Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, yaptıkları basın açıklaması ile METAŞ Gemi Söküm’de gerçekleşen iş cinayetlerini protesto etti
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, METAŞ Gemi Söküm’de gerçekleşen iş cinayetlerini protesto etti. Aliağa Gemi söküm tesislerinde bulunan METAŞ Gemi Söküm’de yaşamını kaybeden iki işçinin ölümünün ardından Aliağa Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, düzenledikleri basın açıklamasında “Türkiye’nin muhtelif yerlerinden emeklerini ekmekle değiştirmeyi düşünürlerken her şeyi kazanç uğruna mubah gören zihniyet, ekmeğin yerine ölümü reva görmüştür” dedi.
“Her şeyi kazanç uğruna mubah gören zihniyet ekmeğin yerine ölümü reva görmüştür”
Platform adına basın açıklamasını okuyan DİSK Limter-İş Genel Başkanı Kamer Sayılgan, “AKP iktidarının iş cinayetlerinde üzerine düşen denetim sorumluluğunu işin fıtratında var deyip peşinen reddetmesi vahşi kapitalizmi ve savunucularını cesaretlendiriyor” diye konuştu.
Sayılgan, “İki ay içerisinde aynı işletmede gerçekleşen işçi ölümlerine müdahil olunabilseydi belki bugün kaybettiğimiz emekçiler aramızda olacaklardı. Aliağa emek yoğunluklu insanların bir araya geldiği bir kenttir. Türkiye’nin muhtelif yerlerinden emeklerini ekmekle değiştirmeyi düşünürlerken her şeyi kazanç uğruna mubah gören zihniyet ekmeğin yerine ölümü reva görmüştür” dedi.
Dayanışma çağrısı
Gerçekte iş cinayetlerini yaratan sistem ile, sorumluları cezalandırmamak için adaleti, yargıyı sermaye lehine kurgulayan, konumlandıran, yönlendiren sistemin aynı düzenin parçaları olduğunu belirten Sayılgan, “Ülkemizde İş cinayetlerinden 2021 Ağustos ayına kadar 174 kişinin öldüğünü bildiğimizden biz neden ölüyoruz diye düşünmeden edemiyoruz. İş cinayetlerinde bakanlıklardan, işyerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu olanlara kadar her aşamada bulunanlar görev ve yetki durumu oranında suçludur, suç ortağıdır. Çevre katliamlarını orman yangınlarını , insan ölümlerini, canları bir istatistik verisine indirgeyen ve duyarlılığımızı körelten, yüreğimizi kurutan bu düzene karşı demokrasi, özgürlük, eşitlik, adalet talepleriyle buluşturmak, dayanışma içerisinde bir mukavemet hattı kurmak zorundayız” diye konuştu.