlatmışlardı. Mahallede 15 yaşındaki çocukların dahi silahlarla gezdiğini anlatan Mahalle Muhtarı Abdülbaki Esen ise “Devlet bunu biliyor ama bir şey yapmıyor. Birileri bu çeteleri besliyor. Çeteler ne yapsa yanlarına kâr kalıyor” demişti.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol