4.9 C
İstanbul
5 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Aile Sağlığı Merkezi emekçileri 3. kez iş bırakacak

Aile sağlığı merkezi emekçileri, “Eziyet yönetmeliği”ne karşı 6-10 Ocak tarihlerinde üçüncü kez iş bırakacak.

Aile sağlığı merkezi çalışanları, “Eziyet yönetmeliği” ne karşı 6-10 Ocak tarihlerinde üçüncü kez iş bırakacak.

ASM çalışanları 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde 3 gün iş bırakmışlardı. Ardından 2-6 Aralık 2024’te 5 gün iş bıraktı. Sağlık emekçileri 3. kez iş bırakmaya hazırlanıyorlar.

6 Ocak’ta başlayacak eylemlere 8 Ocak tarihinde ikinci ve üçüncü basamakta çalışan sağlık emekçileri de katılacak. İlk gün İl Sağlık Müdürlükleri önünde bir araya gelecek olan sağlık emek meslek örgütleri, 8 Ocak’ta illerde bulunan büyük hastanelerin önünden Bakanlığa seslenecekler. Sağlık emekçilerinin eylemi 10 Ocak Cuma günü sona erecek.

***

Ankara’da yapılan basın toplantısında TTB Başkanı Dr. Alpay Azap konuştu ve şunları dedi:

“Sağlığın başı birinci basamak ve burada yapılacak en basit düzenleme sağlık sisteminin tümünü etkiliyor; hayati önem taşıyor. Bu yüzden birinci basamakta çalışan sağlım emek meslek örgütlerinin temsilcileri olarak 3 aydır bir aradayız. Birinci basamakta var olan sorunların çözümü olmadan sağlıktaki sorunların çözülemeyeceğini anlatıyoruz. Temel isteğimiz koruyucu sağlık ve hekimlik uygulamaların güçlendirilmesidir. Fakat karşı çıktığımız yönetmelik ile halkın sağlığına faydası olmayan, olmayacak birtakım düzenlemeler getirildi. Hala görüşmelerimiz Bakanlıkla devam ediyor ama halen sorunlarımız çözülmüş değil, bu sebeple bu yönetmelik geri çekilene kadar eylemlerimiz devam edecek”

Birinci basamakta çalışan, aralarında AHEF, AHESEN, ASEF, BDS, TTB, SES ve Genel Sağlık-İş’in de yer aldığı çok sayıda sağlık emek meslek örgütü temsilcisi 6-10 Ocak tarihlerinde yapacakları 3. iş bırakma eylemine dair basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında söz alan TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, “Bakanlık ve İl Sağlık Müdürlükleri ile görüşmelerden sonuç alamadık. Hatta öyle ki; Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci, meslek örgütlerinden biri olan Hekim Birliği sendikasından arkadaşlara sözleşmeniz iptal edilecek diyerek tehdit ediyor. Kısaca bakanlık hekim ile hastayı karşı karşıya getiriyor.”

Basın toplantısında Genel Sağlık-İş Sendikası adına, AHEF’ten Dr. Türkü Yağmur Nehir, Hürriyetçi Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Batçık, Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası’ndan Dr. Hakan Kılıç tarafından konuşmalar yapıldı.

Adana Tabip Odası: Hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz

adana tabip odası basın açıklaması

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezlerinde, 8 Ocak tarihinde ise ek olarak Genel Hastaneler ve Üniversite Hastanelerinde görevli hekim ve sağlık emekçilerinin iş bırakmasıyla ilgili açıklama yaptı. Polatöz, yazılı açıklamasında, sağlık çalışanlarının taleplerine vurgu yaparak “Halkımızın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz ancak mevcut şartlarda bu mücadelemiz zorlaşıyor” dedi.

Polatöz, mevcut uygulamaların sağlık emekçileri ve halk için zararlarına dikkat çekti. Polatöz, “Şu anki ‘Eziyet Yönetmeliği’ halkımıza daha iyi hizmet vermemizin önünde ciddi bir engel. Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve bu yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde eylemlerimiz artarak devam edecektir.” dedi.

Polatöz, günlük yoğun iş yükü sebebiyle hastalara yeterli zaman ayıramadıklarını belirtti: “Günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırmayı hedefliyoruz. Hastalarımıza insan olarak değer verilmesini istiyoruz; onları birer müşteri ya da puan olarak görmeyi kabul etmiyoruz.”

Bilimsel ve nitelikli hizmet talebi

Sağlık emekçileri olarak bilimsel ve nitelikli hizmet sunma taleplerinin öncelikli olduğunu vurgulayan Polatöz, şu ifadeleri kullandı: “Hastalarımıza tedavi hakkını engelleyen, mesleki bağımsızlığımıza müdahale eden uygulamaları kınıyoruz. Sağlıkta ticaretin, yenidoğan skandalı gibi örneklerde görüldüğü gibi ölüm getirdiğini biliyoruz. Hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.”

Çalışma koşulları ve özlük hakları

Polatöz, aile sağlığı merkezlerinde raporların ücretli olmasının, ücretsiz birinci basamak hizmetlerinin sonunu getireceğini belirterek, “Çalışma koşullarımızın, özlük haklarımızın yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Halkımızın desteğiyle mücadelemize devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ARALIK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol