13.3 C
İstanbul
20 Ekim Pazar, 2024
spot_img

6000 kadının imzasıyla Aysel Tuğluk başvurusu: Geç olmadan görevinizi yapın!

“Aysel Tuğluk için 1000 Kadın” kampanyası çerçevesinde polis engeline ragmen Kadıköy PTT önünde bir araya gelen kadınlar, dilekçelerini ilgili kurumlara gönderirken, “Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi…Aysel’in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız” dedi

Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulunan ve ağır hasta tutsak listesinde yer alan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için “Aysel Tuğluk için 1000 Kadın” adı ile kampanya başlatan kadınlar İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan PTT Merkez binası önünde bir araya geldi. Kadınlar Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Meclis Başkanlığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) gönderilmek üzere hazırladıkları dilekçeleri postalamadan önce meydanda açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda kadın ve kadın örgütü temsilcisi katıldı.

“Binlerce kadın olduk”

Kadınların toplandığı alan çevik kuvvet ve sivil polisler ile zırhlı araçlar ile ablukaya alınması dikkat çekerken, kadınlar üzerinde kampanyaya imza verenlerin isimlerinin bulunduğu dev pankart ile “Aysel Tuğluk için 1000 Kadın” yazılı pankartı açtı. Açıklamada ilk olarak Kadınlar Birlikte Güçlü’den Feride Eralp söz alarak, toplanma amaçlarının Aysel Tuğluk’a özgürlük olduğunun altını çizdi. Feride, Aysel Tuğluk için bin kadın olarak yola çıktıklarını ama binlerce kadına ulaştıklarını belirterek, “Aysel Tuğluk ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen halen tutsak. Buna karşı muhattaplarına yani Adalet Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, Adli Tıp Kurumuna, TBMM Başkanlığın, tıp etik ve hukukuna uygun davranmaları çağrısıyla binlerce kadınlar bugün birkaçı olarak buradayız. Dilekçelerimizi kurumlara yolluyoruz. Aysel için, hasta tutsaklar için ses çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.

Sloganlar polisi rahatsız etti

Kadınlar daha sonra hep bir ağızdan “Aysel Tuğluk yalnız değildir”, “Aysel Tuğluk için özgürlük, adalet”,  “Hasta tutsaklar için özgürlük” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Polis bu sırada sloganları bahane ederek kadınların açıklamasına engel olmak istedi. Fakat kadınlar açıklama yapacaklarını ve bunun anayasal haklarını olduğunu kaydederek, polis engelini tanımadı.
Açıklama gür bir sesle okundu

Ardından Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, ortak basın metnini okudu. Başalan, basın metnini okuduğu sırada polis sık sık anons geçerek açıklamayı kesmeye çalıştı fakat kadınlar açıklamayı gür bir sesle okuyarak seslerini halka duyurmaya çalıştı.

“Aysel Tuğluk özgürlük mücadelesinin savunucusu”

Başalan, 54 ülkeden kadınların kampanyaya destek verdiği bilgisini paylaşarak, sorumlulara bir kez daha seslendi: “Aysel Tuğluk zor bir coğrafyanın çok katmanlı sorunlarına doğmuş milyonlarca kadın yurttaştan biri. Seçimini başta Kürtler ve kadınlar olmak üzere toplumun güç ve iktidar ilişkileri içinde ötekileştirilmiş bütün kesimleriyle birlikte ve ötekileştirmelere karşı mücadeleden yana yapmış bir isim. Yaşadığı coğrafyanın güçlüklerinin uzağında bir hayat kurma imtiyazını kullanmamış, kadın hareketinin ve hak savunuculuğunun kesişim alanlarında özveriyle çalışmaktan hiçbir koşulda vazgeçmemiş bir kadın. Türkiye’nin demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin savunucusu. Bir hukukçu ve siyasetçi. O her birimizin derin bir yol arkadaşlığı duygusuyla bağlı olduğu kadın mücadelesinin kıymetli bir parçası.”

“Aysel’in durumuna sessiz kalamayız”

Aysel’in milletvekili kimliğiyle yaptığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmaları nedeniyle yargılandığı ve yıllardan bu yana cezaevinde olduğunu hatırlatan Başalan, “Yetkili yerel sağlık kurumları tarafından cezaevinde yaşayamayacağı yönünde aylar evvel görüş bildirildiği halde, İstanbul Adli Tıp Kurumunun raporuna dayanarak tutsaklığı sürdürülüyor. Cezaevi koşullarında iyileşmesi mümkün olmadığı gibi sağlığı her geçen gün geri döndürülemez biçimde kötüye gidiyor. Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi…Aysel’in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından binlerce kadın olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz. Aysel için geç kalmış olmak istemiyoruz. Gözyaşı dökmek istemiyoruz” dedi.
Kampanya büyüyor

Cezaevinde yaşamını yitiren hasta tutsaklara işaret eden Başalan, hasta tutsakların tahliyesinin ulusal ve uluslararası mevzuatın ve sözleşmelerin gereği olduğunu vurguladı. “Aysel Tuğluk’a Özgürlük İçin 1000 Kadın” diye yola çıktıklarını ve bugün 54 ülkeden, Türkiye’nin neredeyse her kentinden 6 binden fazla kadın olarak bu sesi büyüttüklerine ışık tuttu.
Başalan, kadınların ortak taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Aysel Tuğluk’un yaşadığı ağır hastalığa ilişkin yetkili sağlık kurumlarının hazırladığı ‘cezaevinde kalamaz’ raporlarının dikkate alınmasın
  • Hukuka, insan haklarına uygun bir karar verilmesini
  • Gözlem altına alınıp sonra tekrar cezaevine gönderilen Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılarak tedavi olmasının sağlanmasını talep ediyoruz

“Görevinizi yapın”

Başalan son olarak da Aysel şahsında tüm hasta tutsaklar için geç olmadan özgürlüklerini talep ederken, “Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Meclis Başkanlığı ve tüm sorumlulara görevlerini hatırlatıyor, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği’ne konunun takipçisi olma çağrısı yapıyoruz. Yetkililere, Aysel Tuğluk’un sağlığının geri dönülemez biçimde zarar görmesinden bizzat sorumlu olduklarını bir kez daha dile getiriyoruz. Bugün, 6 bini aşkın kadının imzalarıyla dilekçelerimizi postalıyoruz, taleplerimizin, Aysel Tuğluk’un sağlığının ve tüm hasta tutsaklarının durumunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Açıklama alkış ve zılgıtlar eşliğinde “Yaşasın kadın dayanışması” sloganıyla son bulurken, kadınlar daha sonra dilekçelerini ilgili kurumlara göndermek üzere PTT’ye geçti.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol