TFF 1. Lig ekibi Adanaspor’un taraftarları, sosyal medyada “Adanaspor için özgürlük” etiketiyle kulübün anonim şirket yapısının değişmesini talep ediyor
Avrupa Süper Ligi’nin (ASL) kuruluşunun ilan edilmesi ve iki gün sonra dağılmasıyla başlayan tartışmalarda futbolun asıl sahibinin taraftarlar olduğu vurgusu ön plana çıktı. Sadece Avrupa değil aynı zamanda dünyanın da en zengin kulüplerinden olan 12 Avrupa takımı sermayeden aldıkların payı artırmak için girişimlerini hızlandırmış ancak karşılaştıkları tepkilerle dağılmak zorunda kalmıştı. Başta İngiltere’den ASL’ye katılan kulüplerin taraftarlarının kulüp bina ve stadyumlar civarında sürdürdükleri protestolar olmak üzere tüm dünyada taraftar gruplarından futbolda sermayenin egemenliğine karşı çıkışlar sergilendi, tepkiler örgütlendi. ASL girişimi şimdilik engellense de futbol kulüplerinde şirketleşme ülkemizde de yaygın olarak görülüyor. Bunların sonucu olarak kulüpler, taraftarlardan ve onların taleplerinden giderek uzaklaşan ‘para kazanma’ odaklı, tamamı ticari yapılara dönüştü.
Adanaspor İçin Özgürlük
Destekledikleri kulübün anonim şirket olmasına itiraz eden Adanaspor taraftarları da “Adanaspor İçin Özgürlük” şiarıyla başlattıkları kampanya ile futbolda şirketleşmeye karşı çıkıyor, taraftarların söz hakkının olduğu kulüp yönetimi talep ediyor.
Kaplanpenche.org tarafından başlatılan kampanyada kısa sürede binin üzerinde imza toplanırken taraftarlar kentin çeşitli yerlerinde açıklamalar gerçekleştirmeye, sosyal medyadan çalışmalar yürütmeye başladı. Başlattığı kampanya hakkında Hakan Tabakan, sosyal medya üzerinden imza kampanyasını yeni bir eyleme dönüşene kadar sürdüreceklerini belirtirken bu süreçte birçok etkinlik de gerçekleştireceklerini ifade etti. Kulübe yapılmayan yatırımların ardından yönetime son yıllarda muhalif olduklarını ancak bu süreçten itibaren yönetime taraftar olarak alternatif olduklarını ifade eden Tabakan, ‘İktidarların sınırlarında kalmak istemedik. Artık anonim şirket yapısının dağılmasını, taraftarlarında söz hakkı sahibi olduğu halkın takımı olan bir Adanaspor yaratmak istiyoruz.’’ dedi.
Yönetimin ‘Adanaspor’u bir kağıt parçası olarak devraldık’ sözlerini “Maalesef Adanaspor hâlâ bir kağıt parçası. Alt yapı tesislerimiz izbe halde. A takım bile ancak bir mahalle sahası olabilecek tesiste çalışıyor, Adanaspor’a bir yatırım yapılmadı bunca yıl boyunca” şeklinde eleştiren Tabakan, 2006 yılında kulübün mevcut yönetim tarafından kolay bir şekilde alındığını ama kulübü hiç de kolay bir şekilde vermeyeceklerini ifade etti. Türkiye’de kanunların da kulüplerin bu şekilde yönetilmesi ve şirketleşmesinin önünü açtığını belirten Tabakan, “Türkiye’de anonim şirketlerin sahip olduğu takımlar var ancak onlarda da dernek veya vakıflar yönetiyor, Adanaspor’da ise her şey tek bir adamın elinde. Mücadelemiz zor ama imkansız değil. Adanaspor’u kurumsal bir yapıya büründüren bir yönetim şeması istiyoruz” dedi.
Tabakan, “Mevcut A.Ş. döneminde üç şampiyonluk yaşadık evet, ancak ileriye dönük gidişat, Adanaspor geleceğine yatırım yapmayan bu yönetim nedeniyle iyi değil. Şu an alt ligde kalmamıza dahi sevinecek haldeyiz. Yönetimin tavrı da çoğu zaman taraftarları uzaklaştırdı. Bu kampanyayla taraftarlar futbol namına politize de oldu ve özgürlük beklentisini net olarak vurguladı” dedi.