Çayırhan termik santrali ve maden sahalarının özelleştirme ihalesi tamamlandı. İhaleyi Akçadağ Grup’un 20 milyar lira teklifle aldı.
Çayırhan termik santrali ve maden sahalarının özelleştirme ihalesi 7 Mart Cuma günü tamamlandı. İhaleyi Akçadağ Grup’un 20 milyar lira teklifle aldı.
Maden işçileri aylardır özelleştirmeye karşı direnirken ve haklarını isterken ihale bugün gerçekleştirildi. CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ihaleyi Akçadağ Grup’un kazandığını duyurdu.
Ankara’da bulunan Çayırhan Termik Santrali, Türkiye’nin önemli enerji üretim tesislerinden biriyken, “zarar ediyor” gerekçesiyle özelleştirme sürecine dahil edildi.
Maden işçileri, işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalan işçiler özelleştirmelere karşı madene kapandı, Ankara yürüyüşü gerçekleştirdi ve ihaleyi iptal ettirmeye çalıştı.
Yılda milyarlarca lira kâr eden Çayırhan lojman ve maden sahaları ile birlikte 164 milyar lira değerindeki varlıkların ihalesi 20 milyar lira teklife satıldı. Lojmanları, kömür rezervi ve alan santralleri ile birlikte hesaplandığında kamu zararının 144 milyar olduğu görülüyor.
Çayırhan maden işçisinin özelleştirmeye ilişkin Evrensel’e söyledikleri şöyle…
“Zaten 20 yıl özelde çalıştık biz. Özelde ‘hadi hadi’ düzeni hiç bitmez. Bayramın olmaz, yılbaşın olmaz, hafta tatilin bile ayda bir olur. Zam ise patronun iki dudağının arasında.
Bu ‘hadi hadi’ düzeni sonucunda iş kazaları kaçınılmaz olur, artar. Özel şirketlerin çoğunda ambulans bile olmaz. Madenin son kiralanmasından hâlâ ödenmemiş ikramiyelerimiz, sosyal haklarımız var. Özel dediğin yerde sendika olmaz, olsa da sendikanın işlevi olmaz, işçi hakkını alamaz. Sendikasız kalmaktan, haklarımızın gitmesinden korkuyoruz.
Memlekette işçinin, emekçinin geçim koşulları ortada, lojmanda oturuyoruz. Madenin kiraya verildiği dönem maaşımızın dörtte birini lojmanın kirasına veriyorduk, buna rağmen zor geçiniyorduk. Şimdi özel gelirse, kiraları artırabilirler ya da bizi lojmandan çıkarıp başka yere kiraya gidin diyebilirler. O zaman ne yapacağız? Kazandığımızın yarısından çoğunu kiraya vermek zorunda kalırız.
Biz buradaki haklarımızı kaybetmek istemiyoruz, varlık satışını istemiyoruz. Haklarımızla çalışmaya devam etmek istiyoruz.”