4.9 C
İstanbul
14 Ocak Salı, 2025
spot_img

Binlerce kamu emekçisi sefalet dayatmasına karşı iş bıraktı

Ülkenin dört bir yanında binlerce kamu emekçisi, yüzde 11.54'lük sefalet zammına karşı 5 konfederasyonun çağrısıyla iş bırakarak alanlara çıktı.

KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşik Kamu İş’in kararı doğrultusunda kamu emekçileri, yüzde 11.54’lük sefalet zammı dayatmasına karşı ülkenin dört bir yanında iş bıraktı.

Ankara‘da Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (Hür-Sen) ve Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları (BASK) üyeleri, bir günlük iş bırakma eylemi yaparak “sefalet ücreti” olarak nitelendirdikleri maaş zamlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto etti. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hüseyin Kara, “TÜİK’in açıkladığı yüzde 44,38’lik yıllık enflasyon oranı çarşıda, pazarda yaşadığımız gerçeklerle asla bağdaşmamakta. Kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir” dedi

Kamu emekçileri iş bıraktı

Yine Ankara‘da kamu emekçileri KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşik Kamu İş’in kararı doğrultusunda bugün iş bıraktı.

Ankara’da SGK Genel Müdürlüğü önünde buluşan büro emekçileri, ‘Bu işyerinde grev var’ yazılı pankartı kurumun kapısına astı.

“Bizi yoksulluğa sürükleyen politikalara karşı sesimi yükseltiyoruz”

Yapılan açıklamada, “Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11.54 olması utanç verici bir durumdur. Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm iş yerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz. Bu haklı ve meşru taleplerimizin yerine getirilmemesi durumunda, mücadeleyi ve dayanışmayı yükselteceğimizi ve Ülkemizin tüm meydanlarında eylemlerimize devam edeceğimizi buradan tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.

İzmir‘de “Sefalete teslim olmayacağız” şiarıyla iş bırakan kamu emekçileri yağmur ve kötü hava koşullarına rağmen Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi.

Konak SGK İl Müdürlüğü ve Kültürpark Lozan Kapısı olmak üzere iki noktada toplanan emekçiler, kortejle alana yürüdü. KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES, BES, BTS, ESM ve Yapı Yol Sen; Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş ve Büro-İş; Tüm Emeklilerin Sendikası Konak SGK güzergahından alana yürürken; Kültürpark Lozan Kapısı’ndan ise Tüm Bel-Sen, Birlik Yerel Sen ve Tüm Yerel Sen üyesi belediye emekçileri yürüdü.

İş bırakma eylemine ESP, EMEP, TİP, SEP, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK temsilcileri ve Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak destek verdi. Yürüyüşte ve alanda sıklıkla “Genel grev, genel direniş”, “Emekçiler el ele, genel greve”, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” ve “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu adına Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Birleşik Kamu-İş adına Eğitim-İş 3 No’lu Şube Başkanı Barış Düdü, Hür-Sen İl Temsilcisi Adnan Sarısayın ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES Şube Başkanı Deniz Çetin söz aldı.

Yapılan açıklamada  alandaki emekçilerin bir sonraki adımının genel grev olacağı vurgulandı.

İzmir’de emekçiler iş yerleri önünde de eylem yaptı

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, Buca SGK Yerleşkesi, Buca Vergi Dairesi Kompleksi, Bornova İŞKUR, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, Balçova Vergi Dairesi Kompleksi, Çiğli-Yamanlar Vergi Daireleri önünde bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamaları ile taleplerini dile getirdi. “Sefalet zammını kabul etmiyoruz. Birleşe birleşe geliyoruz” pankartı açılan eylemlere katılımın daha öncekilere göre daha fazla olduğu gözlendi.

Çiğli-Yamanlar Vergi Dairesinde, “Vergide adalet istiyoruz” pankartı açılırken, “Şimşek elini ekmeğimden çek” sloganı atıldı. Yapılan açıklamada, 2024 yılında Polonez’den metal işkoluna, belediyelerden, köylü, emekli eylemleri ile yaşanan işçi ve emekçi eylemlerine dikkat çekildi. Asgari ücretteki orta oyunu dile getirilip TÜSİAD, MÜSİAD başta olmak üzere iktidarın sermaye kesimine verilen sözler hatırlatıldı. 2025 yılının ekonomik olarak zorlu geçeceği ve birleşik mücadelenin yükseltilmesi vurgusu yapıldı.

Tüm Bel Sen 2 Nolu Şube üyesi Karşıyaka Belediyesi emekçileri belediye önünde toplanarak açıklama yaptı.

Eğitim Sen 2 Nolu Şube üyesi eğitim emekçileri de Karşıyaka Belediyesi önünde toplanıp çarşı içinden iskeleye yürüdü. Eğitim İş üyeleri iskelede toplandı. Bir vapur emekçileri almayınca ek sefer konuldu.

Birlik Sağlık-Sen, Genç Sağlık-Sen, Genel Sağlık-İş, Hep-Sen ve SES Ege Üniversitesi Hastanesi’nde sefalet zammına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini SES İş Yeri Temsilcisi Selin Akgöl okudu.

İş bırakan Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’li öğretmenler Aliağa Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık “Emekçiler el ele genel greve”, “Zam zülüm işkence işte AKP” sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Eğitim-Sen adına Deniz Akgül, Eğitim-İş adına Samet Arıcıoğlu okudu.

İstanbul/Sultanahmet

Kamu emekçileri, sefalet zammı olarak niteledikleri yüzde 11,54’lük zammı, iş bırakarak İstanbul Beyazıt Meydanı’na yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Yağmur, rüzgar ve soğuğa rağmen gerçekleşen eylemde Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) adına İstanbul Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak konuştu, “Bu sefalet zam aldatmacasına karşı en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79 bin TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz… Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz” dedi.

İstanbul/Kadıköy

Birleşik Kamu Konfederasyonu’nun çağrısıyla Kadıköy‘de gerçekleştirilen eylemde yapılan ortak açıklamada, “Halkın yaşam mücadelesini görmezden gelen açıklamaları kabul etmiyor ve yaşam koşullarımızı iyileştirmek için sorumluluk almayanları silkelenip kendilerine gelmeye davet ediyoruz. Aksi halde bu halk, evinde kaynatamadığı tencerenin, pazarda dolduramadığı filenin, çocuğunun cebine koyamadığı harçlığın hesabını sandıkta ceberrut iktidarına soracaktır diyoruz” denildi.

Gebze‘de Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim-Sen’e üye öğretmenler “Geçinemiyoruz, artık yeter” dedi.

Gebze Eski Çarşı Tarihi Çeşme önünde toplanan emekçiler, buradan “İşçi memur el ele genel greve”, “Direne direne kazanacağız” ve “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları atarak Gebze Kent Meydanı’na yürüdü. Emekçilerin eylemine, grevde olan GE Grid Solutions işçileri de destek verdi.

Gebze Kent Meydanı’na gelen öğretmenler adına Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Sinan Kaya, Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Adem Eliçora ve Hürriyetçi Eğitim-Sen Gebze Temsilcisi Hasan Akgül, sendikaların basın açıklamasını gerçekleştirdi.

“İşçi memur el ele genel greve”

GE Grid Solutions baştemsilcisi Soner Bayram, kendilerinin 32 gündür yasağa rağmen, Green Transfo işçilerinin ise 20 gündür grevlerini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti. Kamu emekçilerinin grevlerini desteklediklerini belirten Bayram, “Metal işçileri olarak, yüksek enflasyon karşısında her geçen gün eriyen ve yoksulluk sınırının altında kalan ücretlerimizin iyileştirilmesi, insanca yaşayacak bir seviyede olması için grevlerimizi başlattık. Bu ülkenin zenginliklerini yaratan tüm emekçiler olarak insanca bir yaşam, adil bir sendikal yaşam ve toplu pazarlık sistemi için dayanışmayı en üst seviyede tutmak zorundayız” dedi. Bayram’ın ardından emekçiler, “İşçi memur el ele genel greve” sloganı attı.

İzmit

İzmit’te KESK, Birleşik Kamu Sen, BASK, Asim-Sen ve Hür Sen’in Kocaeli şubelerinin ortaklığıyla yapılan çağrı ile sefalet zammına karşı iş bırakan kamu emekçileri eylem yaptı.

İzmit’te yürüyüş yolunun başında İnsan Hakları Parkı’na yürüyüş yapıldı. Saat 11.00’da bir araya gelen kamu emekçileri “Sefalet ücret dayatmasına boyun eğmeyeceğiz” pankartı açtı.

Konfederasyonlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Amêd

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde ‘Sefalet ücretini kabul etmiyoruz” çağrısıyla Amêd‘de bir günlük iş bırakma eylemi yapan kamu emekçileri, maaşlarının mum gibi eridiğini ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürüklendiklerini dile getirdi.

Kamu emekçileri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Uluğ, kamu emekçileri olarak toplumun diğer kesimleri gibi yıllardır artan enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük ücret zamları karşısında yoksullaşmaya mahkum edildiklerini söyledi. Her geçen gün etkisini artıran ekonomik krizin milyonların yaşamını daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Uluğu, “Alım gücümüz düşerken, en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları gerçeğin birazını bile yansıtmazken, maaşlarımız mum gibi eriyor ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürükleniyoruz” dedi.

Adana’da iş bırakan kamu emekçilerinin eylemi Tren Garı önünde halaylarla başladı. Eyleme yüzlerce emekçi katılım gösterdi. Eylemde öne çıkan slogan ise “Birleşe, birleşe kazanacağız” oldu.

“İş, ekmek, özgürlük”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atılan eyleme çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı. Yürüyüşte “İnsanca bir yaşam için birleşiyor, sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz” ortak pankartı açıldı.

Eskişehir’de kamu emekçileri yüzde 11.54 sefalet zammı dayatmasına karşı bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Adalar eski Migros önünde bir araya gelen emekçiler Hamamyolu Yediler Parkı’na yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında sık sık “Hükümet istifa”, “İş ekmek özgürlük”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Genel grev genel direniş”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Sadaka değil toplu sözleşme” sloganları atıldı.

Denizli‘de Kamu emekçileri düşük ücret zammına karşı iş bıraktı. Sefalet zammına karşı iş bırakan kamu emekçileri insanca yaşanacak ücret ve vergide adalet istedi. KESK, BASK, HÜR SEN ve BİRLEŞİK KAMU İŞ, Denizli Defterdarlığından Çınar Meydanına yürüdü.

Büro-İş ve BES üyeleri maliyede iş bırakarak yürüyüşe katıldı. Çınar Meydanındaki açıklamaya dernek ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Eylem halay ve sloganlarla sona erdi.

Dersim‘de KESK’e bağlı sendikaların üyeleri de, konfederasyonlarının aldığı karar gereğince iş bıraktı. Sanat Sokağı’nda toplanan yüzlerce kamu emekçisi, Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Genel grev, genel direniş” , “Saraya değil emekçiye bütçe” , sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Sinan Ulu, maaş artışlarının Erdoğan-Şimşek programına göre değil gerçek enflasyon oranına göre yapılması gerektiğini söyledi.

ESP üyesi sosyalist yurtseverler de bayrakları ile yürüyüşte yerini aldı ve yoksullaşma krizine karşı bildirilerini emekçilerle buluşturdu.

Kamu emekçileri Ordu‘da yaptıkları açıklamayla yüzde 11.54’lük sefalet zammına ve iktidara tepki gösterdi. KESK, BİRLEŞİK KAMU İŞ, HÜR SEN, BASK, ASİM SEN konfederasyonların aldığı ortak kararla bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Altınordu ilçesinde Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanında yapılan basın açıklaması yapıldı. Sendika üyeleri dışında parti, dernek, temsilci ve üyelerinin de destek verdiği eylemde 2025 yılı artışının yetersizliği nedeniyle kamu emekçilerinin de açlığa mahkum edildiği vurgulanarak tepki gösterildi.

KESK Çorum Şubeler Platformu’nun çağrısıyla saat 09.30’da Pirbaba Parkı önünde toplanan kamu emekçileri, “Genel grev, genel direniş”, “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Susma sustukça yeni zamlar gelecek”, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” sloganları atarak Saat Kulesi’ne kadar yürüdü.

Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Tuba Üreyen ve KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kenan Sırma’nın yaptığı konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Yüzde 11.54’lük sefalet ücreti dayatmasına karşı Elazığ Çaycuma’da da iş bırakan KESK, Birleşik Kamu İş ve HÜR SEN üyeleri Çaycuma Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yaptı.

İş bırakan kamu emekçileri, “Eşit işe eşit ücret”, “TÜİK yalanı cebimizin düşmanı”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İktidar zammını al başına çal”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Yapılan basın açıklamasına işçiler ve emekliler de katıldı.

Muğla‘da Kamuda örgütlü 5 konfederasyona bağlı sendikalardan BASK, Birleşik Kamu İş, KESK, Hür Sen ve Asim Sen de örgütlü emekçiler; “İnsanca bir yaşam ve sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz” diyerek iş bıraktı.

Muğla Merkez ile ilçeleri Ortaca, Bodrum, Fethiye, Köyceğiz, Dalaman, Milas, Datça da BASK, Birleşik Kamu İş, KESK, Hür-Sen ve ASİM-SEN’de örgütlü emekçiler emeklerinin değersizleştirilmesine, yaşam şartlarının ağırlaştırılmasına, yoksullaştırılmaya karşı iş bırakarak, alanlarda açıklamalar gerçekleştirdiler. Muğla merkez ve ilçelerde “Sizler yediniz, hesabı emekçiler ödemeyecek” pankartları taşındı.

Balıkesir Edremit’te de iş bırakan kamu emekçileri, üç ayrı mahalledeki okulların önünde basın açıklaması yaptı. Saat 10.00’da Altınoluk Zahit Eroğlu İlkokulu önünde, 10.30’da Akçay Halil Kantarcı Ortaokulu önünde 11.00’de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen emekçiler sloganlarla sefalet zammına tepki gösterdi.

3 mahallede yapılan açıklamalarının ardından Edremit Cumhuriyet Meydanına toplanan coşkulu kalabalık, “Saraya değil emekliye bütçe”, “Sarayda değil alandayız”, “İşçi memur el ele genel greve”, “Genel grev genel direniş” sloganlarını attı.

Aydın Söke’de iş bırakan kamu emekçileri, iş yerlerinden çıkarak basın açıklaması yaptı. Yüzde 11.54’lük sefalet zammına karşı eylem yapan emekçiler, servis haklarının kaldırılmasına, vergi yükünün fazlalığına da tepki gösterdi. Yoğun yağışa rağmen sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen kamu emekçiler, istasyon caddesi boyunca yürüdü. Hükümet Meydanına gelerek orada basın açıklaması yaptı.

Bursa

Bursa‘da KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşik Kamu İş’in kararı doğrultusunda kamu emekçileri iş bıraktı.

Fomara Meydanı’nda saat 11.30’da bir araya gelen kamu emekçileri Kent Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca kamu emekçileri sık sık, “Sefalet zammını kabul etmiyoruz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Sadaka değil toplu sözleşme” sloganları attı.

Açıklamada şunlar denildi:

“Grevli toplu sözleşme hakkı, kamu emekçilerinin örgütlü mücadelesinin temelidir. Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu kapitalist düzene karşı durmanın tek yolu ortak talepler etrafında, emekçilerin daha dirençli bir mücadele hattına doğru yol almasını sağlamaktır”

Kayseri

Kayseri‘de kamu emekçileri Sivas Caddesi’nden Kayseri Kent Meydanı’na yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda şunlar denildi:

“Sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz, Artık yeter, emekçisi, emeklisi, geçinemiyoruz. Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için tüm işyerlerinde iş bırakıyoruz ve siyasi iktidarı uyarıyoruz”

Kayseri’de iş bırakma eylemini KESK bileşenleri, Birleşik Kamu-İş bileşenleri birlikte örgütledi. Ortak açıklamayı KESK dönem Sözcüsü Sedat Ünsal okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük zam politikalarına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda kamu emekçileri olarak; Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm işyerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz.”

Eylem boyunca “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İşçi memur el ele genel greve”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. İnsanca yaşanabilir ücret ve çalışma koşulları, eşit işe eşit ücret, adil gelir dağılımı, vergi dilimlerinin düşürülmesi, işyerlerine ücretsiz kreş, zamların geri alınması, grevli, toplu sözleşmeli sendika, ücretsiz eğitim, ücretsiz sağlık vb. talepleri dile getirildi.

Eyleme BDSP, DİSK Dev Yapı-İş, Kayseri İsçi Birliği destek verdi. Oldukça coşkulu geçen eyleme yaklaşık 250 işçi ve emekçi katıldı.

İş bırakma eylemi kapsamında Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi üyeleri sabah saatlerinde Antalya Defterdarlığına grev pankartı asarak eylemi başlattılar. Burada konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol “Bir kere daha ifade ediyoruz bu bir uyarı grevidir. Yüzde 11,5 gibi komik bir rakamı kabul etmiyoruz. İktidar bizi sefalete mahkum eden politikalardan vazgeçmezse bu eylemlerimiz artarak sürecek” dedi.

Hopa’da kamu emekçileri, Artvin Hopa parkında yan yana geldi. “Üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz” pankartı açılan eylemde basın metnini Zeliha Yıldırım ve Engin Dursun okudu.

Eylem boyunca “TÜİK yalanı emekçinin düşmanı”, “İstikrar dediler emekçiyi yediler”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Asgari değil insanca yaşam” sloganları atıldı.

“Hızlı yoksulluğa sürükleniyoruz”

Kamu emekçilerinin kentlerde okuduğu ortak basın metninde, “TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları gerçeğin birazını bile yansıtmazken, maaşlarımız mum gibi eriyor ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürükleniyoruz” denildi.

“2025 yılını yüzde 30’luk asgari ücret zammının yanı sıra, kamu emekçileri ve memur emeklilerine yapılan yüzde 11,54; işçiler ve işçi emeklilerine reva görülen yüzde 15,75’lik sefalet zamları ile karşıladık. 1 Ocak’tan itibaren vergi ve harçlara yüzde 44 zam yapıldı. 2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur” denilen açıklamada, emekçiler enflasyon karşısında ezilirken sermayenin her geçen gün daha fazla kar ettiği vurgulandı.

“Zenginlerin vergi borçları birer birer siliniyor”

“Vergi yükünün büyük bölümü emekçilerin omuzlarına yıkılırken, zenginlerin vergi borçları birer birer siliniyor. Kamu kaynakları, halkın ihtiyaçları yerine sermayeye ve yandaş projelere aktarılıyor. Bu adaletsiz düzenin bedelini yıllardır neden sadece biz emekçiler ödüyoruz? Kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin ‘insanca yaşayacak ücret’ taleplerini görmezden gelen siyasi iktidarın ücretlerimizi baskılayıp, boğazımızı sıkarak uygulamaya çalıştığı ekonomik programa karşı kamu emekçileri olarak itiraz ediyoruz” denilen açıklamada, işçiler, kamu emekçileri ve emeklileri sefalete mahkum eden politikalara karşı ses yükseltmek için alanlara çıkıldığı belirtildi.

“Vergide adaletin sağlanması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, insanca yaşayacak bir ücret talebi bugün tüm kamu emekçilerinin ortak talebi haline gelmiş durumdadır” denilen açıklamada, enflasyon karşısında eriyen ücretlerin kamu emekçilerinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı vurgulandı.

“Maaşları artışları gerçek enflasyon oranına göre yapılmalı”

“Gıda, konut, ulaşım ve enerji gibi temel harcamalara yapılan zamlar karşısında kamu emekçileri tarihin en hızlı yoksullaşma süreci yaşamıştır. İnsanca yaşayacak bir ücret, sadece ekonomik bir talep değil, aynı zamanda insani bir haktır” denilen açıklamada, maaş artışlarının Erdoğan-Şimşek programına göre değil gerçek enflasyon oranına göre yapılması gerektiği dile getirildi.

“Grev hakkı güvence altına alınmalı”

Yapılan her zammın gerçek bir toplu sözleşme yasasıyla teminat altına alınması ve taban aylığına eklenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Grev hakkının olmadığı bir toplu sözleşme sürecinin, kamu emekçilerinin iradesini yansıtmaktan uzak olacağı açıktır. Grevli toplu sözleşme hakkı, kamu emekçilerinin örgütlü mücadelesinin temelidir. Kamu emekçilerinin hak arama mücadelesinde en etkili araç olan grev hakkı, anayasal güvence altına alınmalı ve sendikalar, üyelerinin haklarını savunabilecek yasal zeminler oluşturulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Talepler

“Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm işyerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz” denilen açıklamada, kamu emekçilerinin ortak talepleri şöyle sıralandı:

  • “Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz.
  • Eşit işe eşit ücret talep ediyoruz.
  • Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79 bin TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz.
  • Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz
  • Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz.
  • İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz.
  • Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz.
  • Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz.
  • Kamu kaynaklarının ‘müşteri garantili’ projeler için değil, halk için kullanılmışını talep ediyoruz.
  • Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. vergi diliminin yüzde 10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz.
  • Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz.”

“Savaşa, ranta, faiz ödemelerine, sermayeye teşvike değil, halk için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe talep ediyoruz” denilen açıklamada, talepler karşılanmadığı halde eylemlerin devam edeceği uyarısında bulunuldu.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol