Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’daki yabancı askerlerin ‘derhal çekilmesi’ için çağrıda bulundu. Ateşkes anlaşmasına ve silah ambargosuna işaret edilen açıklamada, tarafların ateşkese ‘bağlı kalması gerektiği’ belirtildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya’daki askeri birlikler ile paralı askerlerin ‘derhal çekilmesi’ çağrısı yaptı. Çatışmanın taraflarını geçtiğimiz ekim ayında imzalan ateşkes anlaşmasına bağlı kalmaya çağıran konsey, BMGK’nin tüm üyelerinin ateşkese ‘saygı göstermesini ve desteklemesini’, ayrıca BM’nin silah ambargosunun da uygulanmasını talep etti.
BM’nin arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması, yabancı askeri birlikler ile paralı askerlerin üç ay içerisinde ülkeden çekilmesini öngörüyordu. Ancak üç aylık süre ocak ayında dolmasına karşın anlaşmanın bu koşulu yerine getirilmedi. BM’nin tahminlerine göre, 2020 yılı sonu itibariyle Libya’da 20 bin dolayında yabancı ve paralı asker bulunuyordu. BM uzmanları, ülkede özellikle Rusya’nın ve Türkiye’nin paralı askerleri ile Suriye, Çad ve Sudanlı savaşçılar bulunuyor.
Libya’yı 24 Aralık’ta planlanan meclis seçimlerine kadar yönetecek geçici birlik hükümeti şubat başında belli olmuştu. Yapılan oylamada cumhurbaşkanlığı makamına denk gelen Başkanlık Konseyi liderliğine Muhammed Menfi, geçici hükümette başbakanlık görevine ise Abdulhamid Dibeybe seçildi. Başbakan Dibeybe’nin hükümeti çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu almıştı.