Kestel Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen Kestelli işçi ve emekçiler Uğur Mumcu Parkından Kestel Meydanına yürüdü. “Yoksulluğa, zamlara, adaletsiz vergi düzenine karşı birleşiyoruz” pankartı arkasında yürüyen Kestelliler, hayat pahalılığı, alım gücünün sistematik olarak erimesine karşın asgari ücrete mahkum edilen milyonlara ve adaletsiz vergi sistemine dikkat çekti, insanca yaşayacak bir ücret talebini dile getrdi.
Açıklamada, “Bu hayat pahalılığında temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılamakta zorlanıyoruz. Kiramızı ödeyemez olduk. Pazara çıkamaz olduk. Kasabın yolunu çoktan unuttuk. Tüm bunlar yetmezmiş gibi adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor. Güzellik salonları adı altında milyonlar kazananlar işçiden köylüden emekliden neredeyse daha az vergi veriyor. Nice holdinglerin şirketlerin vergi borçları affediliyor. Garibanların asgari ücretlinin emeklinin esnafın memurun ise yakasına yapışıyorlar. Artık gençlerimizin geleceğe dair bir beklentisi kalmamıştır. Biliyor ki bu ülkede dürüst çalışarak alın teriyle bir yerlere gelip bir şeyler elde edebileceğine olan inancını kaybetmiştir. Umudunu ya yurt dışında ya da şans oyunlarında aramaktadır” denildi.
“Ekonomik faturayı ödemek istemiyoruz”
Hırsızlığın, yolsuzluğun, rantın, rüşvetin, şatafatın normalleştirildiği, açlık sınırında yaşayanların “sabır” ve “şükür” arasında sıkıştırıldığı vurgusu yapılan açıklamada, “Sermaye ve medya işbirliği içinde yoksulluğu öyle işliyorlar ki ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Her zaman kötünün de kötüsü var diyerek açlıkla, işsizlikle, sosyal yardımları kesmekle yani aba altından sopa göstererek susturuyorlar. 2023 asgari ücret pazarlıkları öncesi Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 37 olduğunu açıkladı. Çalışan 100 kişiden 37’si asgari ücretli bu korkunç bir rakamdır. İnsanlar çocuklarına harçlık veremiyor. Okul kantinlerinde çocuklar alışveriş yapamıyor. Aileler çocuklarını sabah okula gönderirken sütlü, yumurtalı ballı zeytinli kahvaltı veremiyor. Bu kış günü doğalgazları ne kadar kısarız, hangi odayı kapatırız hesabı yapılıyor. Toplumun geniş kesimlerine açlık ve sefalet dayatan bu düzene karşı verilecek mücadele önemlidir. Krizin faturasını ödemeyeceğimizi dile getirmek ve insanca yaşayacak bir ücret için alanlarda buluşuyoruz. Bizler biliyoruzki bu sömürü düzeni kendi eliyle son bulmayacak. Yeterli düzeyde ücret, insanca yaşayabilme olanağı ancak biz mücadele eder, güçlerimizi birleştirirsek mümkün. Bu alanda toplanan Kestelli işçi ve emekçiler olarak bize dayatılan bu ekonomik faturayı ödemek istemiyoruz” denildi.
Kestel Demokrasi Platformu taleplerini şöyle sıraladı:
- Asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret seviyesinde belirlenmesini, asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yıl dört kez belirlenmesini istiyoruz.
- En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
- Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
- Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
- Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.
Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz. - Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.
- Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
- İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.
- Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz.