Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı kırsal Firoz Mahallesi’nde planlanan mermer ocağına karşı köylülerin ve çevrecilerin mücadelesi sürüyor. Proje için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali için köylüler adına açılan davanın duruşması bugün görüldü. Dava sonrası köylüler ve çevre savunucuları açıklama yaptı.
Su havzasında planlanan mermer ocağına karşı çeşitli eylemler yapan köylüler, Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve DOĞADER‘in destekleri ile projeye karşı hukuki mücadele de başlatmıştı.
“Sadece Firüzköy Köyü değil, Bursa’nın suyu da tehdit altında
Dava sonrası konuşan DOĞADER kurucu üyelerinden Murat Demir, “Projenin sadece Firüzköy’ü değil, Çınarcık Barajı‘nı besleyen su havzası üzerine kurulması ve Çınarcık Barajı’nın yakın gelecekte Bursa’yı beslemesi planlanması nedeniyle tüm kenti tehdit ettiğini söyledi.
Sadece Firoz Köy sakinleri oradaki yaşam haklarını kaybetmeyecekler diyen Demir, “Gelecekte Bursa’nın su varlığını sağlayacak olan Çınarcık Barajı’nın su besleme havzası olan Kocasu’nun geçtiği havzadır orası. Burada yapılacak olan mermercilik faaliyeti o havzayı tehdit etmektedir. Bu proje yapılırsa sadece köydeki tarımı, hayvancılığı, yaşamı değil, Bursa’nın su varlığı da tehdit altında olacaktır” dedi.
“Bizim adımıza olumlu sonuç bekliyoruz”
Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek ise karşı tarafın argümanlarının bilimsellikten uzak olduğunu belirterek, “Karşı tarafa iddiaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın savunmaları bizce yeterli değildi. Eksik bilgi vardı ve pek çok sorunu görmezden gelen ifadeler vardı. Bu sebeple bilimsel karşılığı olmayan bu savunmaları kabul etmedik. Davanın bizim adımıza olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz” ifadeleri ile davanın köylülerin lehine sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
Başvuruları üzerine alınan “Yürütmeyi Durdurma” kararını da hatırlatan Atabek, “İptal kararının alınmasının ardından zaten ocağın hiç çalışamaz hale gelmesi gerekecek. Zaten daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Gerekli tüm bilimsel verileri sunduk. Sonucun köyümüzü bu sıkıntıdan kurtaracak bir karar olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Mermer ocağına rızamız yok”
Firoz Muhtarı Hüsamettin Közkurt, “Köyümüzde kesinlikle mermer ocağı istemiyoruz. Bu 3 aydan beri durum zaten belli. Yolların durumu belli, tozlanmanın durumu belli. İstemiyoruz bu mermer ocağını” dedi. Köy sakinlerinden Ramazan Köktürk de “Benim hayvanım, tarlam, bütün meyvecilik hasarlı durumda. Orada hayvan kışlalalarımız vardı, zayi oldu. Orada, biz bir mermer faaliyeti, taş faaliyeti istemiyoruz, bizim yollarımız harap durumda. Bizim buna rızamız yok” dedi.