Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TÜSİAD’ın “Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak” konferansındaki konuşmasında çocukların eğitimi yerine ucuz emek olarak sermayeye sunularak çalıştırılması, okullar yerine sanayide üretimi artırmaktan bahsetti.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) düzenlediği “Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak” konferansına katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin çocuk emeği sömürüsünün merkezi haline getirilen meslek liselerinde öğrenim gören öğrenci oranın artışıyla övünürken sermaye için 4 yeni okul modelini hayata geçireceklerini aktardı
9 öğrencinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği MESEM’lerleövündü
TÜSİAD, eğitim alanındaki güncel konuları tartışmak amacıyla “Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansa katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 9 öğrencinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği, çocuk emeği sömürüsünün zirveye vardığı MESEM’lerin zorunlu eğitimin bir parçası olmasıyla övünürken; “Bütün bu adımları hayata geçirirken yaptığımız gibi 2023 yazından itibaren de her ilimizde sektör temsilcileri, meslek örgütleri ve diğer paydaşlarla bir araya gelerek bir durum tespiti yaptık. Aksayan, çözülmesi gereken sorun alanlarını tespit ettik. Yeni modeller ürettik ve mevzuat açısından önemli düzenlemeler yaptık. Bu adımlarımız neticesinde mesleki eğitim alan orta öğrenim öğrenci oranımız geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 15 arttı” diyerek çocuk emek sömürüsünün artmasını da başarı olarak gösterdi.
Sermaye için 4 yeni okul
Temel hedeflerinin mesleki eğitimi güçlendirmek ve üretim sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek olduğunu söyleyen Tekin “Bu yıl hayata geçireceğimiz bir diğer uygulama Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçirmek olacak. Ve bu uygulamayı sizlerin desteğiyle yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.